Economic

Guvernul mentine pensiile inghetate

Alex Smeu
10 sep 2010 991 vizualizări
Guvernul isi mentine angajamentul de a concedia 74.000 bugetari pina la sfirsitul anului, dupa ce a disponibilizat deja 27.000 salariati, sa renunte la minimum 15.000 angajati in 2011, sa mentina inghetate pensiile si sa elimine al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile de incalzire.

Angajamentele de concediere a angajatilor, de inghetare a pensiilor si de eliminare a bonusurilor salariale si a subventiilor de incalzire sint incluse in varianta finala a scrisorii catre FMI, aprobata de Guvern. "In pofida conditiile economice nefavorabile, am atins per total tinta de deficit bugetar stabilita pentru jumatatea acestui an, in principal datorita controlului strict al cheltuielilor si reducerii personalului cu circa 27.000. Eforturile noastre de ajustare fiscala din restul anului 2010 vor fi sustinute de pachetul de ajustari adoptat recent (reprezentind 4,6% din PIB pe baze anuale)", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI. Pachetul de ajustari cuprinde majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a majoritatii beneficiilor sociale, dar si continuarea disponibilizarilor, prin concedierea a 74.000 de angajati. "Dat fiind ca vor exista noi concedieri de cel putin 15.000 bugetari pina la finele anului 2011, masurile vor lasa loc pentru a acorda o majorare modesta a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, in conditiile indeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cu personalul sub 39 miliarde de lei (incluzind toate formele de compensatii, dar excluzind contributiile de asigurari sociale pentru militari)", se mentioneaza in document.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.