Economic

Alpha Bank a respins oferta facuta de NBG

Ziarul de Vrancea
21 feb 2011 616 vizualizări
Institutia de credit elena Alpha Bank a respins oferta de preluare facuta de National Bank of Greece (NBG), insa aceasta ar putea fi imbunatatita, dar nu la nivelul cerut de Alpha, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal (WSJ). NBG a anuntat vineri o oferta pentru preluarea Alpha Bank sub forma unui schimb de actiuni.

Actionarii Alpha ar fi urmat sa primeasca opt noi titluri NBG pentru fiecare 11 actiuni proprii. Board-ul Alpha a respins in unanimitate oferta. Banca motiveaza decizia prin incertitudinile prezente in mediul economic si caracterizeaza termenii afacerii ca fiind nefavorabili actionarilor. Raspingerea propunerii este considerata de analisti ca o manevra pentru fortarea unei oferte mai bune. "Alpha cere un beneficiu de 50%, de aproape doua ori mai mare decit cel prevazut de oferta, conditie nemaiintilnita in Europa", au declarat sursele. Unii analisti apreciaza ca Alpha va trebui in curind sa stringa capital suplimentar de peste un miliard de euro de pe piete, dupa ce ale banci au recurs la masuri asemanatoare. O preluare de catre NBG, care prezinta o situatie financiara mai solida, ar reduce nevoia bancii de capital nou. "O astfel de afacere a fost luata in considerare de patru ori in ultimii zece ani deoarece ambele institutii de credit au o cultura a conservatorismului, iar din punct de vedere al afacerilor, o preluare ar avea sens deoarece bancile au retele complementare", a declarat o sursa apropiata celor doua companii. Guvernul elen si banca centrala au indemnat bancile locale sa recurga la fuziuni pentru a se consolida. Analistii considera, de asemenea, ca se justifica faptul ca Alpha se asteapta la o oferta imbunatatita, in conditiile in care detine datorii suverane elene de cinci miliarde de euro, in timp ce portofoliul de obligatiuni grecesti al NBG este evaluat la peste 20 de miliarde de euro, ceea ce inseamna ca situatia financiara a ofertantului ar fi afectata mai mult daca Grecia intra in incapacitate de plata sau isi restructureaza datoriile.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.