Economic

BNR sta deoparte in criza imprumuturilor in franci

Ziarul de Vrancea
8 aug 2011 1008 vizualizări
BNR nu intentioneaza sa ia masuri precum cele adoptate de Ungaria in ceea ce priveste creditele in franci elvetieni, iar inlesnirile la plata trebuie abordate de la caz la caz, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Inainte de a va raspunde, va aduc in memorie faptul ca acolo (Ungaria - n.r.) s-a facut o usoara reesalonare. Plusul de plata s-a adunat intr-un cont la banca si de la caz la caz se va plati in 2-3 ani", a spus Isarescu, intrebat daca si in Romania sint necesare masuri similare privind plata ratelor la imprumuturile in franci elvetieni.  El a spus ca trebuie avuta in vedere o abordare individuala, in functie de optiunea fiecarui client, intrucit sint persoane care dispun de resurse pentru a suporta un cost temporar mai inalt si nu vor sa amine datoriile. "Abordarile trebuie sa fie individuale si din cunostintele noastre ele deja exista. Este vorba de impingerea spre viitor a unei parti din aceasta povara suplimentara", a afirmat guvernatorul BNR. In opinia lui, evolutia francului elvetian creeaza riscuri atit pentru banci, cit si pentru clienti, dar mult mai rezonabile comparativ cu situatia din Ungaria. "Avem 2-3 banci unde riscurile sint mai mari si le-am adresat sugestia puternica sa provizioneze aceste riscuri si dinsii au facut-o, sint ascultatori", a conchis Isarescu. Guvernul ungar a introdus anul trecut un moratoriu pe prescrierile de ipoteci pentru a preveni executarea silita a mii de persoane care nu au facut fata ratelor la creditele ipotecare. Intre timp, autoritatile au ridicat moratoriul dupa un acord incheiat in luna mai cu bancile care ofera o rata fixa de schimb de 180 forinti/franc, cu 28% sub nivelurile de pe piata, diferenta fiind acumulata in noi credite in moneda locala, garantate de stat. In raport cu leul francul elvetian s-a apreciat puternic. BNR a anuntat luni un curs de referinta de 3,9173 lei/franc, un nou maxim istoric. Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR Cristian Popa sustine ca reducerea dobinzii de politica monetara nu este oportuna in prezent, iar banca centrala va "rezista" sa nu relaxeze conditiile, asa cum a rezistat sa nu le inaspreasca, atunci cind a crescut TVA. "Ideea centrala este ca la fel cum am rezistat in conditiile in care se putea vorbi de o modificare in crestere a dobinzii de politica monetara rezistam acum si spunem ca nu este oportuna o relaxare a dobinzii de politica monetara", a spus Popa. El a evitat sa spuna cind ar putea avea loc o modificare a ratei dobinzii de politica monetara. "Iata ca marea noastra teama ca vor fi efecte de runda a doua transmise prin salarii nu s-a intimplat. Putem vedea ceva inrautatire la anticipatii, dar nu sint efecte de runda a doua cuprinse. Deci este nevoie sa asteptam. Nu va fi, repet, o iesire din baza ca efect statistic al acestui impact al pretului de TVA numai in iulie pentru ca multi producatori si comercianti au aplicat treptat cresterea TVA. (...) La fel o sa vedem o iesire din baza treptata, probabil mai concentrata in luna iulie", a mai spus Popa


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.