Economic

Creditele restante s-au dublat anul trecut

Ziarul de Vrancea
28 ian 2011 510 vizualizări
Valoarea creditelor cu restante de cel putin o zi a crescut anul trecut de aproape doua ori, la 16,16 miliarde lei, desi in decembrie a inregistrat o usoara scadere comparativ cu noiembrie, la fel ca si in ultima luna din 2009, potrivit datelor publicate ieri de BNR

.Creditele restante s-au redus in decembrie 2010 cu 1,2% fata de luna noiembrie, de la 16,35 miliarde de lei. O evolutie similara a avut loc si in ultima luna a anului 2009, cind valoarea imprumuturilor restante a scazut cu circa 2%, la 8,15 miliarde de lei. Aceasta evolutie se explica prin curatarea bilanturilor de catre banci la final de an, prin vinzarea de pachete de credite neperformante. Ritmul lunar de crestere a valorii creditelor restante a variat in a doua parte a anului trecut intre 1,15% in iulie si un maxim de 9,05% in septembrie. Soldul creditelor acordate a fost in decembrie 2010 de 210,85 miliarde de lei, cu 4,8% peste nivelul din decembrie 2009 si cu 0,7% mai mare decit in luna precedenta. Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a scazut de la 7,8% in noiembrie la 7,66% in decembrie 2010. in decembrie 2009, creditele restante reprezentau 4,05% din totalul imprumuturilor. In functie de moneda in care s-au acordat imprumuturile, restantele detin o pondere mai mare in cazul creditelor in lei. Ponderea imprumuturilor in lei cu restante in total credite in moneda nationala a avansat de la 5,6% la finele anului 2009 la 9,97% in noiembrie 2010, pentru ca in ultima luna din 2010 sa scada la 9,82%. Creditele restante in valuta, exprimate in lei, reprezentau in decembrie 6,41% din totalul imprumuturilor acordate in moneda straina, usor sub nivelul de la finele lunii precedente, de 6,55%. Ponderea creditelor restante in total credite in valuta a fost de 3,04% la sfirsitul anului 2009.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.