Economic

CE recomandă sancţionarea companiilor petroliere anchetate

Ziarul de Vrancea
17 nov 2011 724 vizualizări
Anunţul a fost făcut public de preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu

Comisia Europeană (CE) susţine concluziile investigaţiei declanşate în 2005 de Consiliul Concurenţei pe piaţa carburanţilor şi recomandă sancţionarea companiilor anchetate întrucît piaţa de profil romanească face parte din cea europeană. "Evident, decizia noastră, care susţine recomandările raportului, care recomandă sancţiuni, poate fi atacată de către companii în instanţă. Echipa noastră consideră că are dovezi că aceste companii au încălcat legea", a declarat joi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în conferinţa Mediafax Talks about Unfair Competition, organizată în parteneriat cu autoritatea de concurenţă. Consiliul Concurenţei a transmis companiilor investigate raportul primit de la Comisia Europeană, iar acestea vor avea 30 de zile pentru a pregăti un răspuns. Chiriţoiu a declarat miercuri că autoritatea pentru Concurenţă a finalizat o parte a investigaţiei, iniţiată în 2005, pe piaţa carburanţilor pentru posibile înţelegeri între companii privind stabilirea preţului de vînzare a benzinei fără plumb. Printre companiile vizate se numără OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL. Investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, cînd a fost schimbată echipa care lucra la acest caz. În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, cîştigurile nefiind reflectate corespunzător. Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol. Chiriţoiu afirma, în luna octombrie, că în acest an Consiliul Concurenţei şi-a propus să încheie toate investigaţiile mai vechi de trei ani, printre acestea numărîndu-se şi cea de pe piaţa combustibililor. Cea mai mare sancţiune pe care o poate aplica Consiliul Concurenţei unei companii este amendarea cu 10% din cifra de afaceri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.