Economic

Qatar investeşte un miliard de dolari în mine de aur în Romania

Ziarul de Vrancea
2 oct 2011 1838 vizualizări
European Goldfields, la care fondul suveran al emiratului Qatar are participaţii, are drepturi de exploatare în cadrul proiectului Certej

Qatar Holdings, fondul suveran al emiratului Qatar, va investi un miliard de dolari la compania European Goldfields, care deţine drepturile pentru mai multe exploatări de aur, printre care şi proiectul Certej în Romania. Fondul va cumpăra de la grupul elen Ellaktor o participaţie de 10% la European Goldfields şi va acorda companiei, înregistrată la Londra, un împrumut de 600 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unor exploatări aurifere în Grecia, potrivit unui comunicat al European Goldfields. Printr-o subsidiară, grupul de construcţii Ellaktor deţinea o participaţie de aproape 20% la European Goldfields. Grecia a acordat în iulie companiei un aviz pentru deschiderea unei mine în nordul ţării, care ar transforma European Goldfields în cel mai mare producător primar de aur din Uniunea Europeană, notează Reuters. Qatarul este unul dintre cei mai importanţi investitori în economia elenă în ultima perioadă. Paramount, o companie controlată de emiratul arab, va deţine o participaţie de 17% la banca care se va forma după fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank. European Goldfields controlează, prin intermediul Deva Gold, înregistrată în Barbados, o participaţie de 80% în proiectul Certej, în apropiere de Deva, unde compania vrea să extragă aur şi argint.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Guvernul trece EximBank la Finanţe şi varsă la buget dividendele pe trei ani

Guvernul a decis ca acţiunile deţinute de stat la EximBank să fie trecute din administrarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în portofoliul Ministerului Finanţelor, iar profitul nerepartizat aferent ultimilor trei ani să fie vărsat ca dividende la bugetul de stat. Sumele reprezentînd dividendele corespunzătoare acţiunilor statului la Banca de Export-Import a Romaniei-EximBank vor fi virate la bugetul de stat în termen de cinci zile de la data repartizării lor, se arată într-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern. Ordonanţa este justificată de Executiv prin prelungirea efectelor crizei economice financiare la niel european şi mondial şi "imperativul" creşterii veniturilor la bugetul de stat. Un alt argument invocat de Guvern în favoarea adoptării ordonanţei este că neavizarea acestei măsuri ar afecta grav programul investiţional şi obiectivele privind rearea de noi locuri de muncă, parte a strategiei de continuare a creşterii economice a Romaniei în perspectiva următorilor ani. EximBank a avut în primul semestru un profit brut de aproximativ 45 milioane lei (peste 10 milioane de euro), cu 80% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Anul trecut, profitul net al EximBank a crescut cu circa 60%, la 75 milioane de lei, ceea ce plasează banca în topul primelor zece instituţii de credit profitabile din Romania, în contextul în care activele au avansat cu aproape 5%, la 3,5 miliarde de lei. Statul controlează banca cu 95,37% din titluri, administrate pînă în prezent de AVAS. EximBank este o instituţie bancară specializată al cărei portofoliu de produse este axat pe trei direcţii de acţiune, respectiv finanţare, garantare şi asigurare.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Roubini: Marx a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului

Karl Marx, întemeietorul socialismului ştiinţific, a avut dreptate cu privire la autodistrugerea capitalismului, a declarat economistul Nouriel Roubini, într-un interviu pentru cotidianul Wall Street Journal. "Karl Marx a sups-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru că nu poţi transfera venituri dinspre forţa de muncă spre capital fără să se înregistreze un exces de capacitate de producţie şi lipsa unei cereri agregate. Asta se întîmplă acum", a spus Roubini. Marx, filozof, economist şi publicist, este considerat întemeietorul teoriei socialismului ştiinţific alături de Friedrich Engels. în 1848, cei doi au scris Manifestul Partidului Comunist. Economia nu-şi poate reveni fără consum, însă acesta a fost afectat în ultimii ani. "În ultimii 2-3 ani a avut loc o mare redistribuire a avuţiei dinspre forţa de muncă spre capital, dinspre salarii către profituri. Inegalitatea veniturilor şi avuţiei a crescut", a spus Roubini. El a arătat că economia nu se reglează singură. "Am crezut că pieţele funcţionează, dar nu este aşa. Fiecare firmă vrea să supravieţuiască, aşa că reduce costurile cu forţa de muncă şi mai mult. Costurile cu forţa de muncă sînt venitul salarial şi consumul altuia. Din cauza asta este un proces autodistructiv", afirmă Roubini. Economistul american spune că SUA nu se află încă în această situaţie, însă pericolul este major. "Cel puţin în Germania au luat măsuri pentru menţinerea locurilor de muncă. în SUA nu credem în aşa ceva şi avem un şomaj de 16%", a mai spus Roubini.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Acţiunile Kodak s-au prăbuşit cu 54%, din cauza zvonurilor privind falimentul

