Economic

Coloana de stiri:Birourile din Seul ale Google au fost percheziţionate de autorităţi

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 859 vizualizări
Birourile din Seul ale Google au fost percheziţionate ieri de autorităţile antitrust din Coreea de Sud, care investighează dacă operatorul celui mai folosit motor de căutare din lume a blocat accesul companiilor concurente pe piaţa de profil, potrivit unei surse citate de Bloomberg

Investigaţia a fost declanşată în urma reclamaţiilor făcute în aprilie de companiile NHN şi Daum Communications, cele mai mari companii sud-coreene care oferă servicii de căutare pe Internet, a declarat sursa apropiată anchetei. Un purtător de cuvînt al Google din Tokyo, Robin Moroney, şi Kwag Se Boong, purtător de cuvînt al Comisiei pentru Comerţ Corect din Seul, au refuzat să comenteze. Coreea de Sud se alătură astfel Statelor Unite şi unor ţări europene care analizează comportamentul pe piaţă al Google, furnizorul Android, cel mai uzitat sistem de operare pentru smartphone-uri. Google a respins acuzaţiile aduse de NHN şi Daum, care împreună controlează peste 90% din serviciile de căutare web din Coreea de Sud, că Google împiedică operatorii de telecomunicaţii şi producătorii să includă aplicaţii de căutare pe telefoanele care folosesc Android. "Vom colabora cu autorităţile de reglementare pentru a răspunde oricărei întrebări legată de afacerile noastre", a declarat Moroney. El a arătat că Android este o platformă deschisă, iar compania nu cere operatorilor de telecomunicaţii sau producătorilor să includă Google Search sau aplicaţii ale Google pe aparatele prevăzute cu Android. Sediul din Seul al Google a fost percheziţionat de poliţie de cel puţin două ori din august anul trecut, în timpul investigaţiilor legate de colectarea ilegală de date de pe Internet privind utilizatorii de smartphone-uri cu sistem Android.

Locomotiva Europei a accelerat neaşteptat în iulie

Producţia industrială a Germaniei a crescut neaşteptat în iulie, susţinută de sectorul bunurilor pentru folosinţă îndelungată, a anunţat Ministerul Economiei de la Berlin, datele oferind speranţe investitorilor că cea mai mare economie europeană ar putea evita recesiunea, transmite Reuters. Potrivit cifrelor raportate de Ministerul Economiei, producţia industrială a urcat cu 4% în iulie, faţă de luna anterioară. Analiştii consultaţi de Reuters se aşteptau la un avans de numai 0,5%. "Producţia industrială se află, încă, pe un trend de creştere. Perspectiva este încă pozitivă, în pofida unor riscuri mai ridicate", se arată în comunicatul instituţiei. Industria prelucrătoare a înregistrat un avans de 4,5% în iulie, faţă de luna anterioară, cu o creştere de 15,4% în sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată. în construcţii, producţia a urcat cu 3,2%, iar în sectorul energetic a scăzut cu 1%. "Producţia merge bine. Evoluţia ne întăreşte opinia că Germania nu va intra în recesiune", a spus Holger Schmieding, analist la Berenberg Bank.  Acesta se aşteaptă, însă, ca ritmul de creştere să încetinească spre sfîrşitul trimestrului al treilea şi anticipează chiar un declin uşor al producţiei industriale spre sfîrşitul anului. Economiştii sînt tot mai îngrijoraţi că Germania, care a susţinut creşterea ecnomică la nivelul zonei euro de la sfîrşitul crizei financiare, se îndreaptă către o încetinire, în parte din cauza declinului cererii de export. Creşterea economică a fost de numai 0,1% în trimestrul al doilea, iar comenzile industriale au scăzut peste aşteptări în iulie. Ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat, marţi, că se aşteaptă în continuare la o creştere a PIB de 3% în acest an.

Directorul Yahoo, concediat prin telefon

Directorul general al Yahoo, Carol Bartz, a fost concediată prin telefon de preşedintele consiliului de administraţie al companiei, Roy Bostock, după un mandat de doi ani şi jumătate marcat de stagnarea acţiunilor şi de distanţarea de partenerul din China, Alibaba, transmite Reuters. Directorul financiar, Tim Morse, va prelua interimar funcţia de director general. Compania va căuta un nou lider, care trebuie să conducă o luptă grea pe piaţa publicităţii online şi conţinutului cu rivali de talia Google şi Facebook. Acţiunile Yahoo au urcat cu 6% în sesiunea de tranzacţionare de seară la New York. Valoarea acţiunilor este uşor mai ridicată decît la începutul mandatului lui Bartz, în ianuarie 2009. "Îmi pare foarte rău să vă anunţ că tocmai am fost concediată prin telefon de către preşedintele consiliului de administraţie al Yahoo. A fost o plăcere să lucrez cu voi toţi şi vă doresc toate cele bune de acum înainte", scrie Bartz într-un scurt mesaj email trimis angajaţilor, citat de Reuters. Mişcarea nu a surprins prea mulţi jucători de pe Wall Street, care au asistat pînă acum la critici tot mai vehemente la adresa lui Bartz şi la scăderea constantă a veniturilor.

Şeful ADS a fost destituit

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat pentru MEDIAFAX că l-a destituit, marţi, pe şeful Agenţiei Domeniului Statului (ADS), Radu Mihai Cristescu, în urma unui control. "L-am destituit ieri (marţi, n.r.), în urma unei note de control, pentru greşeli pe care nu vreau să le comentez acum. îmi asum această decizie", a spus Tabără. El nu a făcut ale comentarii.

Saab a cerut protecţie sub legea falimentului

Constructorul auto suedez Saab a cerut ieri protecţie de creditori, solicitînd unei instanţe locale începerea procedurii de faliment prin "reorganizare voluntară", compania aşteptînd încă investiţiile promise de investitori din China, transmite Reuters. Grupul american General Motors, restructurat în 2009 sub protecţia falimentului, planifica să închidă Saab, însă compania suedeză a fost salvată la începutul anului 2010 de Spyker Cars, redenumit ulterior Swedish Automobile (Swan). Saab are probleme financiare severe şi încearcă să obţină finanţare de la mai mulţi investitori, din China şi alte părţi ale lumii. Producţia la fabrica Saab din Suedia a fost suspendată aproape continuu din aprilie, deoarece furnizorii au refuzat să mai livreze piese pînă nu vor primi bani. Compania nu a reuşit nici să plătească salariile în luna august. În iunie, Saab a anunţat că două companii auto din China, Pang Da Automobile Trade şi Zhejiang Youngman Lotus Automobil au convenit să preia împreună o participaţie majoritară. Tranzacţia încă nu a fost aprobată de către autorităţile chineze.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.