Economic

O companie din trei din Romania a avut probleme cu lichiditatile

Ziarul de Vrancea
15 sep 2010 567 vizualizări
Cele mai afectate au fost societatile din comert, 39% dintre acestea avind probleme din cauza creantelor neincasate

O companie din trei (31%) din Romania a avut pina in prezent probleme cu lichiditatile din cauza facturilor neincasate, nivel peste cel inregistrat in tari precum Grecia (23%), Slovacia (16%) si Germania (9%), potrivit unui studiu realizat de grupul EOS. Studiul "Obiceiuri de plata in tarile europene" a fost realizat de grupul EOS, cu activitati in managementul creantelor si riscului, al informatilor de marketing, precum si al serviciilor de plati, impreuna cu Institutul de Cercetare Ipsos pe un esantion de 2.200 de compani din zece state europene. Potrivit studiului, cele mai afectate au fost companiile din comert, 39% dintre acestea avind probleme din cauza creantelor neincasate. "Conditiile economice s-au inrautatit foarte mult in anul 2009. Companiile s-au confruntat tot mai des cu problema refinantarii. Astfel, volumul creantelor neachitate a crescut, valoarea acestora ajungind in luna octombrie 2009 la peste un miliard de lei", a declarat, directorul general al EOS KSI Romania, Georg Kovacs.


"Pun cite un contabil sa mai dea cite un telefon"


Cu toate acestea, in datele studiului EOS se arata ca doar aproximativ una din trei companii din Romania dispune in prezent de angajati specializati in domeniul managementului creantelor. "De cele mai multe ori companiile incearca sa amine problemele, pun cite un contabil sa mai dea cite un telefon pentru recuperarea creantelor, iar cind se decid sa ia masuri e prea tirziu si se ajunge in instanta", a explicat oficialul EOS. Potrivit studiului, companiile din Romania acorda clientilor intervale de plata relativ lungi, ajungind in medie la aproximativ 33 de zile, fata de Rusia si Germania unde perioada pentru achitarea facturilor se ridica in medie la 24 de zile. Doar in Spania si Grecia companiile ofera posibilitatea clientilor sa isi plateasca facturile intr-un interval mai lung, respectiv 70 de zile si 106 zile. "Intervalele lungi de plata se reflecta in cota ridicata a creantelor neincasate. Dupa Grecia (22%) si Spania (16%), companiile din Romania prezinta cea mai ridicata cota a creantelor neincasate (13%). In special companiile ce activeaza in comert, avind clienti persoane juridice prezinta in bilanturile lor o cota ridicata a creantelor neincasate (17%)", se arata in studiu.


Plata pe loc


In Romania, 68,5% din companii si 71% din clientii persoane fizice achita la timp platile, in comparatie cu Bulgaria sau Grecia, unde procentul celor care achita la termen este de 50%, in cazul persoanelor juridice. "Cei mai buni clienti sint persoanele fizice ai prestatorilor de servicii de utilitati, unde daca nu achiti facturile nu mai beneficiezi de serviciul respectiv (...) Astazi, companiile romanesti vind mai mult cu sistem de plata pe loc, de aceea clientii care platesc la termen sint mai putini si reusesc sa achite la timp. In 2009, companiile au vindut mai mult la termen", a explicat Georg Kovacs. In datele EOS se precizeaza ca, in 2010, pentru companiile din Romania, cota creantelor nerecuperabile a crescut cu 1 punct procentual comparativ cu anul 2007, de la 2,1% la 3,1%. In ceea ce priveste evolutia comportamentului de plata, in perspectiva urmatorilor doi ani, circa 38% din companiile romanesti se asteapta la o inrautatire a acestui indicator, in timp ce 41% prevad o evolutie contanta. "Ma tem ca societatile vor achizitiona mai putine credite, iar termenele de plata vor scadea, ceea ce nu va ajuta la dezvoltarea economiei", a afirmat directorul general al EOS Romania. Reprezentantul EOS Romania a precizat ca piata de colectare a creantelor s-a ridicat in 2009 la 140 milioane lei (33 milioane euro) si se asteapta ca in acest an sa se reduca cu pina la 10%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.