Economic

“Comisar concediat de la Garda, caut angajare la patron”

Ziarul de Vrancea
1 aug 2011 1919 vizualizări
restructurarile institutiilor locale continua in aceasta luna u la IPJ Vrancea s-au salvat opt posturi si au mai ramas de dat afara cinci politisti u la Finante si Garda noua schema redusa a intrat ieri in vigoare, iar angajatii isi cauta de lucru u comisarul Cristi Misaila s-a angajat la cabinetul baronului Oprisan, in timp ce colegul sau Mihai Bojoaica este in concediu medical dar vrea in mediul privat u fostul referent Valentin Paun viseaza la un nou mandat de primar in Paltin, functie pe care a ocupat-o pina in 2008 u jandarmii si pompierii dati afara ar putea fi reangajati pe posturi in acelasi sistem u intre timp, Coalitia arunca pe piata niste zvonuri: salariile bugetarilor cresc cu 5% din octombrie

Aparatul de lucru de la Interne si Finante din Vrancea ar trebui sa fie mai suplu dupa plecarea celor peste o suta de persoane sacrificate de guvernanti pe altarul acordurilor incheiate cu FMI. Ce economie face sistemul cu eliminarea a 107 angajati? Nu cine stie ce, dar prin testarile date in Politie si Finante pare a se fi “descotorosit” sistemul bugetar de anumite persoane non-grata. Si totusi, cifra de 107 concedieri nu este batuta in cuie pentru ca jandarmilor si pompierilor pusi la dispozitie s-ar putea sa li se ofere noi posturi. Deci, in cazul lor, nu se va face nici o economie cu salariile sau daca va fi, va fi destul de mica. In acest timp, autoritatile centrale scapa porumbelul cu posibile cresteri de salarii ale bugetarilor, de la 1 octombrie 2011, cu un plapind 5%. Cresteri conditionate insa de… reduceri de personal in continuare.
Politia vrinceana a anulat partial examenele politistilor ce urmau sa se desfasoare in perioada 4-8 august pentru ca mai multi agenti au decis sa iasa anticipat la pensie sau chiar sa demisioneze. Astfel, din cele sapte centre de examinare vor ramine doar trei, iar din cei 13 politisti care urmau sa fie disponibilizati, vor mai fi dati afara doar cinci. Acest lucru a fost posibil dupa ce doi agenti de la Marasesti si-au prezentat demisia, iar alti cinci ies la pensie. “Nici unul nu avea probleme penale. A fost decizia lor personala. Pina acum erau 12  functii de agenti care urmau sa dispara. Dupa cele intimplate, din politie vor mai pleca doar cinci agenti in urma examenului ce va avea loc in trei centre, la Focsani, Vidra si Tulnici. La ofiteri urma sa dispara un singur post, dar problema s-a rezolvat dupa plecarea lui Sorin Porosnicu”, ne-a spus inspectorul Bogdan Toader, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea. Astfel, incepind de joi, peste 80 de politisti vor avea emotii la examinare. Testarile vor fi supravegheate de membrii Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC). “Ne-au acceptat ca observatori. Nu sintem de acord cu aceste masuri, iar noi vom oferi asistenta juridica tuturor celor care vor fi disponibilizati. Nu putem accepta ca oamenii nostrii sa fie dati afara”, ne-a spus inspectorul principal Angelin Ciobanu, seful SNPPC Vrancea.

 


49 de pompieri si jandarmi ar putea deveni rezervisti in septembrie

  


Pompierii si jandarmii care ar urma sa isi piarda locul de munca mai au o sansa pentru a ramine in sistem. Cei 24 de subofiteri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) vor ramine in sistem daca pina pe 15 septembrie se vor scoate la concurs si alte posturi vacante. „Procesul de reorganizare al Inspectoratului a inceput cu data de 15 iunie 2011, odata cu intrarea in vigoare a noului stat de organizare, proces care a avut mai multe etape. Prima etapa a constat in numirea directa a personalului ale carui functii nu au fost reorganizate precum si acordarea preavizului pentru doi gradati voluntari pentru care nu au mai fost prevazute functii distincte in noul stat de organizare. A doua etapa a constat in numirea personalului in functii care a obtinut cele mai bune punctaje in urma aplicarii criteriilor de departajare stabilite in cadrul sedintelor de comanda conform ordinelor in vigoare. A treia etapa a constat in numirea personalului in functie care a obtinut cele mai bune punctaje in urma sustinerii examenului de departajare ce a constat intr-un interviu structurat pe subiecte profesionale. Etapa a patra ce se va finaliza pe 15 septembrie consta in mentinerea la dispozitie in vederea reincadrarii sau trecerii in rezerva a personalului care nu a fost incadrat in urma intrarii in vigoare a noului stat de organizare”, a precizat Florin Olaru, purtatorul de cuvint al ISU. Si la nivelul Jandarmeriei se cauta solutii pentru cei 25 de jandarmi pusi la dispozitie pina in septembrie. Col. Daniel Catrangiu, inspector sef al IJJ, spune in urmatoarea perioada vor fi scoase la concurs mai multe posturi vacante. Astfel incit numarul celor ce vor trebui sa paraseasca sistemul va fi mai mic. In ceea ce priveste activitatea inspectoratului, Daniel Catrangiu spune ca „ne-am reorganizat si ne vom indeplini toate misiunile foarte bine”.

