Economic

Numai o treime dintre romani folosesc cardul pentru plata cumparaturilor

Ziarul de Vrancea
20 mai 2010 538 vizualizări
Aproximativ 85% din romanii din mediul urban au un card bancar, dar numai 32% dintre posesori il utilizeaza pentru plati cel putin o data pe saptamina, in timp ce 16% dintre acestia platesc cu cardul la intervale mai mari de trei luni, potrivit unui studiu comandat de APERO.

Astfel, 10% dintre romanii posesori de carduri utilizeaza acest instrument pentru a plati de doua - trei ori pe saptamina, in timp ce 22% o data pe saptamina. Totodata, 24% dintre posesori platesc cu cardul de doua - trei ori pe luna, 20% o data pe luna, iar 8% o data la doua - trei luni. "Frecventa mai ridicata pentru plata cu cardul este corelata mai degraba cu venitul mai mare pe membru de gospodarie, peste 900 de lei, si, de asemenea, cu un grad mai mare de deschidere fata de produse si servicii noi in general", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO), Adrian Apolzan. APERO a creat, pe baza unei cercetari realizate de compania Nielsen, un index care masoara atitudinea populatiei fata de carduri si modul lor de utilizare plecind de la trei indicatori, respectiv frecventa de utilizare, nivelul de incredere si intentia de folosire in viitor. "La nivelul oraselor mari si medii din Romania, indexul APERO a inregistrat un scor moderat in ceea ce priveste atitudinea populatiei fata de carduri. Pe o scara de la zero la zece, corespunzatoare lipsei increderii si a intentiei de utilizare a cardurilor si, respectiv, unui nivel foarte ridicat al celor doi indicatori, indexul este de 7,2 in rindul persoanelor care utilizeaza cardul si de 2,8 pentru cei care nu folosesc acest instrument. Per total piata, nivelul de incredere in carduri si intentia de utilizare in viitor inregistreaza un scor de 6,5", se arata intr-un comunicat APERO. In ceea ce priveste tipul de card utilizat cel mai des, 71% dintre respondenti au indicat cardul de debit simplu, 7% pe cel cu descoperire de cont, 4% pe cel de credit si 3% pe cel de cumparaturi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.