Economic

Coloana de stiri economice: Bombă cu ceas: Sistemul de pensii are obligaţii de 30.000 miliarde euro

Ziarul de Vrancea
11 ian 2012 1212 vizualizări
"Este o situaţie complet nesustenabilă care trebuie reversată", avertizează Jacob Funk Kirkegaard, asociat al Peterson Institute for International Economics din Washington

Obligaţiile sistemelor publice de pensii din 19 ţări ale UE faţă de contribuitorii şi pensionarii actuali se ridică la 30.000 miliarde euro, de cinci ori datoria publică brută totală, potrivit unui studiu efectuat pentu Banca Centrală Europeană, situaţie nesustenabilă, care impune măsuri urgente. Studiul a fost efectuat de un centru de cercetare din cadrul Universităţii Freiburg, pe anul 2009, şi calculează totalul obligaţiilor sub formă de pensii pe care statele ar trebui să le plăteasscă tuturor persoanelor incluse în schemele publice la acea dată, dacă sistemele ar fi fost lichidate imediat. Astfel, sistemul public de pensii din Germania avea în 2009 obligaţii totale de 7.600 miliarde euro către populaţia actuală, cele mai mari din Europa, urmată de Franţa, cu 6.700 miliarde euro, potrivit raportului, citat de Bloomberg. "Este o situaţie complet nesustenabilă care trebuie reversată", avertizează Jacob Funk Kirkegaard, asociat al Peterson Institute for International Economics din Washington. Riscurile financiare sînt accentuate în Europa de ameninţarea recesiunii şi de măsurile de reducere a datoriilor de stat. Ratele de natalitate în stagnare sau în scădere şi creşterea duratei medii de viaţă se adaugă la presiunile din sistem. Autorii raportului estimează că procentajul din producţia economică destinat cheltuielilor sistemelor publice de pensii va creşte pînă în 2060 cu 25%, la 14%. Ridicarea vîrstelor de pensionare şi scăderea transferurilor sînt măsuri esenţiale pentru orice tip de program sau acord menit să coaguleze zona euro, potrivit mai multor analişti, inclusiv Fergal McGuinness, şeful diviziei Mercer de consultanţă pe pensii pentru Europa Centrală şi de Est. Europa are cea mai ridicată pondere din lume a persoanelor cu vîrsta de peste 60 de ani în totalul populaţiei, de 22% în 2009, iar prognozele Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) indică extinderea la 35% pînă în 2050. La nivel global, ONU estimează că numai 11% din populaţie are peste 60 de ani, pondere care ar trebui să se dubleze pînă în 2050, la 22%. Numărul persoanelor cu vîrsta de peste 65 de ani din cele 34 de ţări ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este aşteptat să crească de patru ori pînă în 2050, la 350 milioane, de la 85 milioane în 1970. Potrivit lui Charles Cowling, director executiv la JLT Pension Capital Strategies Londra, durata medie de viaţă creşte în Europa cu 5 ore pe zi. Potrivit ONU, durata medie de viaţă a populaţiei din ţările dezvoltate va creşte la 83 de ani pînă în 2050, de la 75 de ani în 2009.

