Economic

Bursa a incheiat sedinta de ieri in stagnare, dupa scaderi de 9,7%

Ziarul de Vrancea
7 mai 2010 506 vizualizări
Scaderile inregistrate zilele trecute se datoreaza, dupa cum spun brokerii, problemelor din Grecia Bursa a incheiat sedinta de ieri in stagnare, pe o lichiditate in scadere, ordinele de vinzare aducind piata la nivelul de miercuri chiar spre finalul sesiunii, cind au intrat pe minus si pietele mature din Europa, cea mai mare corectie locala fiind inregistrata de cele cinci SIF-uri

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Londra si Frankfurt erau in scadere cu pina la 0,5%, iar piata de la Paris avansa cu 0,6%. Pe plan regional, bursele continuau sa inregistreze corectii cuprinse intre 0,3% si 1,8%. Piata locala a deschis in scadere cu 2%, dar preturile s-au intors dupa prima ora, odata cu revenirea pe crestere a burselor mature din Europa si diminuarea presiunii la vinzare din partea unor investitori straini. Astfel, punctul maxim de crestere al indicelui general, BET-C, a fost atins in jurul orei 11:00, cind media pietei se plasa cu 1,7% peste nivelul de miercuri. Pina aproape de finalul zilei, cele mai multe actiuni au fost tranzactionate la preturi peste referinta, insa in ultima ora in piata au fost introduse din nou mai multe ordine de vinzare, la fel ca si in precedentele doua sedinte. Dupa ora 16:00 piata a revenit pe scadere usoara, insa pentru scurt timp, iar la finalul zilei indicele general era in stagnare. "Cred ca asistam la reduceri de pozitii ale unor investitori mari sau chiar exituri. Cind la orizont apar probleme de instabilitate cum este cea din Grecia este mai bine sa iesi sau sa ai o expunere mai mica pe pietele emergente, acestea fiind considerate mai riscante. Informatiile privind o eventuala majorare a taxelor nu cred ca au influentat cumva decizia acestor investitori de a vinde unele actiuni. Desi astazi amplitudinea scaderilor s-a mai diminuat si am vazut chiar si un timid verde, nu cred ca s-au terminat scaderile", a declarat directorul departamentului Piete de Capital al BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Daniel Pocorea. Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de miercuri, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,58% peste referinta. Pe de alta parte, ordinele de vinzare au dus in jos, in medie cu 2,05%, cotatiile actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF). Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta tendinta primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in scadere cu 0,84%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.