Economic

Amendă pentru şoferii cu anvelope mixte

Ziarul de Vrancea
12 oct 2011 2871 vizualizări
Cauciucurile de iarnă devin obligatorii de la 1 noiembrie

Anvelopele de iarnă nu sînt asimilate anvelopelor all season sau mixte decît dacă acestea au înscrise iniţialele M şi S, informează Autoritatea Rutieră Română. Textul Ordonanţei Guvernului nr.5/2011, prin care se modifică legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul "anvelope de iarnă", anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S, sub forma: M^S, M.S. sau M&S. Anvelopele de iarnă sînt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci cînd temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei. "Întrucît nici în documentaţia de specialitate şi nici în legislaţia aplicabilă nu există vreo referire la anvelopele denumite comercial «all-season», apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atestă utilizarea lor corespunzătoare în condiţii de iarnă este contrară prevederilor legale şi se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto", arată într-un comunicat emis ieri ARR, citat de Agerpres. Conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă vor fi sancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de pînă la 4.000 de lei. În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2.500 şi 4.000 de lei, precum şi reţinerea talonului.

Sancţiuni doar dacă se circulă în regim de iarnă

Comisarul-şef George Grigore de la Direcţia Poliţiei Rutiere a explicat că sancţiunile vor fi aplicate începînd cu data de 1 noiembrie. "Data de 1 noiembrie este data de la care intră în vigoare ordonanţa. Conducătorii auto nu vor fi amendaţi decît în cazul în care circulă fără anvelope de iarnă pe drumuri acoprite cu gheaţă, zăpadă sau polei", a declarat George Grigore, citat de adevarul.ro. El a precizat că agenţii de circulaţie vor verifica dacă pe anvelope sînt inscripţiile specifice pentru cauciucurile de iarnă şi că nu sînt necesare alte documente. Practic, după 1 noiembrie, autoturismele pot circula fără anvelope de iarnă dacă drumul nu este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca şoferii să fie sancţionaţi.


Un pumn de la un interlop şi un mic "ajutor" de la medici

n o anchetă comandată de Ministerul Sănătăţii a dezvăluit deficienţe în serviciul de asistenţă medicală în cazul baschetabalistului american mort la Giurgiu

Spitalul Judeţean Giurgiu va fi amendat cu 35.000 de lei pentru neregulile în cazul lui Hardy Chauncey, cei doi medici de gardă de la unitate cu cîte 3.000 de lei, Ambulanţa Giurgiu cu 15.000 de lei, iar medicul de gardă de pe ambulanţă cu 1.500 de lei, a anunţat ieri Raed Arafat. Subsecretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii a declarat că a primit raportul de control al Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu, din care rezultă neîndeplinirea obligaţiilor de acordare a serviciului de asistenţă medicală şi nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al baschetbalistului, ceea ce denotă deficienţe grave în îngrijirea acestuia de către personalul medical al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalul Judeţean şi al Serviciului de Ambulanţă. El a arătat că în cazul lui Hardy a fost solicitată duminică, la ora 4.14, o ambulanţă, prin numărul unic de urgenţă 112, iar la ora 4.22 pacientul era deja în UPU. Raed Arafat a spus însă că, în intervalul orar 4.22 - 8.55, cît Hardy a stat în UPU Giurgiu, au fost constatate o serie de nereguli. Astfel, primul medic care l-a preluat, văzînd că este un traumatism cranio-cerebral, chiar dacă era convins că este comă alcoolică, avea obligaţia să efectueze investigaţiile prevăzute în protocoalele pentru acest tip de caz. "Ei nu aveau computer tomograf în unitate, în schimb spitalul are un contract cu o clinică privată care are un astfel de aparat, dar care funcţionează doar ziua. În acest caz, medicul avea obligaţia să îl transfere imediat spre o unitate unde să poată fi realizată investigaţia aceasta", a precizat Raed Arafat.
Baschetabalistul american a murit duminică în urma unei altercaţii într-un club de noapte din Giurgiu. Principalul suspect în cazul agresiunii, Ionuţ Atănoasoaia, se lăuda cu relaţiile pe care le avea în lumea interlopă din oraş.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.