Îmblînzirea inflaţiei ne-a mîncat 20 de ani din viaţă

Inflaţia anuală (decembrie la decembrie) a coborît în 2011 la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, în principal ca efect al stagnării preţurilor alimentare, după ce în decembrie preţurile de consum au urcat cu 0,23%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, rata inflaţiei s-a încadrat în intervalul ţintit de Banca Naţională a Romaniei, de 2-4% pentru 2011. Inflaţia medie anuală, calculată pe bază de IPC şi IAPC, s-a plasat la 5,8%, adică peste nivelul din 2009, întrucît perioada de referinţă a cuprins prima jumătate din 2010, înainte de majorarea TVA de la 19% la 24%. Pe întreg anul trecut, mărfurile alimentare au avut în medie scumpiri de sub un punct procentual (0,95%), în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare şi servicii au crescut cu 4,45% şi 4,23%. În structură, însă, unele mărfuri alimentare au avut scumpiri semnificative, chiar la produse de bază, cum ar fi zahărul (plus 18,65%) sau ouăle (plus 15,37%). Tarifele la energia termică au adus cele importante scumpiri de anul trecut, fiind mai mari în medie cu 24,8% faţă de decembrie 2010, urmate de biletele CFR, al căror preţ s-a scumpit cu 19,68%. Scumpiri ample şi cu efect semnificativ în consumul populaţiei s-au mai înregistrat anul trecut la combustibili (8,37%), tutun (6,5%) şi energie electrică (6%). Majorări cu peste 5% ale preţurilor s-au mai consemnat în 2011 şi la alte alimente de bază: făină (8,1%), mălai (6,16%), lapte de vacă şi ulei (5,5%) şi pîine (5,1%). Contrar evoluţiei anuale, mărfurile alimentare au avut în decembrie cea mai mare creştere de preţuri, cu 0,4%, fiind urmate de servicii, cu 0,3% şi mărfuri nealimentare (plus 0,1%). Majorarea de la alimente are o componentă sezonieră evidentă, ceole mai mari scumpiri înregistrîndu-se la ouă (10,37%) şi la legume şi convserve din legume (2,25%). Fără influenţa preţurilor la legume, fructe, ouă, combustibili, băuturi, tutun şi produsele ale căror preţuri sînt reglementate, preţurile de consum chiar au avut o foarte uşoară scădere în decembrie anul trecut. BNR a revizuit în luna noimbrie în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2011 de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru acest an a fost redusă de la 3,5% la 3%. ţinta de inflaţie pentru 2012 este 2,5% plus/minus un punct procentual.

Mafia a devenit, în criză, cea mai mare bancă din Italia

Crima organizată a devenit tot mai prezentă în economia italiană în timpul crizei, Mafia devenind cea mai mare bancă din ţară, cu afaceri de 140 miliarde euro pe an generate de şantaj şi cămătărie în zona firmelor mici, potrivit unui raport citat de Reuters. Grupul SOS Impresa, care a efectuat studiul, a fost înfiinţat în Palermo acum zece ani pentru a ajuta firmele mici să se opună cămătăriei şi "împrumuturilor prin şantaj". Astfel de activităţi au devenit "o urgenţă naţională", notează SOS Impresa, generînd pentru mafie profituri de peste 100 miliarde euro. "Cu o lichiditate de 65 miliarde euro, Mafia este cea mai mare bancă din Italia", se spune într-un comunicat transmis de grup. Se estimează că organizaţiile criminale precum Cosa Nostra, Camorra sau 'Ndrangheta generează în fiecare an profituri echivalente cu aproxiamtiv 7% din PIB-ul Italiei. Creditarea în urma şantajului a devenit o activitate tot mai sofisticată şi mai profitabilă. Cămătarul tradiţional de cartier sau de stradă este pe cale să dispară, făcînd loc unei organizări profesioniste, la nivel înalt, cu concursul unor persoane aparent respectabile, bancheri, avocaţi sau notari, se arată în raport. "Este şantaj curăţat. Prin profesiile lor, cunosc mecanismele pieţei legale de credit şi de multe ori cunosc în detaliu situaţia financiară a victimelor", arată SOS Impresa. Firmele mici, care obţin tot mai dificil finanţare pe căi legale din cauza crizei economice, sînt tot mai tentate să apeleze la mafie, se spune în raport.

Vînzările de cupoane de reduceri au ajuns la 18 milioane de euro

Peste 350.000 de persoane au cumpărat anul trecut cupoane (vouchere) de reducere în valoare de peste 18 milioane de euro, potrivit datelor www.redutti.ro, unul dintre cei mai mari agregatori ai site-urilor de profil din Romania. Prin intermediul cupoanelor de reducere, 60.000 de persoane au mers la munte în Romania, 20.000 la mare, 24.000 în Italia şi 16.000 în Bulgaria. De asemenea, 6.000 au vizitat Parisul, iar 4.000 au fost în excursie la Veneţia. Datele centralizate de www.redutti.ro arată că s-au făcut 45.000 de manichiuri şi două milioane de minute de masaj, iar 50.000 de romani au fost la stomatolog, în timp ce 22.000 de persoane şi-au verificat vederea după ce au achiziţionat vouchere. Cupoanele de reduceri au fost utilizate şi pentru cumpărarea a 684 de tablete Kindle, spălarea unui număr de 20.000 de autoturisme şi efectuarea de revizii pentru 6.000 de maşini. Totodată, romanii au plătit în acest mod 240.000 de mese la restaurant, 28.000 s-au reapucat de fitness, 11.500 au fost la biliard şi 8.000 au început cursuri de dans, potrivit datelor www.redutti.ro. Din cei peste 3.000 de comercianţi care au participat la sistemul de plată prin vouchere, 62% au rulat cel puţin două oferte, pe cînd 30% au ofertat de cel puţin cinci ori. Potrivit www.redutti.ro, un număr de 935 de cupoane de reduceri sînt disponibile pe 129 de site-uri de profil. Site-ul este administrat de Redutti Tutti SRL Bucureşti.

