Economic

Plata TVA catre buget se va face la incasarea contravalorii facturii

Ziarul de Vrancea
1 apr 2010 596 vizualizări
Masura a fost aprobata ieri de catre Senat

Senatul a aprobat, ieri, o initiativa legislativa potrivit careia plata TVA catre bugetul de stat se va face la incasarea contravalorii facturii, nu la emitere, ca in prezent. "Credem ca, asa cum in multe tari ale Uniunii Europene plata TVA se face la momentul incasarii sumei facturate, acesta este un stimulent pentru societati. Prin initiativa noastra ajutam sute de mii de firme, ajutam in mod direct bugetul central, pentru ca, daca TVA ar trebui sa se plateasca in momentul emiterii facturii, foarte multe societati nu au posibilitatea de a plati sumele respective. Foarte multe societati vor ajunge in stare de faliment. Daca schimbam mecanismul si facem statul sa fie interesat sa ajute societatea sa-si incaseze suma facturata si TVA se plateste in momentul incasarii sumei, ceea ce ar asigura un echilibru, o egalitate intre stat si persoana juridica platitoare de TVA, este in favoarea statului", a declarat Gyorgy Frunda, unul dintre initiatorii proiectului de lege. El le-a cerut colegilor sa voteze favorabil initiativa legislativa. "Cu toata opozitia Guvernului, care nu intelege ca prin aceasta va cistiga bani si va avea mai multui bani la buget, insistam, convinsi fiind de dreptatea noastra, va rog sa votati in favoarea acestui proiect, care va fi un instrument in mina statului de a-si recupera banii, un instrument de a avea mai multi bani la bugetul central si va fi o gura de aer pentru societatile comerciale, care nu vor trebui sa plateasca banii in momentul emiterii facturii, ci atunci cind ele isi vor primi onorariul, salariul, suma care trebuie sa intre in bugetul societatii respective. Prin asta statul va stringe mai multi bani, decit printr-un sistem demodat, ineficient, care si-a dovedit ineficienta in ultimii ani si care trebuie modificat", a adaugat Frunda. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gratiela Iordache a anuntat ca Guvernul nu sustine aceasta initiativa deorece ar genera un impact bugetar negativ si dificultati administrative pentru aplicarea ei. Pe de alta parte, senatorul PDL Orest Onofrei a afirmat ca sustine initiativa legislativa, prevederile acesteia reprezentind una din promisiunile electorale ale partidului sau. "Sint obligat sa sustin asemenea initiativa. Am vazut ca nu exista neaparat interdictii din partea Comisiei Europene la asemenea reglementari. (...) Directiva 112 nu interzice asemenea lucruri", a anuntat Onofrei. Propunerea legislativa a primit 49 de voturi favorabile, 29 "impotriva" si 9 abtineri. Anterior, raportul de respingere intocmit de Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital a fost respins cu 51 de voturi "impotriva", 9 abtineri si 27 "pentru". Senatul a fost prima Camera sesizata, decizia finala urmind sa fie luata de Camera Deputatilor. In 22 martie, Senatul a aprobat un proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca TVA sa se plateasca in maximum 30 de zile de la data incasarii facturii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.