Economic

Lipsa predictibilitatii si a infrastructurii alunga investitorii straini

Ziarul de Vrancea
29 sep 2010 452 vizualizări
Noi vedem un interes descrescator din partea investitorilor din cauza infrastructurii si predictibilitatii reduse a mediului de afaceri , sustin reprezentantii Roland Berger

Interesul investitorilor pentru Romania este in scadere, din cauza infrastructurii si a lipsei de predictibilitate a mediului de afaceri, a declarat ieri Codrut Pascu, managing partner in cadrul companiei de consultanta Roland Berger, intr-un seminar privind industria prelucratoare. Pe de alta parte, Karoly Borbely, secretar de stat in Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a afirmat la acelasi eveniment ca investitorii sint interesati sa investeasca in Romania si ca la minister vin in fiecare zi companii interesate sa se extinda in Romania. "Il contrazic pe secretarul de stat in Ministerul Economiei, Karoly Borbely, in ceea ce priveste interesul investitorilor pentru Romania. Noi vedem un interes descrescator din partea investitorilor din cauza infrastructurii si predictibilitatii reduse a mediului de afaceri. (...) Cea mai importanta pirghie de a ajuta mediul de afaceri este debirocratizarea, astfel ca statul trebuie sa stea nu cu un pas inapoi, ci cu zece pasi, doar asa poate ajuta economia", a spus Pascu. In opinia acestuia, modelul de dezvoltare industriala a Romaniei din ultimii cinci ani, bazat pe costul redus al fortei de munca, nu mai este sustenabil, iar Romania trebuie sa gaseasca alte surse de diferentiere. "Low cost va mai dura putin, dar este fundamental nesustenabil. Nu avem niciun element de diferentiere, iar din punctul de vedere al competitivitatii avem zone in care suferim puternic. Inovatia credem ca este principalul element de diferentiere pe care Romania ar trebui sa-l urmeze", a adaugat Pascu. Pe de alta parte, Adrian Rus, presedintele Broadhurst Industrial Management, a declarat ca previziunile privind inflatia si evolutia Produsului Intern Brut ii descurajeaza pe investitori, care insa vor alte tipuri de stimulente pentru a veni in Romania. De asemenea, el spune ca politica fiscala nefocusata agraveaza si mai mult situatia de pe piata romaneasca. Pe de alta parte, Rus apreciaza ca Romania ramine totusi atractiva din punctul de vedere al productivitatii si al costului cu forta de munca. "China ramine cel mai important competitor pentru Romania. Principalul motor al sectorului de productie a ramas exportul, care a generat o crestere stabila. Cererea a fost stabila pentru ca economiile din Vest s-au orientat spre furnizorii ieftini si pentru ca economiile lor au fost lovite de criza", a explicat Rus. In opinia sa, sensibilizarea sporita a pietei fortei de munca, inclusiv printr-o aminare sau o neplata a taxelor si a celorlalte costuri pentru somajul tehnic sint masuri pe care guvernul ar trebui sa le ia pentru sprijinirea mediului de afaceri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.