Economic

Bancile europene sint descoperite in fata crizei din Grecia

Ziarul de Vrancea
30 aug 2011 645 vizualizări
Unele institutii financiare europene ar fi trebuit sa inregistreze pierderi mai mari pe detinerile de obligatiuni de stat grecesti in rezultatele financiare anuntate recent, a aratat Consiliul International de Standarde de Contabilitate intr-o scrisoare catre autoritatile UE, citata de FT.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  International Accounting Standards Board (IASB), care stabileste standardele internationale de raportare financiara IFRS, critica modul inconsistent in care bancile si companiile de asigurari au depreciat valoarea activelor pe datoria de stat a Greciei, scrie Financial Times, preluat de Reuters. Scrisoarea a fost adresata Autoritatii Europene a Valorilor Mobiliare si Pietelor si nu nominalizeaza vreo banca sau vreo tara, noteaza publicatia britanica. Cu toate acestea, documentul reflecta probleme concrete privind abordarea asumata de cea mai mare banca din Europa dupa active, grupul francez BNP Paribas, si de compania de asigurare CNP Assurances, potrivit unei surse citate de FT. Ambele companii au folosit propriile modele pentru a evalua detinerile de datorii de stat grecesti, si nu cotatiile de pe pietele financiare, a adaugat sursa citata. Un purtator de cuvint al BNP Paribas a afirmat ca grupul francez "a provizionat expunerea pe Grecia cu acordul total al auditorilor sai si al autoritatilor relevante, in conformitate cu planul convenit de Uniunea Europeana pe 21 iulie". Un reprezentant al CNP a refuzat sa comenteze informatiile. Bancile europene au inregistrat, in raportarile financiare pe trimestrul al doilea publicate in ultimele saptamini, pierderi totale de 3 miliarde euro pe detinerile de obligatiuni de stat elene, insa metodele folosite pentru evaluarea expunerii au fost diferite. Procentajul deprecierii expunerii pe datoria de stat a Greciei, asa cum a fost raportat de fiecare banca, variaza de la 21% la 50%, demonstrind ca bancile privesc foarte diferit proportia in care isi vor recupera creantele de la statul elen. Folosind cea mai agresiva abordare, adica evaluarea tuturor detinerilor de titluri grecesti in functie de cotatiile de pe piete, ar cauza deprecieri suplimentare de 6,6 miliarde euro la 19 banci europene cu cele mai mari expuneri pe Grecia, potrivit unei analize Citi.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Economia Poloniei a crescut peste asteptari

Economia Poloniei a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, sustinuta de investitii, avansul depasind usor estimarile analistilor, de 4,2%, potrivit datelor publicate marti de biroul central de statistica din aceasta tara, transmite Bloomberg. In primele trei luni, economia poloneza a avansat cu 4,4%. Polonia s-a situat astfel pe locul cinci in Uniunea Europeana in functie de ritmul de crestere al PIB, dupa ce in urma cu doi ani a fost singurul stat din regiune care a evitat recesiunea. Investitiile au contribuit la mentinerea ritmului de dezvoltare, dupa ce accelerarea inflatiei a afectat consumul. "Investitiile sint pe cale sa contribuie mai mult la cresterea economica, ceea ce este un semn foarte bun", a declarat Maja Goettig, economist sef la Bank BPH din Varsovia. In zona euro, cresterea economica a incetinit la 0,2% in perioada aprilie-iunie, comparativ cu primele trei luni ale anului, aceasta fiind cea mai slaba performanta dupa recesiunea din 2009.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Increderea in economie este pe tobogan

Increderea populatiei si companiilor in economia romaneasca a scazut usor in august, cu 1,3 puncte, la 92,3 puncte, potrivit unui sondaj efectuat lunar de Comisia Europeana (CE). Cel mai mare declin, de 7,8 puncte, la -1,2 puncte, a avut loc in domeniul serviciilor. Perceptia populatiei s-a imbunatatit totusi usor, cu 0,8 puncte, la -40 puncte. In industrie, increderea a scazut cu 0,7 puncte, la -3,1 puncte, iar in constructii cu 2,9 puncte, la -21,7 puncte. In cazul sectorului de retail, perceptia s-a inrautatit cu 1,8 puncte, la 2,8 puncte. La nivelul Uniunii Europene, indicatorul privind increderea populatiei si companiilor in economie s-a redus cu 5 puncte, la 97,3 puncte. In zona euro, declinul a fost de 4,7 puncte, la 98,3 puncte. Evolutia negativa a indicatorului ESI calculat de Comisia Europeana a fost determinata de inrautatirea perceptiei in toate sectoarele economice, in special in cel al serviciilor, comertului de retail, dar si a increderii populatiei.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Pirelli planuieste investitii de 150 milioane euro in Romania

Investitiile realizate de grupul italian Pirelli in Romania pina la sfirsitul anului trecut depaseau 300 milioane euro si vor ajunge in 2014 la circa 450 milioane euro, primele operatiuni ale companiei fiind lansate in 2005, prin construirea a doua fabrici de anvelope si cord metalic la Slatina. Fabrica de anvelope de la Slatina va deveni cea mai mare unitate de profil a grupului Pirelli. "Din 2005, anul in care si-a inceput activitatea in Romania si pina in anul 2010, Pirelli a investit peste 300 de milioane de euro in centrul industrial compus din fabrica de anvelope pentru autoturisme si o fabrica de cord metalic, ambele situate in Slatina. Zona industriala a fost completata in anul 2008 cu fabrica de la Bumbesti Jiu, judetul Gorj destinata filtrelor pentru motoare diesel", a anuntat companie, intr-un comunicat. Potrivit Pirelli, 160 de milioane de euro sint destinati programului de extindere a fabricii de anvelope din Slatina, proiect lansat in anul 2008 si care urmeaza sa fie finalizat in anul 2013, avand drept obiectiv marirea capacitatii de productie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.