Economic

Coloana de stiri economice: Noul ministru al Agriculturii susţine taxarea terenurilor nelucrate

Ziarul de Vrancea
22 feb 2012 1818 vizualizări
"Vrem să aducem un milion de hectare de teren agricol nelucrat în cultură prin taxarea suplimentară”, susţine Stelian Fuia

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, susţine proiectul taxării terenurilor nelucrate şi apreciază că introducerea acestei măsuri ar aduce în exploatare ultimul milion de hectare nelucrate, astfel încît întreaga suprafaţă agricolă a Romaniei ar ajunge să fie cultivată. "Vrem să aducem un milion de hectare de teren agricol nelucrat în cultură prin taxarea suplimentară. Lucrăm la proiectul de act normativ şi o să vedem cum îl promovăm, prin ordonanţă de urgenţă sau prin lege în Parlament", a declarat Fuia miercuri, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că speră ca în termen de două săptămîni să înainteze Guvernului proiectul de act normativ. Potrivit lui Fuia, suprafaţa agricolă nelucrată la nivel naţional s-a redus de la 2,5-3 milioane de hectare în urmă cu cîţiva ani la sub un milion de hectare anul trecut.


TVA la alimente rămîne la fel

Scăderea TVA la alimente nu figurează pe agenda Guvernului din acest an, pentru că în condiţiile economice actuale nu se poate vorbi de o relaxare fiscală, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă ministrul Agriulturii, Stelian Fuia. "În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscală şi, dacă ne uităm la ţările din jur, pe de o parte Grecia, unde este o cedare de suveranitate, şi la Ungaria, unde TVA a cescut la 27%...", a spus Fuia. La ultima conferință în calitate de ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără a spus că TVA la alimete ar trebui redusă de la 24% la sub 10%, măsura urmînd să aibă ca efect scădea preţului la alimente şi diminuarea evaziunii fiscale. "Nu putem pe de o parte să spunem că scădem TVA, iar pe de altă parte mărim salariile sau pensiile. Deci scăderea TVA nu este anul acesta pe agenda Guvernului. în funcţie de situaţia economică viitoare discutăm şi acest subiect. şi domnul Tabără a spus că ar fi bine, dar n-a zis nici cînd, nici cum", a mai spus Stelian Fuia.

Accesul străinilor este blocat

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, vrea ca străinii să nu poată cumpăra terenuri agricole în Romania nici după sfîrşitul anului 2013, cînd expiră interdicţia inclusă în tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeană. "Străinii, pînă pe 31 decembrie 2013, nu pot cumpăra terenuri în Romania, iar intenţia noastră este, dacă putem, să ducem acest moratoriu şi după 2013", a declarat Fuia într-o conferinţă de presă. Cetăţenii străini pot cumpăra terenuri doar prin intermediul firmelor înregistrate în Romania. "Noi ne-am luat obligaţia ca la 1 ianuarie 2014 să deschidem piaţa. Dar intenţia mea este de a obţine o prelungire, prin modificarea tratatului de aderare", a mai spus ministrul.

Cît de mare este zacămîntul de gaze din Marea Neagră

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania au anunţat ieri o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasînd zăcămîntul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Acţiunile OMV sînt în urcare puternică pe bursa de la Viena, cu aproximativ 4,5%. Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfîrşitul anului 2011 şi sînt pe cale să fie finalizate, se arată într-un comunicat transmis miercuri de OMV Petrom. Zăcămîntul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adîncime în largul ţărmului romanesc, cu o adîncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adîncime de aproximativ 930 de metri, se spune în comunicat.Mall-ul are o suprafaţă construită de 31.000 metri pătraţi, din care 19.000 metri pătraţi închiriabili.

Primul mall în faliment din Romania va fi transformat în spital

Centrul comercial City Mall, care în 2010 a intrat în faliment şi de la sfîrşitul anului trecut este deţinut de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, ar putea fi transformat în spital, au declarat reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară CBRE Romania. "Sînt informaţii pe piaţă potrivit cărora City Mall ar putea fi transformat în spital. Dacă se va lua această decizie ar fi o transformare aventuroasă, avînd în vedere structura mall-ului", a afirmat, într-o conferinţă de presă, James Heyworth Dunne, şeful departamentului capital market al CBRE Romania. Investitorul grec a răscumpărat anul trecut centrul comercial City Mall din Bucureşti, pentru 17,3 milioane euro. Papalekas a deţinut proiectul în 2006 şi l-a vîndut cu 103,5 milioane euro fondului australian APN European Retail. Centrul comercial City Mall, amplasat lîngă cimitirul Bellu din Capitală, a intrat în faliment în noiembrie anul trecut, din cauza unor datorii de 76 milioane de euro. Principalii creditori ai societăţii sînt UniCredit Bank Austria AG, UniCredit ţiriac Bank şi Bancpost şi foştii proprietari ai centrului comercial. Cele trei bănci finanţatoare ale proiectului au de recuperat 176 milioane lei (peste 41 milioane de euro), din care Bancpost 21,6 milioane lei (circa 5 milioane de euro), UniCredit Bank Austria - 153 milioane de lei (35,7 milioane de euro), iar UniCredit ţiriac Bank 1,28 milioane de lei (circa 300.000 euro).

