Economic

Vrancea dupa 2 ani de criza: 3.000 de someri si 3.000 de falimente

Mihai Boicu
3 iun 2011 1536 vizualizări
| Ultimii doi ani de recesiune economica au avut efecte devastatoare asupra economiei judetului u o firma din cinci s-a desfiintat, iar 3.000 de angajati s-au evaporat instant de piata muncii u economia locala a pierdut in doi ani 235 de milioane de lei, adica aproape 60 de milioane de euro u industria confectiilor, cel mai dezvoltat segment al economiei judetului, s-a redus la jumatate, in timp ce investitiile straine lipsesc aproape cu desavirsire u politizarea excesiva a institutiilor statului a avut un cuvint greu de spus in lipsa de dezvoltare a judetului u ministrul Finantelor vine astazi la Focsani pentru a lua pulsul economiei judetului

| Economia Vrancei s-a prabusit de la declansarea recesiunii, deoarece nu a avut nici un punct de sustinere. Daca alte judete au fost salvate de derularea unor afaceri de succes, cum este cazul Dacia in Arges, in Vrancea nu exista nici un domeniu capabil sa aduca incasari consistente la bugetul statului. Rezultatele economice foarte slabe din ultimii ani se datoreaza, pe de o parte, faptului ca judetul nostru s-a bazat, in cea mai mare parte, pe banii primiti de la bugetul central. Pe de alta parte, politizarea excesiva a institutiilor de la nivel judetean nu a stimulat dezvoltarea mediului de afaceri, cu exceptia afaceristilor de partid.


| Datele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) arata ca Produsul Intern Brut (PIB) din Vrancea a scazut in 2010 cu 235 milioane lei in comparatie cu 2008, anul de boom economic care a precedat criza. La sfirsitul anului 2008, valoarea PIB-ului local era de 5,555 miliarde lei. Doi ani mai tirziu, suma s-a diminuat la 5,320 milioane lei. Cele mai proaste rezultate ale economiei judetului s-au inregistrat in 2009, primul an de recesiune, atunci cind PIB-ul a fost de 5,232 miliarde lei. Specialistii CNP estimeaza ca usoara crestere de anul trecut va continua si in acest an, cind economia judetului ar trebui sa duduie mai ceva ca in 2008 si sa produca in jur de 5,6 miliarde lei. Aceasta crestere poate fi insa inselatoare, daca ne raportam la cresterea reala a PIB, care reprezinta rata de crestere a PIB, ajustata cu rata inflatiei. Practic, inflatia poate anula efectele cresterii economice. Astfel se explica faptul ca din ultimii cinci ani, economia judetului a fost pe minus in trei. în 2006, PIB-ul real din Vrancea a inregistrat un salt de 14,7%, in 2007 a scazut cu 2,3%, dupa care a crescut din nou in 2008, cu 4%. Primul an de criza economica a adus o diminuare reala a PIB de 9,5%, in timp ce in 2010 scaderea a fost de 2,7%.


3.000 de angajati au iesit din cimpul muncii


| Ultimele informatii date publicitatii de Institutul National de Statistica (INS) in luna februarie arata ca in interval de doar un an numarul salariatilor s-a redus cu aproape 3.000 de persoane. Daca in februarie 2010 erau 55.298 salariati in Vrancea, un an mai tirziu numarul acestora a scazut la 52.493. Cele mai multe persoane lucreaza in servicii "" 31.773, industrie si constructii "" 18.638 si in agricultura, vinatoare, silvicultura, pescuit "" 2082. La ultima categorie trebuie mentionat ca o mare parte din populatia din mediul rural munceste fara forme legale de munca. în februarie, slariul mediu lunar se ridica la 1.005 lei, in ianuarie la 1.025 lei, in timp ce in februarie 2010 salariul net era de 1.089 lei. Cele mai mari venituri au fost obtinute de vrincenii care lucreaza in servicii. Chiar daca numarul salariatilor a scazut, aceeasi tendinta a avut-o si rata somajului, se mentioneaza in analizele INS, care a folosit ca sursa de informare datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. în februarie 2010 erau inregistrati 12.178 de someri, dupa care numarul acestora s-a diminuat de la luna la luna pina la 10.956 de someri in acest an. O explicatie ar fi faptul ca unii vrinceni nu s-au inregistrat pentru a primi indemnizatia de somaj preferind sa lucreze la negru sau sa plece in strainatate. O alta cauza este aceea ca foarte multe persoane au iesit din sistem dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.


