Economic

FMI accepta cresterea salariului minim la doar 650 de lei

Ziarul de Vrancea
28 oct 2010 498 vizualizări
Reprezentantii Executivului au solicitat urcarea salariului minim de la 600 la 700 de lei Fondul Monetar International (FMI) a transmis Guvernului ca nu poate accepta pentru anul viitor o majorare a salariului minim pe economie mai mare de 650 lei, sub nivelul de minim 700 lei avansat in discutii de reprezentantii Executivului, au declarat surse participante la discutii.

Liderii coalitiei au propus FMI, alaturi de scaderea contributiilor sociale de la 44% la 41% si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, si cresterea salariului minim de la 600 la 700 de lei. Potrivit surselor citate, expertii FMI au transmis insa Guvernului ca nu poate accepta pentru anul viitor o crestere a salariului minim mai mare de 650 lei. In urma cu o saptamina, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a declarat ca o eventuala majorare a salariului minim trebuie evaluata, intrucit aceasta ar putea avea efecte daunatoare pentru economie. Sursele citate mai sus mai sustin ca reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este o masura temporara, valabila pina la 31 decembrie, astfel ca Guvernul va trebui sa gaseasca solutiile juridice pentru a nu fi obligat de Curtea Constitutionala sa readuca de la 1 ianuarie toate veniturile la nivelul anterior scaderii.Mai multi reprezentanti ai partidelor politice au ridicat aceasta problema in discutiile cu reprezentantii FMI, care sint ingrijorati la rindul lor ca, daca va fi luata o astfel de decizie de catre Curtea Constitutionala, tintele fiscale stabilite pentru anul viitor nu vor mai fi atinse sau vor fi adoptate noi masuri de austeritate, pentru a compensa cheltuielile suplimentare.Cotidianul "Gindul" scrie ca intilnirea dintre liderii coalitiei si reprezentantii Fondului Monetar International, veniti sa ia pulsul economiei romanesti si sa bata palma pe un viitor acord a fost un fisco. "Am avut senzatia ca discut cu peretele acesta din fata. Indiferent de ce spuneam. Da, dadeau din cap afirmativ in timp ce vorbeam, dupa care isi spuneau poezia. si este ingrozitor sa ai senzatia ca tu comunici cu cineva care intelege ce-i spui, dupa care el spune acelasi lucru", a relatat liderul minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian. Concluzia generala: "Astazi s-au enervat toti. Pentru ca nu poti gindi dezvoltarea unei tari, prin siguranta rambursarii unui imprumut la o banca". "De crescut, probabil ca vom recupera consistent din taierea cu 25%, undeva la 14% o sa fie majorarea si am fi putut sa ajungem undeva la 18% cu scaderea cotei unice si sa avem speranta ca, in felul in care reactioneaza economia, ca la sfirsitul anului viitor chiar sa revenim la salariile dinainte de taiere", a mai declarat Pambuccian. Conform deputatului, prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu le-a prezentat "corect" reprezentantilor FMI efectul pe care l-a avut cota unica fata de efectul pe care il prognozasera ei. "Si aceasta a condus la o crestere a veniturilor bugetare, in conditiile in care FMI - cind am facut lucrul asta - prognoza o scadere dramatica a veniturilor bugetare. Chiar in fata unor lucruri care au dat rezultate in Romania, oamenii astia prefera o pozitie foarte prudenta, de bancher, dar nu putem gindi ca bancherii", a adaugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.