Economic

Guvernul este repetent la tranparenta deciziilor

Ziarul de Vrancea
10 sep 2010 478 vizualizări
Romania a coborit trei pozitii in clasamentul competitivitatii, ajungind pe locul 97 din 139 de tari analizate

Romania ocupa locul 67 din cele 139 de tari incluse in clasamentul general al competitivitatii pe 2010-2011, in scadere cu trei locuri fata de anul trecut, iar capitolul la care se pozitioneaza cel mai slab este transparenta deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii, arata GEA. In clasamentul general, dintre tarile Uniunii Europene, pe pozitii inferioare Romaniei se afla doar Bulgaria, Letonia si Grecia, ultimele doua fiind grav afectate de criza mondiala, se arata intr-un comunicat de presa al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Accesul la finantare reprezinta cea mai importanta problema cu care se confrunta mediul de afaceri intern. Infrastructura si birocratia sint, de asemenea, printre cei mai problematici factori pentru derularea afacerilor, alaturi de nivelul taxarii si reglementarile din domeniul fiscalitatii. "Capitolul la care Romania se pozitioneaza cel mai slab (137 din 139 de locuri) este transparenta deciziilor guvernamentale, urmat de calitatea infrastructurii per total (locul 136) si calitatea drumurilor (134). Marimea si efectul taxarii este, de asemenea, unul dintre cele mai slabe puncte ale Romaniei (locul 131)", se arata in comunicat. La polul opus, Romania ocupa locul patru in ceea ce priveste tarifele comerciale. De asemenea, numarul procedurilor si timpul necesare pentru inceperea unei afaceri reprezinta avantaje competitive notabile (locul 34), alaturi de o serie de alti factori de natura sociala (precum costul resimtit de mediul de afaceri al terorismului, al crimei si violentei si al crimei organizate, incidenta HIV sau rata de inscriere in invatamintul tertiar) si de marimea pietei (atit interne, cit si externe). Elvetia se mentine pe primul loc in clasamentul general al Raportului Global al Competitivitatii 2010 - 2011, similar Raportului precedent, fiind urmata de Suedia si Singapore. Statele Unite ale Americii, traditionala ocupanta a primului loc, a coborit pina pe pozitia a patra. Raportul Global al Competitivitatii se bazeaza pe date statistice din 2009 si pe un sondaj in rindul managerilor, realizat in primavara anului 2010.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.