Peste 20% din firme s-au inchis in ultimii doi ani


Criza economica si masurile dure de austeritate luate de guvernanti au dus in ultimii doi ani la inchiderea a 20,3% dintre societatile comerciale care erau active in Vrancea la 30 aprilie 2009. La data respectiva, in evidentele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) erau inscrise 13.365 de firme. Dupa doi ani de criza economica, in Vrancea mai functioneaza 10.641 de firme, cu 2.724 mai putine.Daca luam in calcul ca in fiecare societate era cel putin un angajat, este foarte posibil ca numarul persoanelor ramase fara loc de munca sa fie mult mai mare decit statistifice oficiale. Criza economica s-a resimtit cel mai mult asupra agentilor economici persoane juridice. Astfel, numarul acestora s-a diminuat de la 9.212, cit erau la 30 aprilie 2009, la 6.525 in prezent. Pe de alta, la persoanele fizice scaderea a fost mult mai mica, de la 4.153 la 4.090 in acelasi interval. Una dintre explicatiile "rezistentei" persoanelor fizice este aceea ca unii dintre angajati din sectorul privat au fost nevoiti sa-si infinteze PFA-uri , la presiunea angajatorilor, care au vrut in acest mod sa-si reduca costurile.


Piata confectiilor s-a redus la jumatate


Firmele din domeniu care subcontractau lucrari de la marii jucatori din piata aproape au disparut din cauza crizei economice, spun oamenii de afaceri. "Au rezistat producatorii mari si foarte putin subcontractori. Probabil se va mentine aceasta stare de lucruri, intrucit forta de munca nu prea mai exista. Persoanele disponibilizate fie au plecat, fie s-au recalifcat. Noi am avut momente cind jumatate din productie era realizata de subcontractori. Am avut si 30 de firme cu care lucram, acum mai exista 5 -6 din ele si noi mai lucram doar cu una sau doua. Toata piata confectiilor a scazut cam la jumatate, iar in prezent 80% din ea este reprezentata de marii producatori", ne-a declarat Laurentiu Tigaieru, purtatorul de cuvint al grupului de firme Rosca din Focsani, unul dintre jucatorii importanti din domeniul confectiilor. Omul de afaceri spune ca societatile din grup au rezistat deoarece sint profilate doar pe export, fiind astfel influentate mult mai putin de masurile fiscale luate, cum ar fi cresterea TVA. In ciuda problemelor puse, criza economica a avut si un efect pozitiv si anume reorientarea partenerilor din UE catre firmele din Vrancea. In 2007, acestia se mutasera in China, unde costurile erau mai mici. Intrarea in recesiune i-a determinat sa ia din nou in calcul tara noastra, care este avantajata fata de gigantul asiatic de distanta redusa si de faptul ca pot fi facute comenzi mici. Grupul Rosca a reusit sa reziste si printr-o reducere drastica a costurilor, de circa 30%.


Atuurile in fata crizei: anticiparea si reducerea costurilor


Societatile care au anticipat intrarea Romaniei in recesiune si care au reusit sa-si reduca costurile au rezistat, chiar daca piata a avut de suferit. Un exemplu este piata de retail locala, care in afara de criza a avut de infruntat si concurenta lanturilor internationale de hipermarketuri. "Sint citiva comercianti traditionali mai micuti, cu unul ""doua magazine, pe care criza i-a terminat, pentru ca si-au descoperit foarte mult afacerile. Criza i-a prins cu credite foarte mari, cu marfa neachitata si cu vinzari slabe. Acest lucru s-a intimplat la comerciantii care si-au gestionat fondurile de la magazin pentru cheltuieli personale. Aveau magazine de 50 metri patrati si nu puteau sa mearga decit cu Tuareg. Au scos bani din firma pentru cheltuieli de imagine, vile, masini scumpe", ne-a declarat Feliciu Paraschiv, managerul retelei de supermarketuri Paco din Focsani. Comparativ cu anul 2008, vinzarile au scazut cu 10 "" 15%, insa societatea a reusit sa-si creasca incasarile prin deschiderea unui nou magazin. Pierderile produse de criza economica au fost compensate de reducerea costurilor. "Am anticipat cum vor fi scaderile de vinzari si cum sa lucram ca sa le contracaram. Astfe, orice fel de cheltuiala a fost luata la mina si verificata. De exemplu, la cheltuiala cu detergentul am analizat de ce un magazin consuma mai mult decit altul si am rezolvat problema. Ca sa putem facem fata crizei am centralizat achizitiile de materiale si, cumparind in cantitati mai mari din acelasi loc, am obtinut preuturi mai bune. Am reusit astfel sa reducem costurile cu 15 -20", ne-a spus managerul de la Paco. Societatea a reusit din acest motiv sa reziste si falimentelor unor parteneri de afaceri, care au adus, fiecare, pierderi de sute de milioane lei vechi. Feliciu Paraschiv spune ca piata locala de retail a fost constanta in acest an si ca oamenii de afaceri ar trebui sa fie multumiti daca vinzarile se vor mentine in continuare la acelasi nivel. (Mihai BOICU)


