Economic

Pensiile au crescut cu 1 leu si pina la 250 de lei

Ziarul de Vrancea
15 dec 2005 680 vizualizări
37 % dintre pensionarii vrinceni au primit pensii marite in urma recalcularii. Astfel s-a ajuns la un raport de echitate intre pensionari. In Vrancea nu exista pensii de 20 de milioane de lei.

Incheierea procesului de recalculare a pensiilor in Vrancea a scos la iveala situatii cel putin haioase. Unii pensionari se vor bucura de Craciun de o piine sau de un kilogram de cartofi in plus. Altii, mult mai sirguinciosi sau norocosi in cimpul muncii, vor primi majorari ceva mai consistente, indeajuns sa ia cadouri nepoteilor sau sa cumpere un porc de Craciun. Procesul de recalculare nu a fost un proces de majorare a pensiilor, ci de asigurare a unui raport de echitate intre toti pensionarii din sistemul public de asigurari, dupa cum sustin sefii Casei Judetene de Pensii. In functie de cit de complete au fost dosarele depuse la Casa Judeteana de Pensii, fie cu toate salariile trecute in cartea de munca sau numai cu o parte, pensionarii vrinceni vor primi in plus de la un "leu greu" si pina la 250 lei de RON. Pentru cei care nu au prezentat pentru toata perioada cit au fost angajati dovezi ale salariului lunar, specialistii au calculat pensia pentru un salariu minim pe economie. Cresterea medie este de 48 lei de RON, o pensie medie, dupa recalculare, crescind la 290 de lei, de la 240 de lei noi. Pentru plata pensiilor marite, la nivelui judetului, va fi nevoie de un efort financiar de 8 miliarde de lei. "Cea mai mica crestere este de o 1000 de lei vechi, majorarea ajungind si pina la 1,5 si 2 milioane de lei. Cresterea medie este de 480.000 lei. 48.000 de pensionari au beneficiat de aceasta hotarire de recalculare a pensiilor. 37, 85%, adica peste 18.000 dintre pensionari, au obtinut un punctaj mai mare, care a determinat o crestere a pensiei fata de cea pe care o aveau in plata. Ceilalti 62%, cam 30.000, au ramas cu pensia in plata", a declarat Ion Chivoiu, director adjunct la Casa de Pensii. Unele persoane se vor bucura incepind cu aceasta luna de o pensie dublata. "Sint si persoane carora li s-au dublat pensiile, am facut echitate si in rindul cadrelor didactice. Pentru cei care au o vechime de 40 de ani si au avut contributii erioase, cresterea a fost si de 2-2,5 milioane de lei vechi", a mai declarat Ion Chivoiu. Sefii Casei Judetene de Pensii au dezvaluit ieri presei si cu cit au crescut pensiile mamelor sau soacrelor, acestea beneficiind de mariri de aproximativ 50.000 de lei vechi. Reprezentantii Casei Judetene de Pensii spun ca in judetul nostru nu se poate vorbi de pensionari care sa beneficieze la batrinete de pensii mai mari decit majoritatea salariilor. "Nu exista pensionar cu 20 de milioane de lei. Pensiile militarilor se stabilesc in raport cu solda si functia avuta. La fel si pentru magistrati si avocati, acestia nefiind in sistemul public de pensii", a adaugat Ion Chivoiu. In aceasta luna, a patra etapa a recalcularii pensiilor a fost finalizata, astfel ca, pe viitor, toate pensiile vor fi stabilite dupa aceleasi principii, indiferent de data pensionarii si de legislatia care a fost aplicata la momentul cind asiguratul a iesit la pensie. (I. CRETU, A. GRISA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.