Economic

Industria şi agricultura, motoarele economiei

Ziarul de Vrancea
7 sep 2011 815 vizualizări
Industria şi agricultura au fost sectoarele care au crescut cel mai mult în trimestrul doi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce activitatea din construcţii a continuat să scadă, potrivit datelor INS, care nu a modificat estimările iniţiale privind PIB.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut a fost în al doilea trimestru cu 1,4% mai mare faţă de rezultatul din aprilie - iunie 2010, uşor sub creşterea din primul trimestru, de 1,7%, dar ca serie ajustată sezonier evoluţia a fost similară. "Industria a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,9%, urmată de agricultură, vînat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (plus 3,4%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (plus 0,9%) şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (plus 0,3%). La polul opus, reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (-1,9%) şi în alte activităţi de servicii (-5,5%). Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrînd o creştere cu 3,1%. Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, cererea internă a crescut cu 2,4%, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atît ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, cît şi a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice, ambele cu 0,7 procente. Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (plus 7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (plus 6,3%).  În termeni ajustaţi sezonier, PIB a crescut cu 0,2% faţă de primele trei luni ale acestui an. La nivelul întregului semestru, PIB a crescut cu 1,6% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.