Economic

Coloana de stiri nationale:Investiţiile străine au ajuns la cote hilar de mici

Ziarul de Vrancea
13 oct 2011 685 vizualizări
Investiţiile străine directe au totalizat în primele opt luni 1,126 miliarde de euro, în scădere cu 52% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, în condiţiile în care în luna august Romania a atras investiţii de doar 21 milioane de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a Romaniei (BNR).

Creditele intra-grup au însumat 105 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au totalizat 1,021 miliarde euro, se aartă într-un comunicat al BNR.  Investiţiile din primele opt luni au acoperit în proporţie de 34,2% deficitul de cont curent, care s-a plasat la 3,29 miliarde de euro. În luna august investiţiile străine au însumat doar 21 de milioane de euro, avînd în vedere că în primele şapte luni fluxul de capital străin atras de Romania a totalizat 1,105 miliarde de euro. Aceasta este cea mai slabă lună a anului din punct de vedere al investiţiilor străine, după februarie - 54 milioane de euro, aprilie - 65 milioane de euro şi martie - 85 milioane de euro. La polul opus, cele mai mari investiţii din acest an au fost raportate în luna mai - 355 milioane de euro, ianuarie - 209 milioane de euro şi iunie - 216 milioane de euro. Anul trecut investiţiile străine directe au totalizat 2,596 miliarde de euro, în scădere cu 25,57% faţă cele din 2009, cînd s-a înregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro.

Gheţea: Un sfert din creditele restructurate au din nou probleme

Un sfert dintre creditele restructurate de CEC Bank au avut din nou probleme după 90 de zile, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele instituţiei, considerînd că este însă îmbucurător că în celelelte 75% din cazuri firmele cu probleme s-au putut redresa. "Am restructurat 12% din portofoliul de credite CEC Bank, cele mai mult pentru fonduri europene. Într-o exprimare mai puţin academică, am pus masca de oxigen pe figură pentru a ajuta firmele să treacă peste perioada de criză. Am constat că 25% din cei cărora le-am pus mască de oxigen nu au mai rezistat şi după 90 de zile au avut din nou probleme cu plata creditului. Cred că este bine că 75% funcţionează în continuare. Chiar şi jumătate dacă reuşeam să salvăm era bine", a spus Gheţea la conferinţa MEDIAFAX Talks about European Fund. Referindu-se la creditele acordate pentru finanţarea proiectelor din fonduri europene, Gheţea a arătat că CEC Bank, instituţie de credit deţinută de stat, a finanţat peste 9.100 de astfel de proiecte. "Am socotit şi cele 9.100 de proiecte înseamnă 500 de milioane de euro bani europeni", a adăugat Gheţea. El s-a arătat optimist în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene, menţionînd că sînt foarte mulţi tineri interesaţi de aceşti bani. "Am vizitat 100 de clienţi la proiectele realizate din fonduri europene. Impresia a fost pozitivă. Nu am auzit cuvîntul criză, sînt oameni care cred în ceea ce fac, sînt foarte dedicaţi. Din acest motiv credem în succesul celor care accesează fonduri europene. Foarte interesant este că am văzut oameni foarte tineri care au luat frîiele activităţii de la părinţi. Este semn pozitiv că tinerii sînt interesaţi de aceste fonduri", a explicat Gheţea. Oficialul CEC Bank a prezentat exemplul unor tineri pe care i-a întîlnit la Constanţa şi care erau la al şaselea proiect european. "Cînd i-am intrebat cînd s-au căsătorit, mi-au zis că nu au timp. Am văzut oameni în turism care au predat afacerea copiilor, am văzut oameni tineri la coada vacii, cu ferme, dar extrem de profunzi. Aceştia gîndesc foarte simplu, ceea ce noi uităm, că accesarea fondurilor europene înseamnă bani gratis", a mai spus Gheţea.

