Economic

Soluţie pentru turiştii afectaţi de falimentul agenţiilor

Ziarul de Vrancea
4 oct 2011 784 vizualizări
ANAT va propune MDRT elaborarea unui proiect legislativ prin care turiştii să fie protejaţi în cazul falimentului agenţiilor şi să poată recupera banii în 15 zile, nu în maxim doi ani, cum se întîmplă în prezent, iar garanţiile cerute turoperatorilor să crească de şase ori, la peste 250.000 de euro

"În principal, ceea ce s-a întîmplat acum cu falimentele cîtorva turoperatori care au creat pachete turistice, vîndute de agenţiile mai mici, a generat probleme financiare pentru aceste agenţii revînzătoare. în plus, şi turiştii au fost afectaţi, şi acest lucru a fost cauzat şi de legislaţia învechită. Noi încercăm să propunem prin lege ca turistul să nu mai aştepte pentru a-şi recupera banii, în cazul în care agenţia dă faliment, chiar şi doi ani, pînă la încheierea procedurilor de insolvenţă, ci să-şi poată recupera suma plătită pe vacanţă în maxim 15-30 de zile", a declarat Alin Burcea, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). El a spus că peste 200 de agenţii revînzătoare au avut probleme financiare din cauza intrării în faliment a unor turoperatori care vindeau pachete turistice în străinătate. În ultimele luni cîţiva turoperatori au intrat în faliment, peste 1.500 de turişti care cumpăraseră vacanţe de la aceştia prin intermediul agenţiilor revînzătoare, fiind fie blocaţi în diverse ţări, fie nevoiţi să-şi anuleze plecarea în străinătate. Cel mai răsunător faliment a fost cel al agenţiei Premium Holidays, care a lăsat în Turcia peste 1.000 de turişti romani. Aceştia au revenit în ţară după ce agenţiile revînzătoare şi ANAT le-au plătit întoarcerea şi o parte din nopţile de cazare. Legislaţia actuală stipulează că turoperatorii trebuie să depună o garanţie de 50.000 de dolari, iar în cazul agenţiilor revînzătoare, suma este de 10.000 de dolari. "ANAT lucrează de circa şase luni la o propunere pentru un act normativ. Legea actuală spune că agenţia revînzătoare, agenţia mică, cea care i-a vîndut pachetul turistului, ea răspunde, şi din păcate în cazul în care turoperatorii au dat faliment, agenţia revînzătoare a fost nevinovată. în acest context, toate agenţiile revînzătoare, nevinovate, au mai plătit încă o dată serviciile. Aceste falimente ale turoperatorilor au implicat pierderi ale agenţiilor revînzătoare de peste 300.000 de euro", a spus oficialul ANAT.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.