Economic

Albania si Turcia ne sufla investitii de 800 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
23 iun 2010 547 vizualizări
"In Romania toate proiectele au fost puse pe «hold», pentru ca in ultimii doi ani am incercat sa investim, dar nu a fost un mediu prielnic , sustine Daniel Pintilie, reprezentantul companiei Statkraft Statkraft a transferat in state precum Albania si Turcia proiecte de investitii de pina la 1,3 miliarde euro, suma din care cel putin jumatare ar fi putut fi alocata pietei romanesti, dar Romania a fost evitata din cauza mediului local "neprielnic", potrivit producatorului norvegian de energie.

"In Romania toate proiectele au fost puse pe «hold», pentru ca in ultimii doi ani am incercat sa investim, dar nu a fost un mediu prielnic. Investitii de 700-800 milioane euro au «migrat» in Albania, iar altele de 500 milioane euro in Turcia. Cel putin jumatate din aceste sume ar fi fost investite in Romania", a declarat Daniel Pintilie, senior business developer al companiei pentru Romania si sud-estul Europei. Statkraft a intrat pe piata energetica romanesca in 2007, prin deschiderea unui birou la Bucuresti, si deruleaza activitati de comert cu electricitate. Oficialii Statkraft afirmau, in 2008, ca producatorul de energie cauta oportunitati de investitii in hidrocentrale mari si termocentrale pe gaz in Europa de Sud-Est, inclusiv in Romania. Totodata, compania si-a manifestat, la acea data, interesul pentru achizitia, modernizarea sau retehnologizarea hidrocentralelor mari din Romania. Pe de alta parte, un oficial al Ministerului Economiei afirma, in 2009, ca Statkraft va construi, la o termocentrala din Romania, prima instalatie de captare a dioxidului de carbon de pe piata locala, investitie care ar fi putut sa ajunga la 500 milioane de euro. Potrivit lui Pintilie, compania norvegiana nu are astfel de intentii. Statkraft este cea mai mare companie europeana de productie a energiei din surse regenerabile si are activitati in peste 20 de state. Compania a avut in 2009 venituri operationale brute de 2,9 miliarde euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.