Economic

Daianu: Fara risipa si deturnare am avea un alt efect in economie

Ziarul de Vrancea
7 dec 2010 467 vizualizări
Eliminarea risipei si a deturnarilor de fonduri ar face ca efectul cheltuielilor publice sa fie mult mai amplu in economie si consolidarea fiscala sa nu apara atit de prociclica in contextul crizei si al restringerii creditului catre mediul privat, afirma profesorul Daniel Daianu.

"Rolul fondurilor europene. Nu este marota lui Daianu. Asta e realitatea, daca reusim sa absorbim 3-4 % din PIB, vom putea evita prociclicitatea consolidarii fiscale. Prociclicitate ceteris paribus, pentru ca noi, daca am elimina din risipa, ca sa ma exprim asa,.... si deturnarea de fonduri, noi am putea cu aceleasi nivel de cheltuieli publice un alt efect real in economie", a spus Daianu la prezentarea raportului Bruegel privind criza in in Europa Centrala si de Est. Daianu este de acord cu economistii care atrag atentia ca printr-o consolidare fiscala puternica intr-o perioada de restringere a intermedierii financiare "poti sa omori economia", dar crede ca fara un efort de consolidare pietele vor reactiona negativ, iar finantarea deficitelor devine imposibila. "De aceea programele de ajustare ale FMI si CE nu au cerut taiati dur deficitele bugetare. Este totusi diferenta de la cer la pamint intre o tara care are deficit din cauza crizei si una care are un deificit structural ocultat ani de zile si care iese la iveala acum in toata splendoarea sa. in contextul primelor la risc din ce in ce mai nenorocite se inchid pietele daca nu ai macar un inceput de consolidare fiscala", a completat Daianu. Raportul sesizeaza ca dupa declansarea crizei, iesirile de capital din regiune au fost de pina la 10% din PIB, ceea ce "nu s-a mai intimplat niciunde in lume". "Imediat dupa Lehman, tarile din afara zonei euro au avut un acces restrictionat la lichiditate, nu erau acceptate colaterale din afara zonei. Bancile-mama au fost mai ales grijulii fata de operatiunile din tara de origine. De ce nu s-a produs o topire? Sistemele financiare din regiune erau mult mai curate. A fost un plus. A existat un raspus multilateral de sprijinire a acestor tari, din care a facut parte si initiativa de la Viena. Pachetele de asistenta din tarile mama au contat foarte mult, au dat o anumita siguranta pentru bancile mama, si nu s-au mai gindit la o fuga, asa cum am avut avem situatia din Argentina, cind criza financiara a dus la retragerea grupurilor straine", a explicat Daianu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.