Fitch nu crede in salvarea Greciei

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substanţial", la "C", reprezentînd un nivel excepţional de risc şi perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anunţării preschimbării de obligaţiuni. Califiactivul pentru credite pe termen scurt a fost confirmat la "C", se arată într-un comunicat al Fitch. Retrogradarea Greciei urmează anunţului miniştrilor de finanţe din zona euro referitor la implicarea sectorului privat în restructurarea datoriilor statului elen şi prezentarea termenilor preschimbării de obligaţiuni guvernamentale elene. Scăderea ratingului este conformă cu anunţul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbării de obligaţiuni suverane. Autorităţile elene şi creditorii privaţi au ajuns la un acord pentru reducerea îndatorării Greciei, prin asumarea de către deţinătorii privaţi de obligaţiuni a unei pierderi de 53,5% din valoarea nominală a titlurilor deţinute. Detaliile furnizate ulterior de statul elen au confirmat intenţia de a introduce clauze pentru impactul colectiv al acordului în privinţa obligaţiunilor aflate sub incidenţa legilor din Grecia. Dacă procesul de preschimbare va fi finalizat ar determina retrogradarea statului elen la nivelul "RD", "default restricţionat", avertizează Fitch. "RD" este penultima treaptă pe scara de evaluare a Fitch, ultima fiind cea de "default". La scurt timp după încheierea procesului de preschimbare a obligaţiunilor, calificativul Greciei va fi scos din categoria "RD" şi evaluat la un nivel corespunzător noii situaţii a statului elen. Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat, marţi, un pachet de ajutor extern de 130 de miliarde de euro pentru Grecia. Totodată, reprezentanţii deţinătorilor privaţi de obligaţiuni elene au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominală a unui portofoliu total de circa 200 de miliarde de euro.

Ungaria este pedepsită dur pentru deficit prea mare

Comisia Europeană (CE) vrea să suspende fonduri de coeziune destinate Ungariei în valoare de 495 de milioane de euro, cu efect de la începutul anului următor, suma reprezentînd 0,5% din PIB al ţării şi 29% din sumele alocate ţării anul următor prin programul de coeziune. Executivul comunitar consideră că Ungaria nu a luat măsuri eficiente pentru a-şi aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% într-un mod sustanbil, potrivit cotidianului ungar Portfolio. "Acest pas fără precedent urmează avertismentelor repetate ale CE către Ungaria pentru a accelera eforturile de a diminua deficitul excesiv al ţării, dar şi eşecului autorităţilor ungare de a lua măsurile necesare", se arată într-un comunicat al Comisiei. În ianuarie, în cadrul procedurilor de deficit excesiv, CE a ajuns la concluzia că Ungaria nu a luat măsuri eficiente pentru a coborî, într-un mod sustenabil şi credibil, deficitul bugetar sub limita de 3% pînă în 2011. Ca urmare, Comisia a propus accelerarea procedurii de deficit excesiv, iar recomandarea a fost aprobată de Consiliul de Miniştri în ianuarie, deschizînd calea unei suspendări a fondurilor de coeziune pentru Ungaria

Zona euro, în pericol de a intra din nou în recesiune

Economia zonei euro este în pericol de a intra din nou în recesiune după ce sectorul serviciilor s-a contractat în această lună, alăturîndu-se astfel industriei prelucrătoare, şi a temperat optimismul după aprobarea celui de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, potrivit Reuters. Sondaje realizate în rîndul directorilor repsonsabili cu achiziţiile arată o activitate neobişnuit de slabă în cele mai puternice două economii ale uniunii monetare, Germania şi Franţa. Indicele Markit Eurozone Composite Flash PMI, care combină sectoarele servicii şi industrie prelucrătoare, fiind un bun indicator al creşterii economice, a scăzut la 49,7 puncte în februarie, de la 50,4 puncte în ianuarie, sub aşteptările de 50,6 puncte şi sub pragul de 50 puncte care separă creşterea de contracţie. Efectele situaţiei din Europa s-au resimţit şi în China, unde indicele PMI a arătat cea mai mare scădere a exporturilor din ultimele opt luni. Europa este cea mai mare piaţă de export a Chinei. Mai mulţi economişti au afirmat că datel PMI pentru zona euro sugerează că în acest trimestru nu se va înregistra creştere economică, alimentînd din nou temerile că uniunea monetară ar putea intra într-o recesiune uşoară. "Economia rămîne blocată la o viteză redusă, situaţie ce indică stagnare, poate o uşoară contracţie. Nu este un semn bun pentru primul trimestru", a spus Peter Dixon, analist la Commerzbank.

Grupurile Peugeot şi GM discută o amplă alianţă

General Motors (GM) şi PSA Peugeot Citroen discută o amplă alianţă în privinţa producţiei, menită să oprească pierderile în Europa şi să scadă costurile fabricării de maşini în alte regiuni, au declarat surse apropiate situaţiei, ciatate de Reuters. Discuţiile dintre GM, cel mai mare producător auto din lume, şi Peugeot, al doilea mare constructor european, sînt concentrate pe colaborarea pentru producţia de autovehicule şi componente şi într-o măsură mai redusă pe o asociere care ar implica preluarea de participaţii. Pachetele de acţiuni care ar putea fi eventual preluate ar fi reduse, cu valoare mai mult simbolică. Peugeot a admis anterior că negociază o alianţă cu un partener pe care nu l-a identificat, iar acţiunile producătorului francez au crescut puternic după ce cotidianul La Tribune a raportat că discuţiile cu GM durează de mai multe luni. Acţiunile Peugeot se aflau în urcare cu 9,5% la 8:49 GMT, limitînd declinul de 50% înregistrat în ultimele 12 luni. "Nu poate exista certitudine în această etapă că discuţiile vor conduce la un acord. Dicustăm în mod obişnuit cu alte companii din industrie, dar nu comentăm mai mult de atît", a spus un purtător de cuvînt al GM. Chiar dacă au fost identificate posibile sinergii, grupul Peugeot este precaut, pentru a evita acumularea de aşteptări, după eşecul în 2010 al negocierilor avansate pentru un parteneriat cu Mitsubishi Motors.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.