Economic

Geamuri termopan la biserica din secolul 13

Ziarul de Vrancea
13 nov 2010 715 vizualizări
Preotul care a facut "reabilitarea" s-a ales cu dosar penal n "daca înaintasii nostri ar fi avut geamuri termopan, le-ar fi folosit", a reactionat Arhiepiscopia

Conducerea Directiei de Cultura Buzau va sesiza Politia dupa ce preotul unei biserici sapate in piatra, care dateaza din anul 1274, din localitatea buzoiana Alunis, a decis sa monteze la lacasul de cult geamuri termopan.

"Ar fi trebuit sa aiba autorizatie din partea Comisiei de Cultura. Sint ilegale aceste dotari cu geamuri termopan si il vom pune sa le dea jos. Vom face o interventie sa se revina la starea de dinaintea acestor termopane", a declarat, vineri, consilierul Ionel Stanuta din cadrul Directiei de Cultura Buzau. Potrivit acestuia, preotului i-ar putea fi intocmit dosar penal pentru distrugerea monumentelor istorice. Reprezentantii Arhipeiscopiei Buzaului si Vrancei afirma insa ca noile dotari ale lacasului de cult nu reprezinta o problema. "Daca inaintasii nostri ar fi avut geamuri termopan la constructia acestor lacasuri vechi, cu siguranta ca si ei ar fi folosit tot geamuri termopan", a spus purtatorul de cuvint al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, Adrian Ionescu. Conform legii, executarea de lucrari fara autorizatie de construire la monumentele istorice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani. Lacasul de cult de la Alunis dateaza din anul 1274, fiind unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din tara. Biserica, sapata in stinca de ciobanii din zona, este singura de acest fel in care mai sint organizate slujbe religioase.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.