Economic

Lectia dura a imprumuturilor exotice

Ziarul de Vrancea
2 aug 2011 931 vizualizări
referinta leu/franc a atins ieri maximul istoric, un franc fiind cotat la 3,82 lei fata de 2 lei cit era in septembrie 2007

Referinta publicata ieri de Banca Nationala a Romaniei pentru francul elvetian, de 3,8269 lei/franc, a atins maximul istoric, iar cursul oficial pentru euro a crescut la 4,2356 lei/euro, aversiunea la risc a jucatorilor fiind in crestere, pe fondul temerilor privind criza datoriilor din zona euro. Francul elvetian, considerat de investitorii din intreaga lume un activ sigur in perioadele de criza, a atins marti maximul istoric si fata de euro. Compartiv cu nivelul de referinta anuntat luni de BNR, de 3,7110 lei/franc, paritatea de marti este cu 11,59 bani mai mare. Francul s-a apreciat cu 11,8% de la inceputul anului fata de leu. In raport cu euro, cursul BNR a urcat cu 1,1 bani, de la 4,2246 lei/euro. Pe parcursul anului 2007, an in care s-au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni, moneda tarii cantoanelor a fost cotata in medie la 2 lei, ceea ce inseamna ca valoarea sa in moneda nationala a urcat cu 90%. Practic, o persoana care avea o rata de 500 de franci platea in septembrie 2007 aproximativ 1.000 de lei, iar acum este obligata sa achite 1.910 lei. Totodata, in raport cu moneda americana, rata de referinta a crescut cu 6,15 bani, de la 2,9249 lei/dolar la 2,9864 lei/dolar. In debut, bancile cotau euro la 4,2330 - 4,2350 lei, cu peste un 1,1 bani peste nivelul de luni seara, de 4,2215 - 4,2240 lei/euro. Ulterior, cursul a continuat sa creasca, iar in jurul orei 10:15 schimburile se perfectau la 4,2410 - 4,2420 lei/euro. Spre jumatatea zilei, cotatiile s-au stabilizat usor sub 4,24 lei/euro. Dealerii spun ca au aparut noi ingrijorari privind criza datoriilor de stat de la "periferia" zonei euro. De asemenea, au fost anuntate si datele privind evolutia industriei prelucratoare americane in iulie, care a inregistrat cea mai slaba crestere din ultimii doi ani. Desi politicienii par sa fi ajuns la un acord privind ridicarea plafonului datoriei de stat in SUA, multi investitori sint ingrijorati ca agentiile de evaluare financiara ar putea retrograda ratingul de top "AAA" al Statelor Unite. Valutele din regiune si-au pastrat corectiile, la circa 0,6%. Dobinzile practicate marti de bancile comerciale pentru plasamentele pe o zi au scazut de la 4,26% - 4,76% la 4,12 - 4,62%. in schimb, randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamina au ramas la 4,14% - 4,64%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.