Economic

Cum vor autoritatile din Ungaria sa rezolve criza creditelor in franci

Ziarul de Vrancea
3 aug 2011 956 vizualizări
Autoritatile locale din Ungaria au cerut premierului Viktor Orban sa intervina pentru incurajarea bancilor sa accepte un moratoriu de un an pentru plata principalului unor credite in franci elvetieni in valoare totala de 600 miliarde forinti (2,2 miliarde euro), transmite Reuters

Asemenea unei bune parti a populatiei, autoritatile locale din Ungaria s-au imprumutat in franci pentru a profita de dobinzile scazute si se confrunta acum cu consecintele aprecierii puternice a monedei elvetiene, care a atins maxime record de mai multe ori in acest an. Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unitati in perioada 2006-2008 la peste 180 unitati la sfirsitul anului 2009, 222 unitati la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unitati la sfirsitul lunii iulie, potrivit datelor bancii centrale ungare. Cursul oficial afisat miercuri de Banca Ungariei este de peste 246 forinti/franc. Structura imprumuturilor contractate in perioada 2007-2008 de autoritatile locale din Ungaria prevede rambursari etapizate ale principalului incepind dupa trei ani de la tragerea fondurilor. Reprezentantii autoritatilor locale au anuntat marti ca doresc intirzierea cu un inca an a platilor, in speranta ca foritnul va recupera teren in raport cu francul. "Alianta autoritatilor locale ungare are o propunere pe care o vom prezenta astazi premierului Viktor Orban intr-o scrisoare. Acestea sint in principal obligatiuni emise cu o maturitate de 20 de ani, iar daca startul platii principalului va fi aminat cu un an, ceilalti 17 ani vor prezenta mai putine dificultati fata de prezent, la un franc de 250 de forinti", a declarat un reprezentant al autoritatilor locale la un post de radio. El a adaugat ca, in urma unor discutii informale, bancile par sa fie deschise ideii de intirziere cu un an a platilor. Intre timp, guvernele locale au platit din dobinzile creditelor si nu intentioneaza sa solicite modificari in acest sens.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.