Economic

Majorarea taxelor sociale bulverseaza persoanele fizice autorizate

Ziarul de Vrancea
6 sep 2010 654 vizualizări
"Autoritatile incearca sa potoleasca foamea bugetara apelind la cea mai primitiva metoda: jumuleala , sustine presedintele Clubului Roman de Presa

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, recent, ca proiectul de Ordonanta de urgenta care prevede majorarea contributiei pentru venituri de natura profesionala pina la 35 la suta a fost discutat informal, intr-o prima lectura, nefiind luata o decizie. Noul ministru al Muncii a spus ca proiectul de modificare a fost doar prezentat, Guvernul urmind sa ia in calcul si propunerile care vor fi facute in perioada de dezbatere publica. Ioan Botis a adaugat ca el insusi va analiza cu atentie proiectul de act normativ, dar si sugestiile primite pentru modificarea acestuia. "Dupa ce Guvernul va avea o pozitie, o vom exprima oficial. Deocamdata proiectul este in dezbatere publica", a mai spus Ioan Botis, care de vineri a preluat mandatul la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale de la Mihai Seitan. Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal. Actul normativ, care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011 si sa se aplice incepind cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011, prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pina la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual. Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%. Prin proiect se mai introduce o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate de 0,85% si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc.


"Statul ne jumuleste zicindu-ne ca ne protejeaza"


Presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Indira Crasnea a declarat ca intentia Guvernului de a dubla impozitarea drepturilor de autor este o dovada ca statul a descoperit in aceste venituri "o gisca de jumulit". "Autoritatile incearca sa potoleasca foamea bugetara apelind la cea mai primitiva metoda: jumuleala. Statul ne jumuleste zicindu-ne ca ne protejeaza. si cel mai usor este sa le smulgi penele jurnalistilor si artistilor", a spus Crasnea. Ea a mai declarat ca "s-a saturat" sa auda cum cei din industria mass-media sint etichetati ca "smecheri evazionisti". "M-am saturat sa aud cum sintem calificati ca smecheri evazionisti, pentru ca s-au descoperit niste soferi pe drepturi de autor. M-am saturat de ipocrizia celor de la guvernare, care ne cheama pe la seminarii ca sa indulceasca hapul cu modificarea Codului fiscal, ca pe urma sa aflam ca, pe sest, impozitele se vor dubla", a spus Crasnea.


AOAR: Politica fiscala este "de clasa a IV-a


Romania are o politica fiscala "de clasa a IV-a" si se vehiculeaza variante care se contrazic unele pe altele, a declarat Cristian Pirvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cu referire la posibilitatea majorarii contributiilor sociale. "Noul proiect arata ca avem o politica fiscala de clasa a IV-a. Aplicam procente la sume pe care deja le stim, doar atit putem sa facem. Reglementarea ii va afecta tot pe cei cu drepturi de autor, care platesc contributii la buget, dar nu va avea impact asupra manelistilor", a afirmat Pirvan. El a adaugat ca joi s-a intilnit cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor si cu deputatul PDL Sulfina Barbu, iar acestia au sustinut ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 58, care aduce modificari Codului Fiscal, si normele de aplicare a actului normativ vor fi corectate, imbunatatite. in schimb, in aceeasi zi pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a aparut un proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pina la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual. La rindul lui, Dan Matei Agathon purtatorul de cuvint al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania a explicat ca majorarea contributiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activitati independete este o masura nejustificata, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social. "Masura nu are justificare, nici politic, nici economic, nici social. Este un act inutil. Cresterea veniturilor la buget si reducerea deficitelor nu se fac prin cresterea taxelor la actori", a afirmat Agathon.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.