Economic

Coloana:Şeful BM: O nouă rundă de recesiune este puţin probabilă, însă există riscuri

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 964 vizualizări
O nouă rundă de recesiune la nivel global sau în Statele Unite este puţin probabilă, însă există riscuri şi un grad ridicat de incertitudine, a declarat marţi preşedintele Băncii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Reuters.

"Nu cred că Statele Unite sau lumea vor intra într-o nouă rundă de recesiune, dar există niveluri ridicate de incertitudine", a afirmat Zoellick într-o conferinţă la Singapore. SUA vor trece probabil printr-o perioadă de creştere economică lentă, cu şomaj ridicat, a adăugat oficialul. Ministrul finanţelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, a declarat anterior, la acelaşi eveniment, că recesiunea globală este acum cel mai probabil scenariu, deoarece creşterea economică din SUA şi Europa a trecut în "viteza stagnare' Privind Europa, preşedintele Băncii Mondiale a declarat că UE trebuie să coopereze mai strînsn zona politicii fiscale, pentru a rezolva problemele statelor membre. "O direcţie ar fi adîncirea uniunii fiscale", a arătat el, adăugînd că politicile urmate pînă acum, precum crearea Fondului European de Stabilitate Financiară şi achiziţiile de obligaţiuni derulate de Banca Centrală Europeană, nu pot decît să cîştige timp pentru ca UE să găsească soluţiile reale pentru problemele cu care se confruntă. Liderii financiari ai statelor G7, îngrijoraţi de riscurile care ameninţă economia globală, vor conveni în această săptămînă să menţină politica monetară "acomodativă", să încetinească consolidarea fiscală în ţările care îşi permit şi să implementeze reforme structurale, a declarat o sursă apropiată forului. Miniştrii finanţelor şi guvernatorii băncilor centrle din SUA, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie, ţările G7, se vor întîlni vineri la Marsilia pentru a discuta despre măsuri de susţinere a economiei globale.

Acţiunile adidas şi SAP, pe Bursa de la Bucureşti

Tradeville va aduce în septembrie pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la BVB acţiunile producătorului de articole sportive şi încălţăminte adidas şi titlurile liderului mondial al pieţei de software pentru managementul companiilor SAP, au declarat surse din piaţa de capital. "Pînă la sfîrşitul lunii septembrie vor fi aduse aceste acţiuni pe ATS. Data exactă urmează a fi stabilită după ce vor fi finalizate procedurile", au afirmat sursele citate. Compania germană adidas este unul dintre cei mai mari producători de încălţăminte şi articole sportive, cu vînzări de peste 11 miliarde euro anul trecut în întreaga lume şi o capitalizare de 9,9 miliarde euro. Produsele companiei sînt vîndute sub trei mărci principale: adidas, Reebok şi TaylorMade-adidas Golf.  Titlurile adidas sînt listate pe pieţele de la Frankfurt, Berlin, Stuttgart, Dusseldorf, Hanovra, Hamburg, Munchen, Londra, Nasdaq, Tradegate Exchange, Xetra şi Lang&Schwarz Tradecenter. SAP, companie cu sediul central în Germania, deţine poziţia de lider mondial al pieţei de software pentru managementul companiilor (ERP - enterprise resources and planning).

Aurul de la Roşia Montană poate fi vîndut în avans

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) poate vinde în avans aurul şi argintul pe care le va extrage, pentru finanţarea operaţiunilor companiei, iar statul nu va încasa dividende atît timp cît Minvest Deva, acţionar minoritar, va avea datorii faţă de Gabriel Resources rezultate din majorări de capital. "Societatea va comercializa atît produse semifinte (concentrate), cît şi finite (dorebare) ori sub formă de lingouri pe piaţa internă şi la export, conform reglementărilor şi prevederilor legale aplicabile. Societatea va putea să vîndă anticipat produsele menţionate, în vederea finanţării operaţiunilor sale", se arată în actul constitutiv al RMGC din 2011, care înlocuieşte statutul companiei din anul 2000. Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Minvest Deva, a publicat pe pagina de Internet a instituţiei o serie de acte constitutive ale RMGC şi modificările aduse în perioada 1997-2011. Ministerul nu a publicat însă şi contractul de concesiune, care este clasificat la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM). Publicarea acestor documente vine după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii referitoare la Roşia Montană, şeful statului declarînd de mai multe ori în ultima perioadă că este în favoarea derulării proiectului.

Cum poate pierde Germania un sfert din PIB

Ieşirea din zona euro ar costa Germania 20-25% din PIB în primul an, sau pînă la 8.000 de euro pentru fiecare cetăţean german, şi ar reprezenta un dezastru pentru economia mondială, potrivit unei analize a grupului elveţian UBS. Potrivit Eurostat, Germania a avut anul trecut un PIB de 2.500 de miliarde de euro. "Dacă o ţară puternică precum Germania ar ieşi din zona euro, consecinţele ar include falimente, recapitalizarea sistemului bancar şi prăbuşirea comerţului internaţional. Dacă Germania ar părăsi zona euro, costul ar fi de circa 6.000-8.000 de euro pentru fiecare cetăţean, adulţi şi copii, în primul an, iar ulterior de 3.500-4.500 de euro pe an. Pentru primul an costul este exchivalent cu 20-25% din PIB", a afirmat, într-o notă de cercetare, economistul UBS Stephane Deo, potrivit CNBC. Costul ieşirii unei ţări mai mici din uniunea monetară ar fi mult mai redus, afirmă analistul UBS, însă tot ar conduce la probleme majore pentru economia mondială şi industria bancară globală. "În actuala structură şi cu actualii membrii, euro nu funcţionează. Fie va fi schimbată structura, fie membrii", a adăugat economistul.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.