Economic

Compania care detine Disneyland Paris nu mai face fata datoriilor

Ziarul de Vrancea
31 mai 2010 663 vizualizări
Euro Disney, compania care opereaza parcul de distractii Disneyland Paris, si-ar putea incalca angajamentele financiare din urmatorii trei ani deoarece nu mai face fata costurilor legate de datorii, potrivit unui analist care administreaza contul de lichiditati al grupului, scrie The Telegraph.

Compania a fost afectata sever de criza, in principal prin scaderea numarului de vizitatori, dar si prin deprecierea lirei sterline la minime record in raport cu euro. Euro Disney mai are de platit 1,9 miliarde euro (1,6 miliarde lire) din datoriile angajate pentru constructia Disneyland Paris. Compania a facut in anul fiscal incheiat la 30 septembrie 2009 un profit operational de 26,4 milioane euro, la venituri de 1,2 miliarde euro, insa costul datoriei, de 89,2 milioane euro, a lasat operatorul cu o pierdere neta de 63 milioane euro. Euro Disney a anuntat in noiembrie anul trecut ca va amina plati de 45 milioane euro ale unor datorii subordonate, determinind scaderea actiunilor cu 13% intr-o singura zi pe bursa de la Paris. Managerul contului de lichiditati al Euro Disney, Olivier Becker de la Oddo Securities, a declarat ca "anul trecut nu si-au respectat aceste obligatii si sint 100% sigur ca nu si le vor respecta nici anul acesta, deoarece rezultatele vor fi si mai slabe". "Cu cit inaintam in 2010, 2011 si 2012, sint tot mai sigur ca isi vor incalca angajamentele. Acestea se bazeaza pe anumite tinte de EBITDA care au fost calculate fara a tine cont de criza financiara", continua el. Potrivit lui Becker, consecinta imediata a intirzierii unor plati catre Walt Disney Company si catre cel mai mare creditor al Euro Disney, Caisse des Depots et Consignations, este ca acest sume vor fi transferate in soldul datoriei pe termen lung a companiei, cu maturitatea in 2017. Un purtator de cuvint al companiei a negat ca operatorul isi va incalca angajamentele financiare. Parcul Disneyland Paris a avut probleme inca din 1992, cind si-a deschis portile, afectat imediat de recesiunea de la inceputul anilor \'90. Aflata in 1993 in pragul falimentului, Euro Disney a cistigat o investitie neasteptata, de 263 milioane euro, de la printul saudit Alwaleed.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.