Economic

Mazda vinde noul model CX-5 cu preţuri de la 22.200 euro

Ziarul de Vrancea
27 feb 2012 1661 vizualizări
Noul SUV CX-5 compact crossover, prezentat de Mazda la salonul auto de la Frankfurt anul trecut, este disponibil de luni în Romania şi are un preţ de pornire de 22.190 de euro, cu TVA inclusă

Modelul poate fi comandat în patru niveluri de echipare: Emotion, Challenge, Attraction şi Revolution, se arată într-un comunicat al Mazda Romania. În versiunea standard, CX-5 are sistem de aer condiţionat, geamuri electrice, senzori pentru presiunea pneurilor, sistemul i-STOP care permite scăderea consumului, echipamente de siguranţă şi şase airbaguri, sistem de pornire fără cheie şi sistem de asistenţă la plecarea din rampă. Dacă se optează pentru nivelurile de dotări superioare, noul SUV poate fi echipat, printre altele, cu pilot automat, conectivitate Bluetooth, display central tactil color, sistemul inteligent de frînare în oraş, faruri Bi-xenon direcţionale, cameră pentru deplasarea cu spatele, sistem audio Bose cu nouă difuzoare, sistemul RVM de monitorizare a unghiului mort. Clienţii pot opta pentru tracţiune faţă sau integrală, cît şi pentru cutie manuală sau automată. Varianta de top, Revolution, echipată cu motorizarea diesel CD175, tracţiune integrală şi transmisie automată, va avea un cost de 34.590 de euro (TVA inclus). Reţeaua naţională de dealeri Mazda este compusă din 12 parteneri, care operează prin 14 reprezentanţe. Anul trecut, în Romania au fost înmatriculate 529 automobile Mazda, cu 25% mai puţine faţă de nivelul înregistrat în 2010.

PSD propune suprataxarea companiilor petroliere


Recomandarea vine în contextul în care Petrom a anunţat un profit record

Purtătorul de cuvînt al PSD, Dan Şova, a afirmat, ieri, că în contextul majorării permanente a preţului carburanţilor şi al anunţului Petrom privind profitul pe 2011, ar trebui luată în considerare o suprataxare a profitului companiilor petroliere. Şova a spus că anunţul făcut de Petrom privind profitul de 400 de milioane de euro pe 2011 arată că "în niciun caz" compania respectivă nu se află într-o situaţie dificilă. "Ar trebui să ne gîndim la o suprataxare a profitului companiilor petroliere", a afirmat Şova. PSD a solicitat, prin preşedintele PSD, implicarea Guvernului în stoparea majorării preţurilor la carburanţi. Ponta a precizat, ieri, că aşteaptă încă un răspuns al Executivului la solicitarea lui, el afirmînd că "este în puterea Guvernului să stopeze acest fenomen". Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în creştere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare cîştig înregistrat vreodată de o companie din Romania, şi vînzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro). În ultimul trimestru din 2011, Petrom a obţinut un profit de 838 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, la vînzări de 6,39 miliarde lei, mai mari cu 17%, potrivit datelor financiare raportate miercuri, în standardele internaţionale de contabilitate - IFRS. Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei şi vînzări de 18,61 miliarde lei. în ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un cîştig de 779 milioane lei şi vînzări de 5,45 miliarde lei. Profitul operaţional calculat înainte de deducerea dobînzilor şi impozitelor (EBIT) a urcat în 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei în perioada similară a anului trecut. Petrom a constituit în ultimul trimestru din 2010 un provizion de 504 milioane lei pentru amenda dispusă de Consiliul Concurenţei şi anunţată la începutul acestui an.Sancţiunea a fost aplicată în urma unei investigaţii cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind concurenţa ca urmare a retragerii de pe piata locală a sortimentului de benzină Eco Premium.