Acţiunile Kodak s-au prăbuşit cu 54% pe bursa din SUA, din cauza speculaţiilor privind falimentul companiei, după ce Kodak a angajat o firmă de avocatură renumită pentru cazuri de insolvenţă, transmite Reuters. Cotaţia Kodak a înregistrat un declin maxim de 68% pe parcursul şedinţei. Compania, care a lansat primul aparat de fotografiat în 1888, a negat că ar avea un plan pentru faliment, adăugînd că este decisă să-şi respecte angajamentele şi caută modalităţi de a-şi monetiza portofoliul de patente. Conducerea a confirmat că a angjat firma de avocatură Jones Day, dar nu a oferit detalii privind scopul acestei decizii. Kodak s-a confruntat cu probleme odată cu introducerea camerelor foto digitale şi nu a mai înregistrat profit din 2007. Compania analizează vînzarea de patente referitoare la imaginile digitale, cu o valoare estimată la două miliarde de dolari, şi a angajat banca de investiţii Lazard în iulie pentru identificarea de opţiuni. Compania respins speculaţiile privind falimentul după ce declinul acţiunilor a ajuns la 68%, la un preţ de 54 de cenţi. Titlurile au revenit uşor, pînă la un declin de 53,8%, la 78 de cenţi. Valoarea de piaţă a Kodak a ajuns vineri la un minim de circa 210 milioane de dolari, de la maximul de 31 miliarde de dolari în februarie 1997.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Petrolul se ieftineşte, pe cînd şi carburanţii?

Preţurile petrolului au scăzut la sfîrştiul săptămînii trecute din cauza unor noi temeri legate de tendinţele economice, iar ţiţeiul Brent se îndreaptă spre cel mai amplu declin trimestrial după cel înregistrat în trimestrul al doilea din 2008, cînd piaţa a fost afectată de criza financiară, transmite Reuters. Investitorii şi-au redus deţinerile de active considerate riscante, precum acţiunile şi mărfurile, în urma datelor privind scăderea activităţilor în industria prelucrătoare chineză, în septembrie, pentru a treia lună consecutiv, care s-au adăugat încertitudinilor legate de capacitatea liderilor europeni de a rezolva criza datoriilor suverane. La nivelul trimestrului, piaţa petrolului a fost influenţată negativ de perspectivele economice întunecate şi de cererea redusă din Statele Unite. Un alt factor care a determinat declinul cotaţiilor petrolului în această lună a fost perspectiva revenirii pe piaţă a exporturilor de petrol ale Libiei, care au fost întrerupte din cauza războiului civil. Preţul petrolului Brent cu livrare în noiembrie, de referinţă la bursa din Londra, era, la ora 15:40 GMT, în scădere cu 62 de cenţi, la 103,33 dolari pe baril, după un minim al şedinţei de 101,78 dolari pe baril. Cotaţia petrolului destinat pieţei americane a coborît cu 1,14 dolari, la 81 dolari pe baril. în timpul şedinţei, preţul a atins 80,04 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent a scăzut cu 10% în această lună, acesta fiind cel mai amplu declin lunar după cel din mai 2010.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Un miliardar chinez este interesat de achiziţia Yahoo

Miliardarul chinez Jack Ma, preşedinte al companiei Alibaba, la care Yahoo are o participaţie de 40%, a declarat că ar fi foarte interesat de achiziţia grupului american, care se confruntă cu stagnarea veniturilor şi declinul cotei de piaţă, transmite Bloomberg. Ma a afirmat că a discutat cu Yahoo şi alţi eventuali cumpărători, fără să-i numească pe aceştia. "Sîntem foarte interesaţi de Yahoo pentru că Alibaba este o companie importantă pentru Yahoo, iar Yahoo este foarte importantă pentru noi", a afirmat miliardarul chinez după ce a fost întrebat dacă ar cumpăra compania. "Există foarte mulţi investitori interesaţi şi discutăm şi cu aceştia", a spus Ma în timpul unui eveniment desfăşurat la Universitatea Stanford din SUA. Conducerea Yahoo a anunţat anterior că o serie de consultanţi au transmis interesul "mai multor părţi". Relaţia miliardarului chinez cu Yahoo i-ar putea asigura acestuia un avantaj în realizarea unei tranzacţii, afirmă Brett Harris, analist la compania americană Gabelli & Co. "Ar fi logic să fie implicată Alibaba, avînd în vedere că Yahoo are o participaţie atît de mare. Acţionarii Yahoo sînt acum atît de dezamăgiţi încît ar considera binevenit orice cumpărător", a spus el. Un purtător de cuvînt al Yahoo a refuzat să comenteze.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ministru austriac: Grecia va primi probabil următoarea tranşă de ajutor

Grecia va primi probabil următoarea tranşă a pachetului de ajutor financiar de la UE şi FMI, programată în octombrie, a declarat, ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, citată de Reuters. "Probabilitatea ca următoarea tranşă, de 8 miliarde de euro să fie eliberată Greciei este, în opinia mea, clar mai mare decît posibilitatea să nu fie plătită", a spus Fekter.  Grecia va îndeplini, în cele din urmă, condiţiile necesare pentru primirea celei de-a şasea tranşe a pachetului de ajutor financiar, a adăugat ministrul. Fără cele 8 miliarde de euro de la UE şi FMI, Grecia ar putea rămîne în cîteva săptămîni fără bani pentru a plăti salariile angajaţilor publici. Negociatori ai FMI, UE şi Băncii Centrale Europene s-au întîlnit în ultimele patru zile la Atena cu oficiali eleni. Pentru a-i convinge pe specialiştii celor trei instituţii să elibereze tranşa de împrumut, guvernul a promis să scadă salariile în sectorul public în medie cu 20% şi să reducă numărul de anagajaţilor statului cu o cincime pînă în 2015.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Mrs Rosita, acum 3484 zile, 18 ore, 2 minute, 19 secunde
Buna ziua tuturor celor Sunt Mrs.Rosita Dawson, o reputație, legitimă și un creditor bani acreditat companie. ne împrumut bani pentru a persoanelor fizice la o rată de 3%, care au nevoie de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.