Top cele mai mici valori ale PIB

34. Vrancea "" 5,2 miliarde lei

35. Botosani "" 4,9 miliarde lei

36. Ialomita "" 4,6 miliarde lei

37. Mehedinti "" 4,3 miliarde lei

38. Salaj "" 4 miliarde lei

39. Tulcea "" 3,9 miliarde lei

40. Covasna "" 3,7 miliarde lei

41. Giurgiu "" 3,5 miliarde lei


Situatia firmelor in 2011


517 firme inmatriculate

168 firme suspendate

3 dizolvari voluntare

101 radieri voluntare

55 firme intrate in faliment


Ministrul de Finante vine azi in Vrancea


Astazi este asteptat la Focsani ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, care are programata o intilnire cu finantisti, oamenii de afaceri vrinceni si cu cei din domeniul viticulturii. "In cadrul intilnirii vor fi abordate teme legate de masura compensarii TVA-ului platit cu cel de rambursat, scutirea platii CAS pentru firmele care angajeaza someri, garantiile de stat pentru IMM-urile care deruleaza proiecte din fonduri guvernamentale, precum si o alta serie de masuri ale guvernului. In mod cert va fi o intilnire dialog in care si mediul de afaceri va prezenta situatiile cu care se confrunta", a precizat prefectul Ion Oprea. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 5 ore, 22 minute, 23 secunde
Pt d-l administrator al PACO.....el ar trebui sa taca pt ca s-a dezvoltat avand in permanenta SPATE,politic etc...nu se poate nimeni dezvolta asa cum s-a dezvoltat acest LANT de mag fara spate ex:la citeste integral
, acum 739399 zile, 5 ore, 22 minute, 23 secunde
Se pare ca Ziarul de Vrancea si-a recapatat cel mai bun om pe care l-a avut vreodata. Felicitari pt asta Mi-au placut intodeauna textele lui Mihai Boicu si voi continua sa-l citesc cu placere.
, acum 739399 zile, 5 ore, 22 minute, 23 secunde
esti un prost(pt.autor x)
, acum 739399 zile, 5 ore, 22 minute, 23 secunde
Te deranjeaza adevarul d-le FULL.....acesta esta adevarul,asa s-a dezvoltat "LANTUL DE MAGAZINE"....cu spate de la garda,cu spate de la opc,cu spate politic si nu in ultimul rand afacerea cu statul.Cu citeste integral
, acum 739399 zile, 5 ore, 22 minute, 23 secunde
Traiasca si infloreasca scumpul nostru judet ,condus de tov. OPRISAN ,foto model de talie internationala,care a avut grija sa nu vina nici un investitor strain ,sa ne fure TARA si care a asfaltat citeste integral
, acum 739399 zile, 5 ore, 22 minute, 23 secunde
Intr-adevar, zdv mereu a avut oameni buni in echipa. mai mult, a fost si o scoala de presa la care s-au format multi dintre cei care lucreaza acum in presa locala si nationala. Asa ca bun venit celor citeste integral
, acum 739399 zile, 5 ore, 22 minute, 23 secunde
Foarte bun articolul, felicitari autorului. Si, imi pare extraordinar de rau sa constat ca are dreptate la partea cu politizarea excesiva. In Vrancea, daca nu ai spate politic, nici covrigi nu poti sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.