Economic

Salariile cîştigate în justiţie vor fi achitate în tranşe trimestriale

Ziarul de Vrancea
11 nov 2011 1910 vizualizări
Noua metodă de plată a drepturilor salariale cîştigate în instanţă de către bugetari este prevăzută în proiectul bugetului social de stat

Plata integrală a drepturilor salariale cîştigate în instanţă de către bugetari, cu titluri judecătoreşti executorii, al căror cuantum a fost deja redus pentru anul viitor de la 33% la doar 5%, va fi împinsă de Guvern pînă la finele anului, banii urmînd să fie achitaţi în tranşe trimestriale egale. Eşalonarea pe parcursul întregului an viitor a salariilor care trebuie achitate în 2012 bugetarilor cu hotărîri judecătoreşti definitive este prevăzută în proiectul bugetului social de stat. "În anul 2012, plata titlurilor executorii se efectuează în mod eşalonat, în tranşe trimestriale egale", se arată în document. În toamna acestui an, deputaţii au prelungit pînă în 2016 termenul în care statul trebuie să achite drepturile salariale pentru bugetarii care au obţinut în instanţă hotărîri definitive şi au modificat cuantumul plăţilor, fixîndu-le la 5% din valoarea titlului executoriu în 2012, 10% în 2013, 25% în 2014, 25% în 2015 şi 35% în 2016. Iniţial, aceste drepturi erau prevăzute să fie achitate în proporţie de 34% în 2010, 33% în 2011 şi 33% în 2012. Suma totală aferentă titlurilor executorii obţinute de bugetari pînă la 31 decembrie 2010 era indicată la circa 7,5 miliarde lei, astfel că anul viitor urmau să fie plătite titluri în sumă de circa trei miliarde lei. Potrivit aceluiaşi proiect, companiile de stat şi regiile autonome vor fi obligate să îngheţe şi anul viitor angajările, astfel încît să nu depăşească numărul de personal stabilit pentru 2011, iar societăţilor cu pierderi ori care sînt subvenţionate le va fi impus să limiteze cheltuielile cu salariile la nivelul din acest an. "În anul 2012, operatorii economici nu pot majora numărul maxim de personal prevăzut prin bugetul aprobat pentru anul 2011. în cazuri temeinic justificate, respectiv în condiţiile extinderii activităţii, Guvernul poate aproba creşterea numărului de personal şi, în mod corespunzător, cheltuielile cu salariile la unii operatori economici", se mai arată în document.

Pensii şi salarii îngheţate

Proiectul de buget pregătit de Guvern mai prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora şi a salariilor în al doilea semestru, pentru susţinerea plăţii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei. Documentul, arată că, în anul 2012, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei, nivelul la care a fost îngheţat încă din 2009, fără referiri la o eventuală majorare a acestuia în partea a doua a anului viitor. Nici pentru contribuţiile de asigurări sociale nu sînt indicate scăderi pe parcursul anului viitor, acestea fiind menţinute la nivelul actual. De asemenea, în proiectul bugetului de stat nu se face vreo referire la majorarea salariilor anul viitor. Pentru cîştigul salarial mediu brut este indicată o uşoară creştere la 2.117 lei, faţă de 2.026 lei estimat pentru acest an şi 1.902 lei înregistrat anul trecut. Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public de pensii depăşesc 47 miliarde lei (faţă de 46,2 miliarde lei în acest an), reprezentînd 8,1% din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luaţi în calcul 4.761.000 pensionari plătiţi prin Casa Naţională de Pensii Publice, cu o pensie medie lunară de 747 lei, şi 159.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Roman de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 2.289 lei. Comparativ, fondul aferent pensiilor a fost calculat în acest an pe baza a 4.780.000 pensionari, cu o pensie medie lunară de 749 lei, şi 155.800 pensionari din sistemul de apărare, cu o pensie medie lunară de 1.755 lei.

Executivul umblă la veniturile primarilor

Guvernul va reduce anul viitor cota acordată autorităţilor locale din impozitul pe venit şi va sista plăţile către bugetul local din impozitul pe pensii, astfel că primarii vor pierde, în an electoral, o sursă sigură de aproape 2 miliarde lei şi vor depinde de banii împărţiţi de Executiv. Sumele transferate la bugetul de stat reprezintă în jur de 6% din veniturile proprii ale autorităţilor locale, care s-au ridicat anul trecut la aproximativ 30 de miliarde lei. Veniturile totale ale autorităţilor locale au fost în 2010 de 50 de miliarde de lei, din care 15 miliarde lei sume defalcate din TVA şi 5 miliarde lei subvenţii, adică sume alocate discreţionar de Guvern. În urma acestor decizii, cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale va fi redusă de Guvern cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, iar încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat. Conform legii actuale, cota din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat trebuie alocată autorităţilor locale lunar, în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la finele lunii în care a fost încasat impozitul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.