Economic

Coloana de stiri economice: Carrefour Romania a depăşit criza economică

Ziarul de Vrancea
19 ian 2012 1458 vizualizări
Vînzările Carrefour în Romania au crescut anul trecut cu 4,8%, la 1,184 miliarde euro (include TVA), datorită extinderii reţelei de magazine, reiese din datele prezentate ieri de retailerul francez. În condiţii comparabile, vînzările Carrefour în Romania au scăzut cu 0,7%, în timp ce extinderea operaţiunilor a contribuit cu plus 6,1% la afaceri

La curs valutar constant, vînzările companiei pe piaţa romanească au crescut cu 5,4%, potrivit unui comunicat al Carrefour, al doilea mare retailer la nivel global după gigantul american Wal-Mart. În trimestrul al patrulea, Carrefour Romania a înregistrat vînzări de 340 milioane euro, în urcare cu 5,1% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de asemenea datorită extinderii reţelei de magazine. Vînzările în condiţii comparabile au coborît în ultimul trimestru cu 2,5%. La nivel mondial, vînzările Carrefour au stagnat la aproximativ 24 miliarde euro în 2011, iar compania a anunţat că evaluează strategia de revigorare a hipermarketurilor din Europa de Vest, avertizînd că profitul de anul trecut este spre pragul de jos al unei prognoze care a fost considerată oricum drept pesimistă. Grupul estima o scădere de 15-20% a profitului operaţional pentru 2011.

Firma care a inventat camera digitală a intrat în faliment

Grupul american Eastman Kodak, o emblemă a industriei fotografiei, a solicitat protecţie faţă de creditori sub umbrela legii falimentului şi a obţinut o linie de credit de 950 milioane de dolari pe 18 luni de la Citigroup pentru a-şi finanţa restructurarea, transmite Reuters. Compania, cu o istorie de 130 de ani, a inventat primul aparat de fotografiat care putea fi operat fără trepied sau alte tipuri de suport, prima cameră digitală şi a contribuit la realizarea primelor fotografii de pe Lună. Falimentul şi restructurarea cu finanţare de la Citigroup reprezintă deznodămîntul unui declin dezamăgitor pentru Kodak. Protecţia faţă de creditori şi împrumutul consistent de la Citigroup ar putea ajuta compania să supravieţuiască pînă va găsi un cumpărător pentru portofoliul de aproximativ 1.100 de brevete de invenţie, în prezent cel mai important activ pe care îl poate monetiza, şi să îşi restructureze şi reorganizeze afacerea fără a opri plata salariilor celor 17.000 de angajaţi. "Consiliul de Administraţie şi toată echipa de conducere consideră, în unanimitate, că este o măsură necesară şi potrivită pentru viitorul Kodak. Acum trebuie să finalizăm transformarea prin evaluarea structurii de costuri şi monetizarea efectivă a activelor de bază din zona drepturilor de proprietate intelectuală. Dorim să depăşim acest moment, alături de acţionari şi creditori, ca o companie eficientă, de talie mondială, specializată în imagine digitală şi materiale pentru fotografie", a declarat într-un comunicat Antonio Perez, preşedinte şi director general al Kodak. La finele lunii septembrie, grupul avea active totale de 5,1 miliarde de dolari şi obligaţii financiare de 6,75 miliarde de dolari. Kodak şi subsidiarele din SUA au cerut protecţie în vederea reorganizării la un tribunal din New York. Subsidiarele din afara SUA nu sînt afectate de măsură şi vor continua să-şi onoreze obligaţiile către furnizori şi clienţi, a precizat compania. În anii de glorie, Kodak a dominat industria fotografiei, însă nu a reuşit să se adapteze suficient de rapid la inovaţiile din domeniu, precum camera digitală - produs pe care l-a inventat, însă nu a reuşit să îl monetizeze.Declinul a fost resimţit cel mai puternic în Rochester, New York, oraşul în care a fost înfiinţată compania, unde Kodak mai are 7.000 de angajaţi, faţă de 60.000 la apogeu. Valoarea de piaţă a Kodak este în prezent de sub 150 milioane de dolari, faţă de 31 miliarde de dolari cu 15 ani în urmă.


Locuri de muncă în IT

Endava, companie britanică de servicii şi soluţii IT pentru companii, vrea să recruteze peste 250 de persoane la nivel naţional, cea mai mare parte în centrul de la Iaşi, a anunţat subsidiara locală. "Cele mai multe angajări vor avea loc la Iaşi, unde compania va desfăşura în perioada 24-28 ianuarie şi primul eveniment de recrutare organizat în acest an. De asemenea, la nivel naţional, compania a efectuat deja în primele două săptamîni ale anului 2012 aproximativ 50 de angajări", se arată într-un comunicat al Endava. Printre cei mai căutaţi IT-işti se numără dezvoltatori Java şi .Net, testeri software, project manageri şi business analişti. În acelaşi timp, pentru centrele de dezvoltare din Cluj-Napoca şi Bucureşti sînt căutate profile cum ar fi arhitecţi software, specialişti Business Inteligence, ingineri de suport, analişti service desk sau 3rd line consultants pe tehnologii Microsoft şi Unix & Networking. Dintre cele 250 de angajări anunţate pentru prima jumătate a acestui an, aproximativ 180 sînt poziţii deschise la Iaşi, unde compania are în prezent peste 130 de angajaţi. La Cluj-Napoca, unde se află cel mai mare centru de dezvoltare al companiei din Romania, cu peste 190 de angajaţi, vor fi recrutaţi alţi 35 de specialişti IT în primele 6 luni din acest an. În centrul regional de coordonare şi consultanţă din Bucureşti, compania îşi va extinde echipa de la 10 la 50 de persoane. La începutul acestui an, Endava Romania număra aproximativ 340 de angajaţi la nivel naţional, cu 33% mai mult decît în ianuarie 2011. "Proiectele pe care Endava le desfăşoară din centrele de dezvoltare din Romania, în special pentru clienţi din Marea Britanie, dar şi din SUA şi Romania, necesită în momentul de faţă un ritm de creştere mai accelerat al numărului de angajaţi. La finalul acestui an, sediul din Iaşi va fi cu siguranţă cel mai mare centru al companiei din Romania şi Europa de Est, însă pentru a doua jumătate a lui 2012 este programată şi extinderea centrului din Bucureşti, cu pînă la 100 de persoane", a declarat directorul Endava pentru Europa Centrală şi de Est, Marian Popa.

