Economic

Disputa pe reducerea pensiilor

Ziarul de Vrancea
26 mai 2010 527 vizualizări
In timp ce pensionarii sustin ca ministrul Muncii le-a promis ca pensiile sub 1.000 de lei nu vor fi reduse, oficialul afirma ca nici nu s-a pus in discutie asa ceva

Ministrul Muncii, Mihai seitan, le-a spus, ieri, liderilor pensionarilor galateni care au protestat in fata sediului institutiei ca pensiile mai mici de 1.000 de lei nu vor fi reduse cu 15% si i-a asigurat ca va sustine aceasta masura in sedinta de Guvern de astazi. O delegatie a pensionarilor galateni care au venit sa protesteze la Ministerul Muncii a discutat, marti la prinz, cu ministrul Muncii, Mihai Seitan. Presedintele Aliantei Europensionarilor din Galati, Cristea Toader, a declarat, la finalul discutiilor, ca ministrul Mihai Seitan le-a spus ca nu vor scadea pensiile sub 1.000 de lei, iar cei care beneficiaza de aceasta suma nu vor fi obligati la coplata. Totodata, Seitan le-a promis sindicalistilor ca in lunile iulie si august vor beneficia de bilete pentru bazele de tratament din tara. "Ministrul ne-a promis ca nu se atinge de pensiile sub 1.000 de lei. Vom vedea daca va fi asa, dar noi vom iesi in strada chiar daca nu vor scadea pensiile, pentru ca mai avem si alte revendicari: Legea 218/2008 si respectarea valorii punctului de pensie de cel putin 45 la suta din salariul mediu brut", a spus liderul pensionarilor galateni, Toader Cristea, dupa discutiile cu ministrul Seitan. Ulterior, ministrul a spus ca nu s-a pus niciun moment in discutie de a nu reduce cu 15% pensiile mai mici de 1.000 de lei. "Nu a fost o discutie in sensul acesta. Am primit o delegatie de pensionari la Ministerul Muncii, care au venit cu o solicitare scrisa in care arata ca isi doresc sa nu scada pensiile cu 15%, cele sub 1.000 de lei", a spus Seitan. Ministrul Muncii a precizat ca a primit solicitarile scrise ale pensionarilor, le-a explicat acestora situatia financiara si de ce este nevoie sa se faca reduceri la pensii si ca urmeaza ca toate aceste cereri sa fie analizate si sa se ia o decizie. "Nu s-a pus niciun moment in discutie subiectul acesta - de a nu reduce pensiile sub 1.000 de lei. Este o solicitare normala a pensionarilor", a adaugat Seitan. Ca sa sporeasca si mai mult misterul, Laszlo Borbely, ministrul Mediului a declarat ieri ca pensiile ar putea fi reduse diferentiat astfel ca cele mai mici de 600 de lei sa nu fie micsoarate, iar cele mari sa fie taiate cu mai mult de 15%.


Basescu: In scrisoarea catre FMI nu va fi nicio modificare de substanta


Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca nu va fi interveni nicio modificare de substanta sau de filozofie in scrisoarea catre FMI, mentionind ca nu se intentioneaza cresterea fiscalitatii. El a facut aceasta declaratie la o intilnire cu mediul de afaceri italian din Romania, raspunzind unei intrebari. "Nu va interveni nicio modificare de substanta sau de filozofie in scrisoarea catre FMI", a spus Basescu. El a adaugat ca nu se intentioneaza cresterea fiscalitatii. "Acest lucru s-a vazut din actualele negociericu FMI si cu UE. Va asigur ca pentru Guvern era mult mai usor sa expedieze problema veniturilor printr-o crestere de fiscalitate", a spus presedintele.


PSD propune impozitarea diferentiata


Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a prezentat ieri un program alternativ anticriza al social-democratilor, bazat pe impozitarea diferentiata in trei trepte, de 15%, 25% si 35%.Pogramul alternativ de solutii al PSD, prezentat de Nastase, impreuna cu deputatii Constantin Nita, Iulian Iancu si senatorul Viorel Stefan, a fost denumit "Solidaritate pentru Dezvoltare". Acesta propune o impozitare diferentiata a veniturilor, in trei trepte, de 15%, 25%, respectiv 35%. Intrebat la ce niveluri de salarizare s-ar aplica aceste trei cote, Nastase a raspuns ca specialistii PSD inca fac simulari si asteapta date de la Ministerul Finantelor. "Asteptam aceste date, pentru a ne pozitiona corect, pentru a nu genera comentarii inutile", a adaugat el, mentionind ca reper doar salariul mediu pe economie. In varianta scrisa a programului PSD se mentioneaza intentia pastrarii nivelului actual de impozitare, respectiv cota de 15% in varianta social-democratilor, pentru cei cu venituri de pina la 4.000 lei.

Franks: FMI ar fi sprijinit si o alta solutie de reducere a deficitului

FMI ar fi sprijinit si o alta solutie de reducere a deficitului bugetar, daca Guvernul ar fi ales o alta varianta din cele discutate, a declarat sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, mentionind insa ca Executivul decide care este cea mai buna optiune pentru tara. "Am discutat cu autoritatile un numar mai mare de optiuni si am fi sprijinit autoritatile daca ar fi ales aceasta varianta (de reducere drastica a cheltuielilor - n.r.) sau alta. In final, Guvernul a ajuns la concluzia ca cea mai buna solutie este cea care a fost luata. Sprijinim aceasta deczie. Guvernul a avut obligatia sa adopte optiunea cea mai adecvata pentru tara si noi sprijinim faptul ca ei s-au angajat la acest lucru", a declarat Franks. El a declarat ca, in cadrul discutiilor care au avut loc la Bucuresti, Fondul a propus o serie de variante care includeau majorari de taxe, dar si Guvernul avea la un moment printre variantele sale optiunea cresterii taxelor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.