Economic

Isarescu: Sistemele noastre fiscale sint ciuruite de o lunga lista de exceptii

Ziarul de Vrancea
27 mai 2010 594 vizualizări
Sistemele fiscale din Romania sint "ciuruite" de o lunga lista de exceptii, care scad eficienta incasarilor bugetare, iar acestea sint extrem de reduse pentru cita bogatie se crede ca exista in tara, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a e xplicat ca nefiscalizarea terenurilor sau fiscalizarea intr-o masura foarte redusa a fost unul dintre motivele care au condus la boom-ul imobiliar. "In 2000 am propus sa se impoziteze pamintul. Mi s-a spus ca nu se poate, este an electoral. Nefiscalizarea pamintuui a fost una din sursele boom-ului imobiliar. De-aia ne uitam jenat la paminturile de pe marginea soselelor din Romania, care nu arata deloc bine, sint cimpuri nelucrate, care asteapta cistiguri speculative", a spus Isarescu, care a mentionat ca proprietatile au fost si au ramas defectuos impozitate. Seful bancii centrale a afirmat ca Romania are in prezent o economie nefiscalizata de circa 20-25% din PIB. "Ea este introdusa in PIB-ul Romaniei. De aceea, cind raportam venituri de 30% din PIB, cifra nu este de 30%, cifra corecta, daca dam la o parte zona nefiscalizata rurala, ar trebui sa fie 40%. Dar aceasta zona nefiscalizata beneficiaza de serviciile statului", a explicat guvernatorul BNR. Oficialul bancii centrale a mai precizat ca nivelul relativ inalt al contributiilor si legislatia din Romania descurajeaza activitatea economica si incurajeaza evaziunea fiscala, ceea ce face ca programele sociale sa fie greu de finantat. El a dat ca exemplu ajutoarele care se platesc in zona rurala, iar persoanele care incaseaza aceste sume nu pot lucra decit la negru pentru ca sint conditionate sa nu aiba un loc de munca. Isarescu a amintit ca s-a plecat din anii \'90 de la 2,2 platitori de taxe si impozite la un beneficiar, incluzind pensionari, someri, persoane cu dizabilitati. Potrivit oficialului Bancii Centrale, in prezent, raportul este de 0,8 platitori la un beneficiar. "Financiar este evident ca echilibrarea fizica nu se poate face decit prin imbunatatirea raportului. Altminteri, impozitarea sau contributiile devin coplesitoare, darima economia", a adaugat Isarescu. Seful BNR este de parere ca pentru a avea o politica fiscala anticiclica, deficitul bugetar al Romaniei ar fi trebuit sa "se duca" la 12%, dar usurinta cu care se trateaza problema unui deficit mare este "o inducere in eroare". Imobilele construite in ultima perioada in Romania nu sint frumoase, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care considera ca, in aceste conditii, sistemul imobiliar nu a avut argumente pentru a fi sustinut. "In sistemul financiar-bancar nu s-au introdus bani pentru ca nu a fost nevoie. Au fost sectoare in suferinta. De exemplu cel imobiliar, care a cazut cel mai mult. Nu stiu cum sa salvam un sector imobiliar care, dupa mine, nu are imobile frumoase, dar nu vreau sa fiu rautacios", a declarat Isarescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.