Economic

ANAF a pasuit in primele doua luni 2.214 firme cu datorii de un miliard de lei

Ziarul de Vrancea
8 apr 2010 495 vizualizări
Societatile pot amina cu pina la sase luni plata datoriilor pentru restantele acumulate

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a acordat in primele doua luni ale anului aminari la plata pentru 2.214 companii, restantele inregistrate de catre acesti contribuabili fiind de 916,2 milioane de lei, potrivit institutiei. Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara in urma cu aproape doua luni ca pina la finele lunii ianuarie institutia a primit 660 de cereri de aminare la plata a obligatiilor fiscale ale companiilor la stat, din care au fost aprobate 413 de solicitari, pentru o valoare totala de 210 milioane lei (50 milioane euro). Astfel, reiese ca majoritatea aplicatiilor au fost depuse in cea de-a doua luna a anului, cel putin 1.554 de solicitari, si s-au acordat aminari la plata de minimum 706 milioane lei. Directorul Directiei Generale Mari Contribuabili din ANAF, Andrei Haas, afirma la inceputul lunii martie ca motivul cel mai probabil pentru numarul relativ redus de cereri l-ar putea reprezenta dorinta firmelor de a cuprinde in solicitarile de aminare la plata si datoriile acumulate pe perioada de iarna si la sfirsitul anului 2009. O serie de obligatii bugetare ale companiilor aferente anului 2009 au devenit scadente la 25 ianuarie 2010, astfel ca firmele au asteptat pentru a primi aminare la plata si pentru acceste datorii. Anul trecut, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care da posibilitatea firmelor sa amine achitarea datoriilor ca urmare a efectelor crizei financiare internationale. Potrivit ordonantei, aprobata in noiembrie de Parlament, firmele pot amina cu pina la sase luni plata datoriilor pentru restantele acumulate. Totodata, documentul prevede ca firmele sint obligate sa prezinte o garantie de 20% din obligatii penstru scutiri de pina la 3 luni si de 40% din datorii pentru pentru a beneficia de facilitate intre 3 si 6 luni. Potrivit firmei de consultanta R&M Audit, aminarea la plata a obligatiilor fiscale ar putea deveni o facilitate pentru companii doar daca, in limita unui plafon, ele nu ar trebui sa ofere garantii, pe care cel mai adesea nu le pot obtine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.