Economic

Coloana de stiri economice:Calendarul aprobării proiectului de buget

Ziarul de Vrancea
21 nov 2011 724 vizualizări
BPN al PDL a stabilit, ieri, calendarul de adoptare în Parlament a proiectului bugetului de stat pe anul 2012, proiect ce ar urma să intre în dezbaterea din plenul celor două Camere reunite în 12 decembrie, a declarat Sever Voinescu, purtătorul de cuvînt al PDL.

Potrivit lui Voinescu, la şedinţa conducerii PDL s-a discutat ca, pînă vineri, proiectul de buget de stat pe anul viitor să fie adoptat de Guvern, urmînd ca în 28 noiembrie să ajungă în Parlament. "Proiectul bugetului va rămîne în dezbaterea comisiilor de specialitate pînă pe 5 decembrie pentru amenadamente, iar în perioada 5 decembrie - 11 decembrie va fi dezbătut în comisiile de specialitate, urmînd ca pe 12 decembrie bugetul să intre în plenul celor două Camere", a adăugat Sever Voinescu. Şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PDL, că proiectul bugetului de stat pe anul viitor şi cel al asigurărilor sociale vor fi adoptate vineri în Guvern şi probabil luni aceste proiecte vor ajunge în Parlament pentru a fi analizate.

BNR a împrumutat zece bănci cu 6,25 miliarde lei

BNR a împrumutat ieri zece bănci cu 6,246 miliarde de lei (1,43 miliarde de euro), pentru o săptămînă, printr-o licitaţie repo, la dobînda de politică monetară, de 6% pe an, operaţiune anticipată de dealeri, întrucît intervenţiile BNR pe piaţa valutară au redus semnificativ lichiditatea din sistem. Suma injectată luni este cea mai mare plasată de banca centrală după luna februarie 2010, cînd şase bănci au împrumutat 6,418 miliarde lei. În cadrul operaţiunilor repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat. Dealerii se aşteptau ca BNR să organizeze luni o nouă licitaţie repo, întrucît prin intervenţiile indirecte de săptămîna trecută, banca centrală a retras lichiditate din piaţă şi, în consecinţă, băncile au fost nevoite să practice dobînzi mai mari pentru a se împrumuta între ele. DE altfel, anticipînd oferta BNR, băncile redus luni dobînzile la 5,73 - 6,23% pentru sumele plasate pe termen de o săptămînă, în scădere faţă de vineri, cînd se plasau la 7,13% - 7,63%.

Ungaria a transmis oficial cererile de ajutor

Ungaria a cerut luni Comisiei Europene (CE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) un posibil ajutor financiar printr-un program de precauţie, potrivit unui comunicat transmis de executivul european. "Comisia a primit astăzi o solicitare din partea autorităţilor ungare pentru o posibilă asistenţă financiară din partea UE. Autorităţile au transmis o solicitare similară către FMI. Au indicat de asemenea că intenţionează să trateze orice sprijin UE care le-ar putea fi pus la dispoziţie drept unul de precauţie", se spune în comunicatul CE. Comisia va examina solicitarea Ungariei "în strînsă consultare cu statele membre UE şi cu FMI", notează executivul european. Totodată, CE a anunţat că o delegaţie europeană aflată la Budapesta în ultimele două săptămîni a revenit la Bruxelles, după ce a efectuat misiunea obişnuită de supraveghere în urma primului acord de sprijin pentru balanţa de plăţi derulat în Ungaria. Ţara vecină a anunţat ieri că a început discuţiile cu FMI şi cu UE pentru o linie de credit de precauţie care să apere economia locală de criza datoriilor de stat din zona euro, transmite Reuters.










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.