Economic

Paradoxul parcurilor eoliene

Ziarul de Vrancea
8 nov 2011 892 vizualizări
Conectarea parcurilor eoliene la sistemul naţional costă 500 milioane euro, iar Transelectrica nu are banii

Conectarea parcurilor eoliene la reţeaua naţională de transport a energiei presupune investiţii de peste 500 milioane de euro, bani de care Transelectrica nu dispune, astfel că unele capacităţi de producţie vor funcţiona restricţionat dacă nu se găsesc surse de finanţare. "Ni se spune să găsim soluţii. Aceste soluţii costă peste 500 milioane eruo în investiţii. Transelectrica nu are aceste fonduri. Sîntem în discuţii cu ANRE să propunem iniţiative legislative care să ne permită să atragem aceste investiţii. Fără aceste investişii, toate avizele de racordare pentru parcuri eolinene prevăd că viitoarele parcuri eoliene vor avea restricţii de funcţionare. în analiză sînt mult mai multe prioiecte decît putem noi atrage, simţim lipsa unei legislaţii care să oblige dezvoltatorii de proiecte eoliene să garanteze finalizarea lor", a declarat marţi directorul general adjunct al Transelectrica Octavian Lohan, la conferinţa Mediafax Talks about Energy. Potrivit lui Lohan, deşi Transelectrica are cereri de avizare pentru un total de 30.000 MW instalaţi în centrale eoliene, mulţi dezvoltatori nu au bani să finalizeze proiectele. "Din păcate, Transelectrica nu poate respinge niciun astfel de proiect, decît dacă atentează la siguranţa sistemului energetic naţional. Nu putem face mai mult de 5.000 MW în oliene (în prezent - n.r.). Deci se pare că nu stăm bine", a continuat Lohan. La sfîrşitul anului trecut, în Romania erau instalate unităţi eoliene de producţie a electricităţii de 462 MW. Capacitatea de producţie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfîrşitul acestui an la 1.000 MW şi s-ar putea dubla anul viitor. Consumul final de electricitate, produsă din toate sursele, a crescut în primele nouă luni cu 4,3%, la 39,12 miliarde KWh, faţă aceeaşi perioadă din 2010, iar resursele de energie electrică au fost cu 5,2% mai mari, de 46,07 miliarde KWh, potrivit datelor INS. Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal majorării producţiei, cu 23,53 miliarde KWh (plus 5,4%).  Cea mai mare creştere a fost înregistrată de producţia din centralele electrice eoliene, de 573,5 milioane KWh, în urcare cu 571,7 milioane KWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.