Un roman ajunge la vîrful Organizaţiei Mondiale a Turismului

Romania a obţinut postul de prim-vicepreşedinte în Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) la ultima adunare a forului internaţional, care se desfăşoară în perioada 8-14 octombrie în Coreea de Sud şi la care a participat şi ministrul Elena Udrea, care a condus delegaţia MDRT. Votul acordat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, pe care Romania o va deţine timp de un an, vine ca urmare a activităţii de lobby derulate în rîndul ţărilor membre OMT. Prezenţa ministrului Elena Udrea la adunarea OMT avut ca prim obiectiv tocmai susţinerea candidaturii Romaniei în rîndul participanţilor. "Este o reuşită de care sîntem foarte mîndri, întrucît acordarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al OMT reprezintă un vot de încredere, dar şi o recunoaştere din partea ţărilor membre ale organizaţiei faţă de evoluţia pozitivă a turismului din Romania. Deţinerea unui loc în Consiliul Executiv, şi cu atît mai mult a unei funcţii de conducere în cadrul acestuia, constituie un avantaj pentru noi, atît în ceea ce priveşte dezvoltarea domeniului turismului, cît şi din punctul de vedere al promovării imaginii ţării", a afirmat ministrul Elena Udrea. La ultima reuniune a organizaţiei, Italia a pierdut în faţa Kenyiei funcţia de preşedinte, cu 10 voturi la 19. OMT, agenţie specializată a Naţiunilor Unite, constituie cel mai important organism internaţional în domeniul călătoriilor şi al turismului. Organizaţia îşi are originile în anul 1925, cînd a luat fiinţă, la Haga, Uniunea Organizaţiilor Oficiale de Publicitate Turistică, iar actuala denumire datează din 1975. în prezent, OMT numără 154 de state membre cu drepturi depline şi 7 membri asociaţi. Romania este stat membru fondator al OMT, din 1975, cu drepturi depline. în anul 2009, la Adunarea Generală a OMT de la Astana (Kazakhstan), Romania a obţinut un post în Consiliul Executiv, iar anul trecut, în Iran, funcţia de vicepreşedinte al OMT.

Clienţii BCR nu vor putea utiliza cardurile timp de o noapte

Banca Comercială Romană (BCR) va opri sistemul informatic care gestionează operaţiunile cu carduri, precum şi reţeaua de acceptare ATM şi POS BCR, în noaptea de vineri (14 octombrie) spre sîmbătă (15 octombrie), între orele 00:00 şi 06:00, a anunţat ieri banca. În această perioadă, clienţii nu vor putea efectua niciun fel de operaţiuni cu cardurile emise de bancă, atît la ATM, cît şi la comercianţi, se arată într-un comunicat al BCR.  Oprirea temporară are ca scop îmbunătăţirea sistemului informatic, fapt ce va conduce la creşterea calităţii serviciilor oferite. BCR are o reţea naţională de peste 2.000 de bancomate (ATM) şi peste 18.000 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi (POS).

Vizitele în baruri înlocuite cu mese mai mari

Romanii au mers mai rar în baruri şi restaurante în ultima perioadă, pe fondul crizei economice, dar au invitat prietenii acasă şi au cumpărat un număr dublu de mese mari, a declarat ieri proprietarul retailerului de mobilă Mobexpert, Dan Şucu. "Clientul iese mai rar la restaurant, dar invită prietenii acasă. Am dublat numărul de mese mari vîndute şi am crescut vînzările de fețe de mese, pahare şi furculițe", a spus Şucu. El a adăugat că au crescut şi vînzările de frapiere şi aparatură pentru bar, care au transformat proprietarul de locuință în gazdă. "Pînă în 2008, poate clienții sperau să se mute într-o casă mai mare. Cînd au hotărît însă că în următorii 3-4 ani nu se vor muta, au hotărît să investească în locuința veche. Din acest motiv am avut o creştere de 38% la vînzarea de saltele", a mai spus Şucu. Omul de afaceri a menţionat că vedeta vînzărilor din ultimii ani a fost însă mobilierul de exterior, datorită vremii tot mai calde. Potrivit lui şucu, majorarea TVA de la 19% la 24% a avut un efect negativ asupra economiei.

Mai puţini bani de la UE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a avertizat, joi, la conferinţa "MEDIAFAX talks about European Funds", că există riscul ca sumele pe care Romania le va putea accesa în următoarea perspectivă financiară să fie reduse. "În niciun fel nu sînt garantate sumele care vor fi alocate în bugetul viitor al UE (n.red. exerciţiul financiar 2014-2020). în niciun fel să nu ne închipuim că decizia este luată, că vom beneficia de sume importante", a spus Orban. Ministrul a spus că actuala criză "a condus la decizii şi la situaţii care mai de care mai complicate". "Şi sînt state membre care doresc să reducă substanţial bugetul pentru viitoarea perioadă financiară (2014-2020). Probabil victima – dacă se va întîmpla aşa ceva – va fi politica de coeziune (legată de modul de accesare a fondurilor structurale - n.r.). Dacă se va întîmpla aşa , sumele pe care o să putem să le accesăm în perspectiva financiară viitoare vor fi reduse", a spus Orban





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.