PwC: Preţul aurului va creşte la 2.000 dolari pe uncie

Companiile miniere de extracţie estimează că preţul aurului va creşte în acest an pînă la 2.000 dolari pe uncie, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC). "Avînd în vedere volatilitatea pieţei, inclusiv recenta scădere a preţului aurului, acele companii care au rezerve substanţiale de lichiditate şi apetit pentru achiziţii vor avea iniţiativa în 2012. Acestea vor putea să preia jucători mai mici şi mai vulnerabili la fluctuaţiile pieţei şi care au dificultăţi în a-şi asigura finanţarea", a spus Alexandru Lupea, partener, servicii de audit, liderul grupului de servicii pentru industria energetică, minieră şi de utilităţi al PwC Romania. Astfel, 80% din companiile intervievate de PwC au spus că se aşteaptă ca preţul aurului să crească la 2.000 dolari uncia. În prezent, aurul spot se tranzacţionează la aproximativ 1,660 dolari pe uncie, potrivit Reuters. Preţul aurului a crescut pe parcursul anului trecut cu aproximativ 10%, însă valoarea acţiunilor companiilor miniere din indicele S&P/TSX Global Gold Index a scăzut cu 9%. Anul trecut au fost 544 de tranzacţii în sectorul extracţiei de aur, cu o valoare de aproximativ 11,2 miliarde de dolari, în timp ce în 2010 au fost încheiate 483 de tranzacţii cu o valoare aproximativă de 18,2 miliarde de dolari, notează PwC.

Băncile lansează depozite cu scadenţe de peste doi ani

UniCredit Ţiriac Bank a lansat depozite pe termen lung, cu scadenţe între 2 şi 7 ani, pentru care practică dobînzi de 7% pe an la lei, de 4,5-6% pe an la euro şi 3,5%-5% pe an la dolari, a anunţat ieri Bogdan Spuză, director marketing şi segmente, Divizia retail. Rata dobînzii pentru acest depozit este fixă, fiind plătită la finalul perioadei pentru care s-a constituit depozitul. Depozitul la termen este fără prelungire automată, clienţii putînd opta pentru scadenţe de 2,3,5 şi 7 ani. Pentru retragerile înainte de termen, banca va plăti la lei o dobîndă de 4,75% pentru lichidarea în primul an, 5% pînă în doi ani, 5,25% pînă în trei ani, 5,5% pînă în patru ani, 5,75% pînă în cinci ani, 6,25% pînă în şase ani şi 6,75% în anul 6-7. "Strategic, noi vrem să acoperim cu ofertă această zonă, chiar dacă pînă acum nu a fost cerere. La economisirea pe termen mediu lung trebuie să apară produsele şi mai apoi se va vedea şi cererea. Noi credem că va creşte economisirea pe acest segment", a spus Spuză. Oficialul UniCredit-Ţiriac a arătat că în primele două săptămîni de cînd produsele sînt disponiblie la ghişeele băncii s-au constituit deja cîteva sute de depozite, iar pînă la finele anului estimează între 1.000 şi 2.000 de astfel de contracte.

Cea mai ieftină invitaţie la Forumul de la Davos costă 71.000 dolari

O invitaţie non-VIP la Forumul Economic Mondial de la Davos, programat în Elveţia la sfîrşitul lunii ianuarie, costă cel puţin 71.000 de dolari, în timp ce pentru a avea acces la întîlnirile private, costul începe de la 156.000 de dolari, scrie Reuters într-o prezentare în cifre a evenimentului. "Partenerii strategici" ai evenimentului, precum Goldman Sachs şi Bank of America, plătesc 527.000 de dolari pentru statutul de membru şi 19.000 de dolari pentru fiecare invitaţie, în limita a cinci. Printre "partenerii strategici" se regăsesc ArcelorMittal, ABB, Fundaţia Bill & Melinda Gates, Coca-Cola, Deutsche Bank, GDF Suez, Google, Intel, JPMorgan, Lukoil, Microsoft, Metro, Nike, PepsiCo, Renault-Nissan, Sberbank, Thomson Reuters şi Volkswagen. Ediţia din 2010-2011 a reuniunii de la Davos a adus venituri de 157 milioane de dolari, în timp ce cheltuielile au fost de 156 milioane de dolari. Doar 0,3% din avearea miliardarului american Warren Buffet, scrie Reuters. Doar vinul servit la Forumul Economic Mondial de la Davos în 2011 a avut un cost estimat de aproape 16.000 de dolari. Aproape 2.500 de persoane au primit legitimaţii albe anul trecut, care le-au permis accesul nerestricţionat la conferinţe şi petreceri. Printre acestea s-au aflat 69 de miliardari, sau 5,7% din totalul miliardarilor la nivel global.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Gicacontra, acum 4480 zile, 2 ore, 46 minute, 37 secunde
S-a crescut cifra de afaceri cu: pui la rotisor expirati, peste stricat( mai ales pastravul), marfuri perisabile luate de la raft si revidute, etc. Iara cei de la DSV si OPC, mai trec de fac turul de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.