Olteanu, BNR: Ne aşteptăm la reduceri ale dobînzilor la creditele în lei

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, luni, că se aşteaptă la reduceri ale dobînzilor la împrumuturile acordate în lei în perioada următoare, dar cheia relansării creditării în Romania este reprezentată de încredere şi de evoluţia economiei globale. Prezent la o conferinţă organizată la Facultatea de ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj, Olteanu a susţinut că BNR va lua măsuri de susţinere a credităr ii în lei, ca alternativă la creditarea în euro. "BNR a redus dobînda de politică monetară în două rînduri, în ultimele două luni, iar acest lucru se repercutează cu o întîrziere de cîteva luni asupra sistemului financiar. Ne aşteptăm să existe reduceri ale dobînzilor la creditarea în lei de către bănci. Sigur, totul depinde de acel element numit încredere, de funcţionarea economiei şi de modul în care economia reală şi zona financiară se raportează una la cealaltă. Vom împinge în continuare spre creditarea în lei, ca alternativă la creditarea în euro. Elementul de încredere este esenţial şi modul în care va evolua economia globală vor fi cheia relansării creditării", a spus Bogdan Olteanu. Potrivit lui Olteanu, BNR are "previziuni optimiste" privind creşterea economică în acest an, ele fiind în permanentă reevaluare, în funcţie de evoluţiile internaţionale. "Economia romanească este dependentă de cea europeană, în condiţiile în care 70% dintre exporturile Romaniei sînt către zona euro, care nu are perspective foarte bune, deocamdată. Creşterea economică a Romaniei depinde de acest lucru. BNR îşi va duce mai departe mandatul de asigurare a stabilităţii financiare în condiţiile oferite de economie", a subliniat viceguvernatorul BNR. Olteanu a precizat că sistemul financiar din Romania a fost întotdeauna "reglementat, stabil, echilibrat şi conservator". "Acest element de conservatorism a fost considerat cu cîţiva ani în urmă poate prea prudent, dar cred că această prudenţă a fost extrem de binevenită, dacă privim prin prisma recesiunii din ultimii ani şi a pierderilor mari pe care sistemele bancare mai curajoase le-au suferit. Mergem mai departe spre o perioadă mai reglementată, spre o perioadă de riscuri mai mici şi profituri mai mici în industria financiară", a spus Bogdan Olteanu. El a participat, luni, la Facultatea de ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, la o reuniune din proiectul "BNR - zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti", unde a susţinut conferinţa "Reglementare şi dereglementare în sectorul financiar".

Orange vrea să lanseze smartphone-ul cu procesor Intel şi în Romania

Orange vrea să lanseze smartphone-ul Intel pe mai multe pieţe ale grupului, inclusiv cele emergente, însă doar după ce va avea succes în Franţa şi Marea Britanie, a declarat vicepreşedintele Yves Maitre, adăugînd că modelul este cerut insistent de diviziile din ţări ca Spania, Polonia şi Romania. Orange va fi primul operator care oferă un smartphone cu procesor Intel, modelul cu nume de cod Santa Clara urmînd să fie lansat în vară în Europa, pe pieţele din Franţa şi Marea Britanie. Telefonul, prezentat la Mobile World Congress Barcelona, va fi comercializat sub brandul propriu Orange, dar este similar cu modelul de referinţă al Intel. "Unele ţări europene cer smarphone-ul", a spus Maitre pentru cotidianul Wall Street Journal, adăugînd că unii colegi din ţări precum Spania, Polonia şi Romania "mă sună în fiecare zi spunînd «te rugăm, vrem telefonul Intel»". Modelul are procesor Atom Z2460 tactat la 1,6 GHz bazat pe arhitectura Medfield, display de 4 inci cu rezoluţie 1024x600, cameră digitală de 8 megapixeli capabilă de înregistrare video HD 1080p şi burst de 10 cadre pe secundă şi sistem de operare Android Gingerbread. Orange nu dezvăluie numele şi preţul telefonului, însă afirmă că acesta va stabilit la un nivel "acceptabil", scrie Wall Street Journal. Potrivit unui comunicat al grupului francez, modelul va beneficia de o strategie "agresivă" de preţ. "Cu Intel avem poziţionarea de preţ care ne va permite să ţintim peste 60% din baza de clienţi. Se află la nivelul de mijloc în privinţa preţului, dar este un telefon de nivel ridicat în privinţa funcţiilor, calităţii şi vitezei", a spus Maitre. Chiar dacă telefonul vizează clienţii pe bază de abonament, va putea fi cumpărat şi de utilizatorii de servicii preplătite, a adăugat el.

