Economic

Seful FMI a luat pulsul economiei Romaniei pe fuga

Ziarul de Vrancea
31 mar 2010 433 vizualizări
Strauss-Kahn, FMI: Criza se va incheia odata cu reducerea somajului

Traian Basescu a discutat cu seful Fondului despre posibilitatea incheierii unui nou acord de finantare

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat, ieri, la Bucuresti, ca Romania are o situatie fiscala grea, care va fi imbunatatita, dar o politica monetara de care este multumit, iar criza nu va fi depasita pina cind rata somajului nu va incepe sa scada. Strauss-Kahn a avut programata ieri o vizita de 12 ore in tara noastra, dar din cauza unor evenimente neasteptate a plecat mai repede decit era programat. "Pe partea fiscala situatia este grea, dar cred ca va fi imbunatatita. Lucrurile arata mai bine in ceea ce priveste politica monetara. Asta nu inseamna ca actuala criza a trecut", a spus Strauss-Kahn, intr-o conferinta de presa, la inchierea vizitei in Romania. Seful FMI a precizat ca desi recuperarea economica a inceput si Romania ar putea avea o crestere economica rezonabila in acest an, nu va insemna neaparat iesirea din criza. "Somajul va continua sa creasca pentru citeva luni de acum incolo si, pina cind acesta nu va incepe sa scada, nu putem spune ca s-a incheiat criza", a spus Strauss-Kahn.


"FMI este un fel de doctor"


Directorul general al FMI si-a cerut scuze, in debutul interventiei sale in fata plenului Parlamentului, pentru faptul ca nu poate rosti discursul in limba romana, dar si pentru ca nu poate ramine la discutiile cu parlamentarii romani, din cauza modificarilor de program. "Inainte de a adresa citeva cuvinte in fata Parlamentului, as vrea sa-mi cer scuze din doua motive, primul pentru ca nu pot sa tin acest discurs in limba romana. Imi pare rau, dar romana mea nu e deloc buna. Al doilea motiv, intentionasem sa petrec mai mult timp cu dumneavoastra si doream initial sa plec din Romania miine (miercuri - n.r.), ceea ce-mi dadea mai mult timp sa va raspund la intrebari, insa au aparut doua probleme", a sustinut Dominique Strauss-Kahn. Cu aceasta ocazie Strauss-Kahn, a declarat ca FMI este "un fel de doctor", aratind ca, daca o tara este bolnava, cheama doctorul. "Stim cu totii ca aceste conditionari sint foarte importante. De ce? Pentru ca FMI este un fel de doctor. Cind esti bolnav, chemi doctorul. Daca nu esti bolnav, nu chemi doctorul si te simti foarte bine. Daca o tara se simte bine, nu solicita niciodata vizita sau participarea FMI. Dar cind venim, in calitate de doctori, intr-o tara care nu se simte prea bine, facem doua lucruri. In primul rind, va dam un medicament, ca orice doctor - acesta este banul. Apoi, avem si alte instructiuni. Daca nu va schimbati comportamentul, nu va faceti bine", a explicat oficialul FMI. El a apreciat ca "boala nu trece" doar cu acordarea banilor, ci trebuie schimbat "comportamentul", cum ar fi politicile fiscale. "Nu este suficient sa va dam banii, pentru ca, daca se cheltuiesc acesti bani, reveniti la punctul de plecare, boala nu va trece. De aceea sint necesare schimbari comportamentale, cum ar fi politici fiscale mai bine gindite", a mai spus Dominique Strauss-Kahn. Seful FMI si-a pierdut ceasul in Parlament, obiectul a fost gasit de senatorul PSD-Aura Vasile si trimis in regim de urgenta catre aeroport.


Inca un imprumut


Presedintele Traian Basescu i-a spus, ieri, la Palatul Cotroceni, directorului general al Fondului Monetar International, ca Romania isi doreste o colaborare pe termen lung cu FMI. "Din punctul nostru de vedere, dorim o cooperare pe termen lung cu FMI. Cind vom incheia acest acord, cel mai probabil va vom solicita un acord stand by de asistenta sau o linie de credit flexibila. Vom vedea impreuna ce solutie trebuie adoptata in ce priveste Romania, pentru ca este clar ca atit timp cit sintem intr-un acord cu dumneavoastra, Romania este mai credibila", i-a spus Traian Basescu directorului general al FMI. Din delegatia romana au mai facut parte Mihai Tanasescu, Mugur Isarescu si de consilierii prezidentiali Bujor Teodorescu si Sebastian Lazaroiu. Fostul ministru al Finantelor Varujan Vosganian a declarat, ieri, dupa alocutiunea sefului FMI, ca vizita acestuia in Romania este un semn bun, dar in acelasi timp un semnal de alarma pentru ca este efectuata intr-un moment in care indicatorii bugetari se deterioreaza.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.