Economic

Protectia Consumatorului poate pierde dreptul de-a suspenda activitatea bancilor

Ziarul de Vrancea
12 nov 2010 553 vizualizări
Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a declarat, ieri, ca a primit de la BNR o adresa prin care i se propune abrogarea din OUG 50/2010 a textului care da posibilitatea ANPC sa suspende activitatea de creditare a unei banci

"Am primit de la BNR aceasta solicitare. BNR spune ca este singura chestiune pe care a retinut-o misiunea FMI, solicitind eliminarea din textul legii a prevederii care da competente ANPC sa suspende autorizatiile de creditare ale institutiilor de credit", a spus Stefan. El a aratat ca nu este convins ca solutia pe care o propune BNR este completa, in conditiile in care banca centrala propune abrogarea textului si nu reformularea acestuia. Viorel Stefan a aratat ca, in opinia sa, nu abrogarea textului este solutia corecta, ci introducerea unui alt text care sa dea o solutie pentru situatia in care un inspector ANPC constata ca pe piata bancara exista un produs neconform cu legea. De asemenea, comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a adoptat joi un amendament la OUG 50/2010, prin care clientului i se da dreptul ca in faza precontractuala sa ceara explicatii in scris bancii privind orice notiune din contract pe care nu o intelege, iar banca este obligata sa ii raspunda. Amendamentul adoptat are in vedere articolele 33 si 34 din OUG 50/2010, care prevad obligatiile bancilor de a fi explicite si transparente in ceea ce priveste informatiile pe care le pun la dispozitia consumatorilor, mai ales in faza precontractuala, pina la mometul in care consumatorul semneaza contractul. "S-a adoptat un amendament prin care consumatorului i se da dreptul de a cere explicatii in scris bancii in legatura cu orice notiune din continutul contractului pe care el nu o intelege si creeaza obligatia bancilor de a pune la dispozitia consumatorului, in scris, aceste explicatii pe care, daca si le insuseste consumatorul, acest document devine parte in contractul de credit si pe baza acestor redefiniri, explicitari, judecarea derularii contractului se va face mai corect", a explicat Stefan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.