  


Concursul de la Finante merge la Tribunal

  


Exista viata dupa ce ti-ai pierdut locul de munca din Finante? Se pare ca ca da, cel putin pentru unii. La Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea 24 de posturi au fost desfiintate, insa 11 angajati au plecat inainte de organizarea concursului, dintre care cinci direct la pensie, iar restul pe unde au gasit de lucru. Pentru cei 13 care au pierdut testarile abia acum se vad relatiile pe care le au. “Unii au plecat la unitati cu capital privat, altii asteapta deblocarea unor posturi pentru a se angaja. Chiar astazi mi-a spus cineva ca asteapta sa se elibereze un post la o primarie. O parte a angajatilor a intrat in somaj, dar abia acum se fac actele si ramine de vazut citi vor solicita acest ajutor”, a declarat Ion Ghionea, directorul DGFP. Unul dintre cei care au ramas fara post in urma concursului este Valentin Paun, fostul primar social – democrat al comunei Paltin pina in anul 2008. Acesta a candidat pentru functia de referent grad III la serviciul colectare si executare silita pesoane fizice din cadrul Administratiei Finantelor Publice Focsani, insa a obtinut doar 48 de puncte la interviu si a fost respins. Potrivit informatiilor noastre, ex-primarul se va “retrage” in localitatea sa si se vehiculeaza ca anul viitor intentioneaza va candida pentru un nou mandat de primar. De altfel, acesta nu a fost rupt de zona de munte, de care s-a ocupat in perioada in care a lucrat la Finante. Pe de alta parte, soferii Ionel Labunt si Marian Constantin au atacat in instanta modul de organizare a concursului, procesul urmind sa se judece la Tribunal. “Am depus actiunea saptamina trecuta si am contestat comisia, modul in care am fost anuntati de proba practica si alte lucruri. Miine (azi- n.r.) ne vom depune actele pentru somaj”, a declarat Ionel Labunt.

  


Bojoaica vrea in privat

  


La Garda Financiara a avut loc cea mai interesanta miscare dupa ce sase comisari din 25 au “picat” testarea profesionala pentru posturile scoase la concurs. Cristi Misaila s-a angajat chiar la cabinetul lui Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, pe post de consilier economic. Un alt pierdant, Mihai Bojoaica este in concediu medical pentru urmatoarele doua saptamini, motivind ca trebuie sa-si faca investigatii cardiologice si urologice la Bucuresti. “Sint optiuni atit in mediul de stat, cit si in privat. In aceasta perioada de 15 zile am timp sa ma gindesc. In interiorul meu inclin spre privat, unde am lucrat in primii 15 ani de activitate, dupa care am lucrat in activitatea de control. Cred ca acum ma voi intoarce in mediul privat. Orasul este mic, intervine rutina, iar din urma vin oameni noi, cu un alt apetit de control”, a declarat Mihai Bojoaica. Acesta sustine ca si-a luat concediu pentru are nevoie cu adevarat de efectuarea unor investigatii medicale, nu pentru a-si pastra functia.

  


Frecventa controalelor va fi mai redusa

 


La Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale noua schema de personal, cu 31 de angajati in loc de 36, va intra in vigoare incepind cu 8 august. Directorul Raduta Boldeanu ne-a spus ca nu stie incotro se vor indrepta inspectorii si controlarii vamali care au ramas fara locuri de munca. Diminuarea numarului de angajati de la 433 la 409 la DGFP nu a pus probleme in desfasurarea activitatii in prima zi, potrivit directorului Ion Ghionea, deoarece sarcinile au fost redistribuite. In schimb, la Garda comisarul sef Adrian Buzdrug atrage atentia ca vor fi urmarite in continuare aceleasi domenii sensibile din punct de vedere al legalitatii. “Nu s-a schimbat nimic in activitatea noastra. Vom incerca sa respectam planul de control, desi va fi foarte greu. Vom ataca toate domeniile, dar frecventa controalelor va fi mai redusa, direct proportional reducerea de personal”, a declarat Adrian Buzdrug. Seful Vamii Focsani spune ca, deocamdata, activitatea va continua ca si pina acum si se vor face ajustari pe parcurs daca va fi cazul. (R. MANOLACHE, D. CHIRIAC, M. BOICU)


Reducerile de personal din institutiile statului se fac la solicitarea FMI, care a cerut reducerea cheltuielilor de personal. O cuantificare exacta a economiilor nu se poate face inca, dar se poate estima.  Astfel, la prima vedere in Vrancea se vor inregistra economii de circa 1,8 milioane lei pe an. Astfel, la Garda Financiara unde au plecat sase comisari se vor inregistra cele mai substantiale reduceri. Daca luam in calcul un salariu mediu lunar de 3.000 de lei si punind la socoteala si obligatiile datorate bugetului, rezulta ca economiile sint de 33.000 de lei pe luna si de aproape 400.000 pe an. In celelalte institutii unde s-au facut si se vor face restringeri veniturile salariale variaza cam intre 1.000 si 1.500 lei pe luna. Luind in calcul o medie de 1.250 lei, rezulta ca pentru restul de 101 bugetari se va face o economie de aproximativ 200.000 lei pe luna, respectiv 1,4 milioane lei anual. Totusi, statul nu va iesi in cistig cu toata aceasta suma, deoarece multi bugetari au iesit la pensie sau au intrat in somaj, ceea ce inseamna alte cheltuieli pentru buget.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.