Grecii îşi lasă băncile fără bani

Companiile şi populaţia au continuat să-şi retragă depozitele din băncile din Grecia într-un ritm rapid în ianuarie, a anunţat, luni, Banca Centrală Europeană (BCE), acesta fiind un nou semn al declinului încrederii în sistemul bancar al ţării, scrie Reuters. Depozitele sectorului privat din băncile elene au scăzut cu proape 3% în ianuarie, al doilea mare declin de la începutul crizei, pînă la 174,9 miliarde de euro, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2006. în decembrie depozitele au crescut uşor. La nivelul actual, depozitele bancare sînt cu 28% sub maximul record atins în decembrie 2009. Scăderea din ianuarie reflectă temerile legate de ce se va întîmpla cu banii din bănci în cazul în care Grecia ar ieşi din zona euro, dar şi îngrijorarea privind fragilitatea sistemului bancar, care va trebui recapitalizat rapid, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar extern de la ţările zonei euro şi FMI. Depozitele private din Portugalia şi alte state de la periferia zonei euro au evoluat uşor mai bine. în Portugalia au înregistrat o creştere foarte redusă, la 233,2 miliarde de euro, iar în Italia, Irlanda şi Spania au scăzut uşor. Pierderile mari de depozite cauzează probleme majore băncilor, care trebuie să găsească surse alternative de finanţare pentru a-şi reface rezervele de capital sau să-şi reducă afacerile.

Iată cu ce telefon vrea Nokia să iasă din impas

Nokia a prezentat ieri, la Mobile World Congres Barcelona, un smartphone cu sistem de operare Microsoft Windows Phone mai ieftin, Lumia 610, încadrat în categoria de preţ sub 200 de euro, în încercarea de a-şi revigora cota de piaţă aflată în scădere, transmite Reuters. Nokia a renunţat anul trecut la propriile platforme software pentru smartphone în favoarea Windows Phone, pentru a-şi revigora gama de produse în confruntarea dificilă cu rivali ca Samsung şi Apple, însă strategia a avut un impact limitat, deoarece modelele lansate pe piaţă au preţuri relativ ridicate, încadrate în categoria premium. Astfel, grupul finlandez a anunţat luni modelul Lumia 610, cu un preţ de referinţă de 189 de euro - exclusiv subvenţii sau taxe - care va apărea pe piaţă în trimestrul al doilea. "610 aduce portofoliul Lumia al Nokia într-o categorie de preţ încurajatoare, atacînd modelele rivale ieftine cu software Android", comentează analistul Ben Wood de la CCS Insight. Investitorii au întîmpinat cu scepticism atît modelul, cît şi strategia de preţ, unii analişti considerînd că grupul putea ţinti o categorie inferioară de preţ. Acţiunile Nokia s-au depreciat cu 5%, la 4,1 euro. Nokia a anunţat totodată o versiune internaţională a celui mai scump model cu Microsoft Windows Phone, Lumia 900, precum şi modelul 808, echipat cu o cameră digitală foarte performantă, de 41 megapixeli. De asemenea, compania finlandeză a introdus şi trei modele de telefoane simple.

Cehia va majora taxele şi va limita cheltuielile

Guvernul Cehiei va propune majorări de taxe şi limitarea cheltuielilor pentru a respecta ţinta de reducere a deficitului bugetar în acest an de la 3,7% la 3,5%, a declarat luni ministrul de Finanţe, Miroslav Kalousek, transmite Bloomberg. Executivul va propune reducerea cheltuielilor cu pînă la 23,6 miliarde de coroane (917 milioane euro) în acest an. Pentru 2013 este prevăzută reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB, nivel acceptat în legislaţia Uniunii Europene. Guvernul trebuie să economisească anul viitor 42,2 miliarde de coroane (1,67 miliarde euro) şi 84,4 miliarde de coroane (3,4 miliarde euro) în 2014. Vor fi introduse noi legi privind reducerea deficitului, iar guvernul vrea să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi să îngheţe indexarea pensiilor timp de trei ani, din 2013, pentru a reduce treptat deficitul bugetar. "Fără aceste măsuri hotărîte, este imposibil să continuăm planul de convergenţă care prevede aducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB anul viitor", a declarat premierul Petr Necas într-o conferinţă de presă. Guvernul urmează să unifice cele două tipuri de TVA existente, de 14% şi de 20%, la nivelul de 20% sau 19% începînd din 2013, a arătat Necas, adăugînd că excepţie vor face medicamentele şi unele produse de bază. în cazul acestor produse, TVA va rămîne la 14%. Pensiile nu vor mai fi indexate în intervalul 2013-2015.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.