Economic

Romania a prins locul doi in UE la cresterea exporturilor

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 549 vizualizări
Exporturile Romaniei au urcat in primul trimestru cu 21%, comparativ cu perioada similara din 2009, la 7,9 miliarde de euro

Romania s-a plasat pe locul doi in Uniunea Europeana (UE) dupa ritmul de crestere a exporturilor in primul trimestru, de 21%, si a inregistrat totodata al optulea deficit comercial ca marime, de doua miliarde de euro, nivelul apropiat de cel al Poloniei, potrivit Eurostat. Exporturile Romaniei au urcat in intervalul analizat cu 21%, comparativ cu perioada similara din 2009, la 7,9 miliarde de euro. In acelasi timp, importurile au urcat cu 13%, la 9,9 miliarde de euro. In primul trimestru din 2009, balanta comerciala a Romaniei a inregistrat un deficit de 2,2 miliarde de euro. Prima pozitie in UE in functie de cresterea exporturilor din primul trimestru este ocupata de Malta (36%). Locul trei revine Spaniei, Ungariei, Poloniei si Slovaciei, state care au inregistrat un avans al exporturilor de 18%. Pe urmatoarea pozitie se plaseaza Cehia, Estonia si Cipru, cu o crestere de 17%. Dintre statele Uniunii, cea mai mare diferenta intre importuri si exporturi a fost inregistrata de Marea Britanie, de 24,9 miliarde de euro, superioara celei de 23,7 miliarde de euro din primele trei luni ale anului trecut. Al doilea deficit ca marime a fost inregistrat de Franta (14,4 miliarde de euro), urmatoarele locuri fiind ocupate de Spania (12,2 miliarde de euro), Grecia (7,1 miliarde de euro), Italia (6,9 miliarde de euro), Portugalia (4,7 miliarde de euro) si Polonia (2,4 miliarde de euro). In total, 17 tari din UE au inregistrat deficit comercial in primul trimestru, iar intr-un singur stat, Slovenia, valoarea importurilor a fost egala cu cea a exporturilor. Deficitul comercial al UE s-a redus de la 48,1 miliarde de euro in ianuarie-martie 2009 la 36 de miliarde de euro in primele trei luni ale acestui an, in conditiile in care importurile au crescut cu 9%, la 330,8 miliarde de euro, iar exporturile au urcat cu 15%, la 294,8 miliarde de euro. Diferenta dintre importurile si exporturile UE de energie a avansat de la 58,5 miliarde de euro la 66,6 miliarde de euro. in acelasi timp, surplusul comercial in privinta utilajelor si vehiculelor a crescut de la 20,8 miliarde de euro la 24,5 miliarde de euro. Exporturile UE catre toti partenerii comerciali importanti au crescut in primul trimestru, comparativ cu perioada similara din 2009. Cele mai mari cresteri se observa la exporturile catre China (48%), Brazilia (43%) si Turcia (41%). in ceea ce priveste importurile, cele mai mari cresteri au fost inregistrate cu Rusia (35%), India (16%) si Turcia (14%), iar cea mai accentuata scadere a fost consemnata in relatia cu SUA (12%). Principalul exportator catre Uniune a fost China (59,6 miliarde de euro), iar cel mai mare importator din UE a fost SUA (52,9 miliarde de euro).

(POZA: dacia-export.jpg) LEGENDA: Unul din cei mai mari exportatori ai tarii este Dacia


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.