Economic

Cum restituie Finanţele banii pe taxa auto

Mihai Boicu
18 ian 2012 1815 vizualizări
Statul dă bani înapoi dacă taxa plătită pînă acum a fost mai mare, a fost contestată în justiţie sau autoturismul este scos din parcul auto naţional u ziarul nostru vă spune de ce documente aveţi nevoie la Direcţia de Finanţe Publice pentru a vă primi banii înapoi

Vrîncenii pot de la începutul acestei săptămîni să solicite Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Vrancea restituirea diferenţelor rezultate din calculul taxei auto potrivit noii legii, dacă este cazul. În situaţia în care taxa pe poluare achitată începînd cu 1 iulie 2008 sau taxa specială pentru autoturisme achitată conform Legii 571/2003, art. 214, indice 1 – 214 indice 3, sînt mai mari decît sumele calculate potrivit Legii 9/2012 atunci se poate solicita restituirea diferenţei. Pentru aceasta trebuie depuse la Finanţe următoarele documente: cerere de restituire (model tip) aprobată prin HG 9/2012, chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste plata taxei, copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu obligaţia prezentării în original a documentelor. “În cazul în care autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing la cererea de restituirea se anexează, în copii conforme cu originalul pe baza declaraţiei proprii, documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, precum şi cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare”, precizează reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Publice. Restituirea sumelor se face în termen de 45 de zile de la înregistrare. Returnarea diferenţei de taxă se poate solicita şi în cazul contestării taxei plătite pentru emisiile poluante. Contribuabilul trebuie să depună la organul fiscal competent cerere de restituire model tip, dovada plătii taxei, documentul eliberat de Registrul Auto Roman privind rezultatul expertizei tehnice sau documentul eliberat de Corpul Experţilor Tehnici privind rezultatul evaluării individuale a autovehiculului.

 


Taxa reziduală se restituie la scoaterea din parcul naţional


Atunci cînd un autovehicul pentru care s-a plătit în Romania taxa pe poluare este scos din parcul auto naţional, contribuabilul care a plătit taxa poate solicita restituirea valorii reziduale a aceteia. Demersul trebuie însoţit de următoarele documente: cerere de restituirea model tip aprobată prin HG 9/2012, copia legalizată a cărţii de identitate a autovehiculului, documentul eliberat de organele de poliţie competente, din care să rezulte că autovehiculul a fost scos din parcul auto naţional, în original şi copie, documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat membru, respectiv factura/contractul de vînzare – cumpărare sau declaraţia vamală de export, după caz, în original şi copie; dovada plăţii taxei, în copie şi original. “Documentele în original se restituie contribuabililor ulterior verificării conformităţii şi înscrierii pe copiile care rămîne la organul fiscal a vizei “conform cu originalul””, se arată în comunicatul de presă al DGFP Vrancea. (Mihai BOICU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.