Economic

Leul evită la fotografie cel mai redus nivel din istorie

Ziarul de Vrancea
26 nov 2011 914 vizualizări
Referinţa BNR a urcat ieri la 4,3620 lei/euro şi s-a apropiat din nou de maximul istoric u este pentru a doua oară săptămîna acesta cînd se înregistrează un curs atît de ridicat

Moneda naţională s-a depreciat ieri, iar Banca Naţională a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,3620 lei/euro, nivel aproapiat de maximul istoric atins în iunie 2010. O rată de schimb superioară celei de vineri a fost publicată de banca centrală în urmă cu 17 luni, la 30 iunie 2010, cînd euro a atins punctul maxim de 4,3688 lei. Cursul de vineri este cu 0,95 bani peste paritatea anterioară, de 4,3525 lei/euro. Totodată, cursul pentru dolar a crescut vineri cu 3,78 bani, la 3,2926 lei/dolar, ajungînd la cel mai înalt nivel din 11 ianuarie. La data menţionată, dolarul era cotat de banca centrală la 3,2934 lei. Referinţa pentru franc a crescut cu 1,29 bani, de la 3,5425 lei/franc la 3,5554 lei/franc. Primele tranzacţii ale zilei au fost perfectate la 4,3550 - 4,3600 lei/euro, uşor peste nivelul de joi seară, cînd schimburile s-au încheiat la 4,3560 - 4,3570 lei/euro. Ulterior, cursul a început să urce treptat, iar nivelul maxim a fost de 4,3655 lei/euro. Potrivit dealerilor, BNR a intervenit indirect în piaţă, spre jumătatea sesiunii, pentru a temperat deprecierea monedei naţionale, astfel că paritatea fluctua în intervalul 4,3630 - 4,3640 cu puţin timp înainte de ora 13:00, cînd banca centrală anunţă cursul de referinţă. Aversiunea la risc a investitorilor a crescut vineri dimineaţă, după ce Moody's a retrogradat ratingul Ungariei în categoria ţărilor în care investiţiile nu sînt recomandate. Agenţia de rating a trimis obligaţiunile guvernamentale ale Ungariei în categoria "junk", la cîteva ore după ce Standard & Poor's (S&P) a amînat o decizie privind modificarea calificativului ţării, oficialităţile ungare acuzînd "atacuri financiare". Forintul s-a depreciat vineri dimineaţă cu 1,5%, cursul urcînd foarte aproape de recordul de 317,9 forinţi pe euro atins săptămîna trecută. în acelaşi timp, zlotul a pierdut 0,5% în raport cu euro. Dobînzile practicate de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au coborît uşor, la 5,49 - 5,99%, iar randamentele pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămînă se plasau la 5,73 - 6,23%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.