Economic

Guvernul si FMI joaca la ruleta taxelor

Ziarul de Vrancea
6 mai 2010 543 vizualizări
Majorarea TVA ar putea fi aminata datorita opozitiei bancii centrale u FMI nu agreeaza o cota progresiva

BNR se opune oricarei majorari a TVA, argumentind ca oricum colectarea este deficitara si ca o astfel de masura ar impiedica relansarea economiei si ar creste preturile, in timp ce FMI nu crede in beneficiile unei impozitari progresive pe salarii, potrivit unor surse guvernamentale. "Banca Nationala se opune majorarii TVA. Probabil ca se gindesc ca vor rata tinta de inflatie al doilea an consecutiv in perioada de recesiune. Banca centrala argumenteaza ca o astfel de masura nu ar ajuta bugetul, pentru ca incasarea este oricum deficitara si s-ar ingreuna relansarea economiei. Cel mai probabil nu va fi o decizie privind TVA, va fi aminata pentru urmatoarea evaluare", au declarat sursele citate. Presa a prezentat marti si miercuri, citind surse, mai multe variante de crestere a TVA, mergind pina la un nivel de 25%. Guvernul cauta solutii insa cifrele de 20% pentru cota unica de impozitare, respectiv 24% pentru TVA sint greu de evitat, deja vorbindu-se despre acestea ca "despre o fatalitate", au declarat pentru MEDIAFAX surse politice, in urma discutiilor de la Cotroceni dintre presedinte si ministri. "Inca se mai cauta solutii, dar este greu de evitat nivelul de 20-24% (n.r.: cota unica si TVA), deja se discuta ca despre o fatalitate", au spus surse politice. Sursele au precizat ca la discutii a participat si guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ca unii ministri inca sint la Cotroceni. Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, sustine ca ministerul Finantelor discuta cu Fondul Monetar International patru variante de crestere a veniturilor si reducere a cheltuielilor, dar forma finala de aplicare va fi stabilita la finalul negocierilor. "Discutati dumneavoastra (presa-n.r.) despre majorarea taxelor. Sint convins ca sint astfel de discutii probabil si la Ministerul de Finate, sint patru variante dupa cite imi dau seama de discutii, dar altceva nimic", a spus Blaga, precizind ca membrii Cabinetului s-au vazut in fiecare zi, pe rind, cu expertii FMI. In legatura cu aceasta tema, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus ca nu face nicio referire la masurile de politica fiscala inainte de a se ajunge o intelegere cu autoritatile romane, intrebat daca va fi majorata TVA. "Nu voi vorbi despre masuri specifice de politica fiscala pina nu ajungem la o intelegere cu autoritatile romane", a spus Franks, inainte de intilnirea cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Deficitul bugetar al Romaniei ar ajunge la 8% din PIB in acest an fara masuri suplimentare, estimeaza Comisia Europeana in prognoza economica de primavara, mentionind ca este asteptat un acord cu Guvernul pentru noi masuri in timpul misiunii FMI/UE in Romania. "Fara masuri suplimentare, deficitul general guvernamental ar putea ajunge la 8% din PIB. In timpul misiunii in Romania, este asteptata convenirea unui acord cu Guvernul pentru noi masuri de compensare, in vederea reducerii deficitului bugetar", se arata in documentul citat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.