Economic

Produsele alimentare romanesti sint excesiv de scumpe

Ziarul de Vrancea
11 nov 2010 501 vizualizări
Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii considera ca numerosii intermediari care se interpun intre producatori si clienti ridica artificial pretul

Produsele alimentare romanesti sint excesiv de scumpe, din cauza nenumaratilor intermediari de pe traseul parcurs de produs, de la ferma pina la raft, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la deschiderea tirgului Indagra. "Produsele alimentare romanesti sint excesiv de scumpe, dar e din cauza nenumaratelor cai de la plecarea produsului pina la ajungerea lui pe raft. De foarte mulți ani avem construit un sistem care artificializeaza aceasta relație", a spus Tabara. Ministrul a adaugat ca rezolvarea problemei preturilor nu tine doar de administratiile centrale, locale si de Ministerul Agriculturii, ci si de companii. Totodata, el crede ca agricultorii romani ar trebui sa fie mai prompți si mai transanți in ceea ce inseamna interesele lor in sectorul agricol european si prezenta pe piețele europene. "Agricultura nu va avea performanța daca va ramine la piața interna. In primul rind o va pierde si pe aceasta. Romania trebuie sa produca pentru piața europeana si pentru piețele emergente, iar acest lucru nu poate fi facut doar cu anumite sectoare", a adaugat ministrul. Tabara a mai spus ca exista multe lucruri de facut, dincolo de ceea ce inseamna sursele financiare. "Exista si alte elemente care trebuie revazute, inclusiv inițiativele pe care fermierii trebuie sa le aiba. Nu trebuie doar sa astepte subvenții. Trebuie o relație mai buna cu bancile. E importanta si dotarea tehnica a fermelor", a afirmat el. Ministrul a adaugat ca a avut doua intilniri cu bancile si nu e exclus ca mai multe institutii de credit sa accepte drept garantii doar subventii. Potrivit lui Tabara, una dintre banci va acorda credite doar pe baza unei adeverinte de la APIA.


Ce subventii ramin in picioare?


Intrebat daca se va anula subventia accizei la motorina si va fi redus sprijinul pentru bovine si carnea de pasare, Valeriu Tabara a spus ca Romania va pastra aceste ajutoare acordate fermierilor. "Fondul Monetar a cerut, am discutat, problemele sint rezolvate. Deci ne mentinem punctul de vedere si vom continua aceasta sustinere care ne este permisa de Uniunea Europeana", a explicat Tabara. El a adaugat ca agricultura trebuie sa asigure "anumite inputuri", pentru a putea determina o crestere. "Nu inseamna ca tot ce se cere e acceptat imediat", a continuat ministrul. Intrebat daca a respins sugestiile FMI, ministrul a raspus ca nu este vorba de respingere, ci "este vorba de faptul ca aceste subventii au ramas".


Managementul, principala problema


Deficientele de management operational reprezinta principala problema a administratiei agricole si de dezvoltare rurala din Romania, mai severe decit orice restrictie de ordin bugetar, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM). "Pe toate domeniile administrative, deficientele de management operational reprezinta cea mai pronuntata constringere a administratiei agricole si de dezvoltare rurala in privinta realizarii efective de politici si servicii. Acestea sint mai severe decit orice constringeri bugetare", noteaza BM, care a realizat o evaluare completa, la nivel central si regional, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a celor doua agentii de plati (APIA, APDRP) si a structurilor subordonate. BM semnaleaza totodata fragmentarea institutionala din agricultura romaneasca si compartimentalizarea activitatilor, complexitatea structurilor de management si calitatea slaba a delegarii si comunicarii. "Fragmentarea institutionala, atit in plan orizontal (la nivel de agentii), cit si vertical (ramuri teritoriale), este pronuntata si creeaza costuri administrative si probleme in interfata cu beneficiarii programelor. De asemenea, fragmentarea cauzeaza suprapuneri in activitate, in special in privinta procesarii solicitarilor, livrarii serviciilor (de consiliere) si controalelor", se spune in raportul BM.












În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.