Cîştigul salarial mediu net a urcat cu doar 34 de lei

Cîştigul salarial mediu nominal net a fost în luna noiembrie 2011 de 1.491 lei, în creştere cu 2,3% (34 lei) faţă de octombrie şi cu 8,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, cele mai mari valori înregistrîndu-se în sectorul intermedierilor financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante. Astfel, în noiembrie 2011, angajaţii din intermedieri financiare au avut un cîştig salarial mediu nominal net de 3.705 lei, iar cei din hoteluri şi restaurante de 857 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cîştigul salarial mediu nominal brut a fost în perioada analizată de 2.054 lei, cu 2,2% mai mare decît în octombrie 2011. Majorări de 6,5% şi 8,5% au avut loc în activităţile de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activităţi industriale, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice. Cele mai semnificative scăderi ale cîştigului salarial mediu net s-au înregistrat în industria metalurgică (de 6,3%), respectiv în sectorul fabricării produselor din tutun (4,2%).

Piaţa auto locală, influenţată masiv de taxa auto

Tendinţa de creştere uşoară în acest an a pieţei auto la nivel internaţional se va regăsi şi pe plan local, însă vînzările vor fi influenţate şi de noua formă a taxei de poluare, care va descuraja puternic tranzacţiile cu maşini second-hand, apreciază analiştii companiei de consultanţă Ernst&Young. Vînzările de autovehicule la nivel mondial vor creşte anul acesta modest, cu doar 3%, pe fondul temperării cererii pe pieţele emergente şi stagnarea pe cele dezvoltate, estimează analiştii companiei. "Tendinţele care se conturează pe piaţa auto pentru 2012 la nivel global şi regional se vor regăsi într-o anumită măsură şi pe plan local. în Romania însă, evoluţia cererii şi a vînzărilor va fi nuanţată de cadrul legislativ intern, care a marcat piaţa auto în mod semnificativ în ultimii ani. Este vorba despre noua formulă a taxei auto care va descuraja puternic tranzacţiile cu maşini second-hand înmatriculate înainte de 2007 şi despre gura de oxigen pe care o reprezintă programul Rabla pe piaţa internă. Dacă 2011 a însemnat un an de stabilizare a vînzărilor după picajul din perioada 2008-2010, anul acesta se înscrie într-o anumită continuitate, cu evoluţii rezervate, dar pozitive şi apetit pentru sustenabilitate", a declarat Andra Caşu, tax senior manager în cadrul Ernst&Young Romania.

Fitch face un comentariu cataclismic la adresa euro

Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să cumpere mai agresiv, de pe piaţa secundară, obligaţiunile de stat ale ţărilor cu probleme din zona euro, pentru a susţine Italia şi pentru a preveni "un colaps cataclismic" al euro, avertizează David Riley, director în cadrul Fitch, citat de Reuters. Riley a arătat, într-o conferinţă cu investitorii în cadrul unui roadshow european, că prăbuşirea euro ar fi dezastruoasă pentru economia globală. El a precizat că acesta nu este scenariul de bază al Fitch, însă ar putea deveni realitate dacă Italia nu găseşte o soluţie la problemele de ordin financiar cu care se confruntă. După acest comentariu bursele europene şi moneda euro au trecut pe scădere. Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborît cu 0,7% pînă la jumătatea şedinţei de tranzcţionare, revenind de la maximul ultimelor cinci luni. "Investitorilor nu le plac adjectivele precum «cataclismic»", comentează un analist al CMC Markets. Moneda euro a coborît la 1,2695 dolari, aproape de minimul ultimelor 16 luni de 1,2666 dolari atins luni.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.