Economic

Sarabanda reducerilor salariale la BNR

Ziarul de Vrancea
31 aug 2010 740 vizualizări
Angajatii bancii centrale ramin cu salariile reduse, dar BNR isi asuma masura si transfera banii la buget

Angajatii BNR vor avea in continuare salariile reduse cu 25%, dupa ce Guvernul a modificat legea prin care au fost taiate, astfel incit reducerea sa se constituie fond in bugetul BNR, iar banca centrala sa vireze ulterior acest fond la buget, benevol,au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Guvernul a discutat, ieri, o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii prin care au fost reduse cu 25% salariile angajatilor BNR, impreuna cu remuneratiile din sectorul public, pentru a evita astfel sanctiuni din partea Comisiei Europene. "Angajatii BNR au fost exceptati de Guvern de la masura reducerii cu 25% a salariilor, la fel ca in cazul salariatilor bugetari, dar pentru a nu incalca reglementarile bancare europene, conducerea BNR a propus chiar ea reducerea cu 25% a veniturilor salariale. Economiile din aceste reduceri se vor constitui fond la bugetul bancii centrale, iar BNR va varsa benevol acest fond la bugetul de stat", au declarat sursele citate.


Avertismentul Bancii Europene


Guvernul trebuie sa returneze BNR banii primiti la bugetul de stat ca urmare a reducerii salariilor angajatilor bancii centrale cu 25%, incepind cu 1 iulie, pentru a evita incalcarea unor prevederi ale Tratatului Uniunii Europene, potrivit unui aviz emis de Banca Centrala Europeana (BCE). Ministerul Finantelor Publice a solicitat BCE punctul de vedere cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a guvernului de modificare a legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede mentinerea reducerii salariilor angajatilor BNR cu 25%, dar si pastrarea sumelor astfel economisite la banca centrala. Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor BNR. Sumele obtinute din reducerea salariilor sint virate integral la bugetul de stat. "Articolul II din proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca sumele rezultate prin diminuarea «drepturilor salariale ... care, pina la momentul intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, nu au fost virate catre bugetul statului, urmeaza a se reflecta in rezultatele financiare ale Bancii Nationale a Romaniei». BCE intelege din aceasta formulare ca anumite drepturi salariale urmeaza a fi totusi transferate la bugetul statului si ca altele au fost deja transferate. In ceea ce priveste aceste din urma drepturi, orice astfel de drepturi transferate trebuie returnate BNR in mod corespunzator, pentru a se evita orice incalcare a interdictiei de finantare monetara prevazute la articolul 123 din Tratat", se arata in avizul BCE, semnat de presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet. Cu privire la fondurile care nu au fost inca transferate la bugetul statului, BCE a subliniat ca, din perspectiva contabila, o diminuare a salariilor personalului conduce la o diminuare de facto a costurilor operationale ale BNR, majorind astfel rezultatele financiare ale acesteia si conducind la o potentiala majorare a resurselor financiare ale acesteia. "Totusi, daca aceasta majorare corespunzatoare a resurselor financiare ale BNR este transferata direct la bugetul statului, o astfel de situatie ar constitui in mod efectiv majorarea fondurilor statului roman pe seama BNR. In acest sens, orice transfer financiar direct de aceasta natura de la BNR la bugetul statului poate fi asimilat finantarii monetare care este interzisa in mod clar prin articolul 123 din Tratat. in acelasi sens, trebuie evitata orice sustragere de la indeplinirea obiectivelor interdictiei de finantare monetara", se mai spune in aviz.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 10 ore, 10 minute, 37 secunde
Bravos natiune , pentru angajatii BNR se incalca Tratatul U.E........la salarii de zeci de milioane ( reducerea este nesemnificativa) Cred ca salariul pe care l-am luat eu in iulie reprezinta banii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.