Economic

Bucurestiul, la coada clasamentului celor mai bune orase pentru afaceri

Ziarul de Vrancea
5 oct 2010 543 vizualizări
Capitala tarii a pierdut puncte importante la capitolul legaturi cu alte orase din tara si strainatate Bucurestiul se afla pe penultima pozitie, fata de 30 anul trecut, in clasamentul celor mai bune 36 de destinatii pentru afaceri din Europa, inregistrind regrese la majoritatea criteriilor luate in considerare la alcatuirea topului, potrivit unui studiu al Cushman&Wakefield

In urma Bucurestiului se plaseaza doar Atena, se arata in studiul European Cities Monitor, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield. Cele mai bune trei destinatii pentru afaceri sint, ca si anul trecut, Londra, Paris si Frankfurt. Pe urmatoarele pozitii s-au plasat Bruxelles, in urcare cu un loc, si Barcelona, care a coborit cu o treapta, comparativ cu 2009, Amsterdam, Berlin si Madrid. Studiul a fost realizat de firma TNS BMRB, prin intervievarea directorilor responsabili de identificarea unor noi destinatii de afaceri din 500 de companii europene. La alcatuirea clasamentului s-a tinut cont de mai multe criterii, considerate importante de companii in deciziile de a loca afacerile, precum calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe, telecomunicatiile, accesul la alte piete, disponibilitatea si cheltuielile cu forta de munca, costurile cu spatiile de birouri si calitatea vietii angajatilor. Pe primele pozitii in topul criteriilor se regasesc accesul facil la piete si clienti, element indicat de 61% dintre repondenti, disponibilitatea personalului calificat (58%) si calitatea telecomunicatiilor (55%). In ceea ce priveste, accesibilitatea pe piata, Bucurestiul se afla pe ultima pozitie, coborind 11 locuri, la acest criteriu Capitala inregistrind cea mai mare depreciere. Tot pe ultimul loc in clasamentul celor 36 de piete analizate se afla Bucurestiul in functie de calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe, fata de 27 anul trecut. Pe de alta parte, costurile cu spatiile de birouri claseaza Capitala pe pozitia 21, dupa ce anul trecut in functie de acest criteriu Bucurestiul ocupa locul 9. Si la capitolul disponibilitatii spatiilor de birouri, situatia din Bucuresti s-a inrautatit, astfel ca acesta a cazut sapte pozitii in clasament pina pe 24, mentinindu-se insa in fata unor orase precum Roma, Viena, Geneva sau Zurich. Mai mult, Bucurestiul a pierdut, in favoarea Varsoviei, pozitia de lider in clasamentul realizat dupa costul cu forta de munca pe care a ocupat-o anul trecut, in acest an fiind plasat pe locul cinci. Costuri cu forta de munca mai reduse decit in Bucuresti se inregistreaza, potrivit studiului Cushman, in Bratislava, Lisabona si Istanbul. Dupa climatul de afaceri asigurat de autoritati, Bucurestiul a cazut de pe locul 5 in 2009 pe 19 in acest an, iar in functie de calitatea vietii angajatilor, Bucurestiul a coborit trei o pozitii, pe locul 33, inainte de Budapest, Glasgow sau Atena. Singurul criteriu la care Bucurestiul a inregistrat progrese a fost cel legat de abilitatile privind limbile straine unde Capitala a urcat de pe locul 29 pe 27.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.