Economic

Coaliţia s-a sucit şi dă din nou mai mulţi bani primarilor

Ziarul de Vrancea
21 nov 2011 750 vizualizări
Liderii coaliţiei au convenit să modifice ordonanţa privind fondurile autorităţilor locale şi să lase mai mulţi bani pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene, prin reducerea cotei de venituri care va fi tăiată de Guvern comparativ cu diminuarea prevăzută în forma actuală a proiectului

Astfel, cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale va fi în continuare diminuată cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, dar reducerea va fi distribuită în mod diferit, cu fonduri mai mari garantate prin lege comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor şi cu mai puţine venituri rezultate din echilibrarea prin decizie a Guvernului a bugetelor locale. Împreună cu proiectul de buget, Guvernul va modifica Legea finanţelor publice locale, printr-o ordonanţă de urgenţă care, în forma actuală, reduce cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, şi stabileşte că încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat. În prezent, cota de 77% din impozitul pe venit este defalcată către bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit (44%), către bugetul local al judeţului (12%) şi într-un cont distinct, deschis pentru direcţia generală a finanţelor publice judeţene la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului (21%). Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romînia, a declarat că, prin reducerea cotei totale de 77% din impozitul pe venit, fondurile defalcate pentru comune, oraşe şi municipii vor fi diminuate cu 2,25% (şi nu cu 3,5% ca în forma actuală a proiectului), iar banii pentru judeţe vor scădea cu 0,75% (în loc de 1%), în timp ce sumele alocate de Guvern pentru echilibrarea bugetelor locale vor fi reduse cu 2,25% (faţă de 1% în forma actuală a ordonanţei). Ovidiu Ganţ a precizat că a solicitat săptămîna trecută această modificare, iar premierul Emil Boc a cerut reanalizarea proiectului de ordonanţă, liderii coaliţiei convenind, în şedinţa de luni, asupra unei noi forme a actului normativ. Săptămîna trecută, liderii coaliţiei au convenit ca aprobarea de către Guvern a proiectului de buget pentru 2012 să fie amînată pînă la 25 noiembrie, mai mulţi miniştri, în principal cei ai UDMR, fiind nemulţumiţi de fondurile repartizate, în timp ce membri ai coaliţiei, inclusiv din partea PDL, au reclamat fondurile insuficiente repartizate autorităţilor locale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.